Neramina COVID-19 protrūkiai mokyklose: Kauno pradinukai vėl mokysis iš namų? | KaunoDiena.lt

NERAMINA COVID-19 PROTRŪKIAI MOKYKLOSE: KAUNO PRADINUKAI VĖL MOKYSIS IŠ NAMŲ?

Dėl nepalankios epidemiologinės situacijos Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) rekomenduoja stabdyti Kaune kontaktinį pradinukų ugdymą.

„NVSC Kauno departamentas rekomendavo Kauno savivaldybei stabdyti pradinių klasių ugdymo procesą dviem savaitėms, sugrįžtant į nuotolinį mokymą“, – rašoma centro pranešime.

NVSC duomenimis, šios savaitės pradžioje Kauno mieste net 14-oje ugdymo įstaigų užfiksuoti aktyvūs protrūkiai. COVID-19 atvejai nustatyti 10-tyje pagrindinių ir keturiose pradinėse mokyklose. 

Iš viso užregistruoti 68 COVID-19 ligos atvejai, susirgo 66 vaikai ir du pedagogai.

Kauno mieste net 58-iose mokyklose iš 80-ties vyksta aktyvus pagal pradinio ugdymo programą ugdomų mokinių savanoriškas profilaktinis kaupinių tyrimo metodu testavimas tam, kad ugdymo procesą galima būtų vykdyti kontaktiniu būdu.

Kitose apskrities savivaldybėse savanoriškame mokinių testavime dalyvauja po keletą ugdymo įstaigų. Beveik visos savivaldybės yra atsisakiusios 5-11 klasių mokinių testavimo ir yra nusprendusios užbaigti šiuos mokslo metus nuotoliniu būdu.

Gegužės 12 dienos duomenimis, Kauno mieste naujų atvejų rodiklis 100 tūkst. gyventojų pasiekė 801 atvejį, tuo tarpu ankstesnės savaitės pradžioje jis sudarė 644 atvejus.

Pasak NVSC, Kauno apskričiai priklausančiose savivaldybėse matyti sergamumo COVID-19 liga padidėjimo tendencija. Čia protrūkiai daugiausiai fiksuojami įvairiose prekybos ir paslaugų įmonėse, organizacijose, visgi didžioji dalis protrūkių kyla šeimose.

Sprendimai bus priimami penktadienį

Dėl tolesnio pradinukų ugdymo Kaune bus sprendžiama penktadienį, gavus naujausius kaupinių tyrimų rezultatus, BNS sakė savivaldybės atstovė.

„Ši savaitė mums yra trečioji atliekant kaupinius. Tai nuo rytojaus rezultatų priklausys mūsų sprendimai, nes jau bus visose mokyklose atlikti trečiojo karto kaupiniai, ir tada matysime, ar yra mažėjimas, ar yra stabili situacija, ar yra didėjimas“, – sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė.

Pasak jos, NVSC rekomendacija savivaldybei nėra naujiena, nes dėl jos į centrą kreipėsi pati savivaldybė, matydama prastesnius ankstesnio tyrimo rezultatus.

Savivaldybės atstovės teigimu, Kaunas yra vienintelis miestas, kur pradinukai mokomi klasėse, o tai lėmė ir nustatytų atvejų kaupiniuose kiekį.

Pirmojo testavimo metu iš 1,7 tūkst. kaupinių 52 buvo teigiami, antrąją, ištyrus per 1,9 tūkst. kaupinių, nustatyti 42 teigiami.

„Tai nuo šios savaitės rezultatų labai priklausys, kokie bus sprendimai“, – sakė E. Andriuškienė.

Pasak jos, pirminiai šios savaitės rezultatai kol kas nuteikia teigiamai, tačiau jie gauti dar ne iš visų mokyklų.

A. Andriuškienės teigimu, priklausomai nuo to, ar bus matomas ženklus pagerėjimas, ar kitos tendencijos, gali būti tiek pasilikta prie esamos tvarkos, tiek imamasi įvairių kitų išeičių.

Su mokyklomis esame aptarę kelis scenarijus – tiek dalinį nuotolinį, tiek visišką nuotolinį, tiek srautų išskirstymą, tiek tam tikrų klasių išleidimą į nuotolį.

Jos manymu, visiškas perėjimas į nuotolinį ugdymą yra mažai tikėtinas, nes Kaunas nėra blogiausioje padėtyje.

„Su mokyklomis esame aptarę kelis scenarijus – tiek dalinį nuotolinį, tiek visišką nuotolinį, tiek srautų išskirstymą, tiek tam tikrų klasių išleidimą į nuotolį – visokius variantus esame apkalbėję. Bendruomenė žino, kad turi kalbėtis su tėveliais, juos nuteikti, kad tokia situacija gali būti“, – kalbėjo viena iš savivaldybės administracijos vadovių.

Anot jos, paliekant moksleivius klasėse ir juos toliau testuojant, galima užtikrinti didesnę viruso plitimo kontrolę.

Savo sprendimus savivaldybė derina su NVSC, o jų rekomendacija dviem savaitėms stabdyti kontaktinį ugdymą būtų būtina, jeigu paaiškėtų, kad reikia tokių priemonių imtis.

Sergamumas augo ir kitose apskrityse

Sergamumo rodikliai, pasak NVSC, augo ir Šiaulių bei Klaipėdos apskrityse. 

Gegužės pradžioje daugelyje Klaipėdos apskrities savivaldybių 14 dienų sergamumo rodiklis viršijo 200 naujų atvejų 100 tūkst. gyventojų ribą ir toliau sparčiai didėja. Didžiausias sergamumas Klaipėdos apskrityje fiksuojamas Skuodo rajone, jis auga ir Kretingos rajone, Palangoje, Neringoje.

Klaipėdos mieste per dvi savaites sergamumo rodiklis išaugo nuo 188 atvejų iki 247 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Palankiausia situacija kol kas Klaipėdos rajone, kur sergamumas jau keletą savaičių mažėja.

Atliekami epidemiologiniai  tyrimai atskleidžia, kad Klaipėdos regione padaugėjo protrūkių  įmonėse, pagrindinio ugdymo įstaigose, fiksuojami protrūkiai ir kultūros įstaigose. Ugdymo įstaigose protrūkių skaičius Klaipėdos apskrityje nėra išaugęs – registruoti penki protrūkiai, tačiau daugėja atvejų, kai po kontakto su sergančiuoju ugdymo įstaigoje izoliuojama visa grupė ar klasė vaikų. Taip pat pastaruoju metu padaugėjo atvejų, kurie susiję su neformaliojo ugdymo veikla, sporto būreliais.

Nustatoma nemažai įvežtinių atvejų, dažniausiai liga diagnozuota atvykusiems iš Egipto, Vokietijos, Norvegijos, Švedijos.

Šiaulių apskrityje sergamumas aukščiausias Akmenės rajone. Šiaulių mieste sergamumo rodiklis išaugo nuo gegužės 4 dieną užfiksuotų 352  iki 412 atv. 100 tūkst. gyventojų. Jis taip pat augo Radviliškio, Kelmės bei Šiaulių rajonuose. Mažiausias sergamumo lygis, neviršijantis 200 atv. 100 tūkst. gyventojų, Šiaulių apskrityje išlieka Joniškio rajone.

Protrūkių skaičius apskrityje gegužės mėnesį išaugo dvigubai – šiuo metu užfiksuoti 42. Protrūkiai kilo įvairiose gamybos įmonėse, maisto pramonės, paslaugas teikiančiose įmonėse. Per pastarąją savaitę daugėja židinių ir protrūkių ugdymo įstaigose.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Pusė

Tų testų rodo pieno riebumą.

Nejuokinkit

Vaikai juokiasi iš to testavimo. Testuojasi jie patys - įsivaizduokite patikimumą... “Paparčio” mokykloje viena klasė (kiek girdėjau, yra atvejų bent 5 klasėse) turėjo izoliuotis viena klasė, bet po kelių dienų atėjo į mokyklą, žaidžia kvadratą su kitomis klasėmis... Vat jums ir izoliacijos, ir tyrimai...

Kiek tęsis

Ta testų nesąmonė, tas nuotolinis. Kažin kas atsakys už šitą nesąmonę . Kas, kiek tai gali tęstis. ? Bobturgis pasitarė ir nutarė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS