Neries krantinėje darbai gerokai įsisiūbavo: ruošiama tiesti pėsčiųjų taką | KaunoDiena.lt

NERIES KRANTINĖJE DARBAI GEROKAI ĮSISIŪBAVO: RUOŠIAMA TIESTI PĖSČIŲJŲ TAKĄ

  • 9

Prieš maždaug mėnesį miesto savivaldybė pradėjo tvarkyti Neries krantinę. Darbininkai tikrai nestovi vietoje ir jau matosi vis ryškesni šios Vilijampolės vietos pokyčiai.

Kas šiuo metu vyksta?

Kauno miesto savivaldybė pasidalijo keliomis nuotraukomis iš Neries krantinės tvarkymo darbų. Jose matyti, kad rengiamasi kloti dviračių ir pėsčiųjų takus. Po rekonstrukcijos jie bus atskiri, tad bus patogiau jais naudotis.

„Neries krantinėje darbai juda pagal planą. Jau nutiestos elektros linijos būsimam apšvietimui, o šalia esamo dviračių tako vyksta paruošiamieji darbai atskiram pėsčiųjų takui“, – skelbia savivaldybė.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Kauniečiai teigiamai įvertino pokyčius ir akcentavo eismo dalyvių saugumą. „Labai gerai, kad pavyks atskirti pėsčiuosius su dviratininkais. Kiek tenka ten važiuoti dviračiu, visada būna pilna pėsčiųjų ir jie nesitraukia“, – socialiniame tinkle „Facebook“ tikino vienas kaunietis.

Šioje vietoje gausu žalumos. Prieš užbėgant už akių, jog rekonstruojant takus, kertami medžiai, miesto atstovai pažymėjo, kad siekiama išsaugoti kuo daugiau želdinių.

Kaip patys matote, rekonstrukcija vyksta išsaugant krantinėje esančius brandžius medžius.

„Kaip patys matote, rekonstrukcija vyksta išsaugant krantinėje esančius brandžius medžius“, – nurodoma prie savivaldybės paskelbtų Neries krantinės tvarkymo darbų nuotraukų.

Tačiau buvo ir tokių, kurie darbus kritikavo. „Visiškas absurdas ir nuostabaus tako darkymas, bet va komunikacija lyg labai vertingi darbai atliekami. Muilinat akis be gėdos“, – kritiką po paskelbtomis nuotraukomis žarstė kita kaunietė.

Parko tvarkymo planas

Vilijampolėje, dešiniajame Neries krante esančiame parke darbai pradedėti nuo pėsčiųjų takų tinklo atnaujinimo. Bus kapitališkai sutvarkyti visi 6 į parką vedantys takai. Atsižvelgiant į tai, kur labiausiai linkę vaikščioti lankytojai, ištrypti takeliai bus padengti kieta danga.

Per visą parko ilgį vingiuojantis dviračių takas liks išskirtinai riedantiems – dviratininkams bei paspirtukininkams. Greta jo bus nutiesta nauja 1,5 m juosta pėstiesiems. Tokiu sprendimu siekiama atskirti besimaišančius srautus ir užtikrinti saugų judėjimą visiems.

Tarp P. Vileišio ir Varnių tiltų nusidriekęs dviračių ir pėsčiųjų maršrutas bus įrėmintas 6 m aukščio šviestuvais, kurie pagerins matomumą tamsiuoju paros metu. Papildomais parko akcentais taps dekoratyviniai kubai, kurie apšvies grindinį šoniniuose takeliuose bei atnaujintus mažosios architektūros elementus – suoliukus, gultus bei šiukšliadėžes.

Pirmoji diskgolfo aikštelė

Rekonstruotas Neries krantinės parkas kauniečius pasitiks su žymiai didesne laisvalaikio erdvių pasiūla. Šiuo metu čia esančios vaikų žaidimų bei lauko treniruoklių aikštelės bus demontuotos ir iškeliaus į miesto bendruomenių kiemus, o patogesnėse parko lokacijose atsiras modernūs sporto, žaidimų įrenginiai. Taip pat suplanuotos zonos ekstremalaus sporto mėgėjams su dviračiais, riedlentėmis, riedučiais ar paspirtukais.

Neries krantinės parkas taps pirmuoju Kaune, kuriame miestiečiai galės išbandyti Lietuvoje vis labiau populiarėjantį diskgolfo žaidimą. Teritorijoje bus įrengta net 18 specialių krepšių, į kuriuos galima svaidyti plastikines lėkštes. Medžiai, krūmai, natūralus parko reljefas taps iššūkiu net ir patyrusiems šio žaidimo entuziastams.

Ramybės išsiilgę poilsiautojai galės įsikurti Neries paupyje, kur atsiras poilsinės erdvės, tinkamos tiek ramiam pasisėdėjimui su knyga, tiek ir vasariškam piknikui.

Atnaujintas parkas trauks ne tik vietos gyventojus, bet ir atvykėlius iš atokesnių vietovių. Nuo Sąjungos aikštės ves takelis į naują apžvalgos aikštelę, kuri kvies pasigrožėti Žaliakalnio šlaitais, senamiesčio panorama bei čia pat tekančia Nerimi.

Daugiau žalumos

Neries krantinės parko atgimimas neatsiejamas ir nuo čia esančių želdynų sutvarkymo – parke suplanuoti gamtotvarkos darbai: kelias dešimtis metų skaičiuojančių medžių genėjimas. Tuo pačiu

numatyta pašalinti beveik 200 invazinių uosialapių klevų, kurie užgožia ir trukdo augti saugomiems parko medžiams. Juos pakeis dar didesnis kiekis vertingų lapuočių.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

„Rekonstruojant teritoriją bus išsaugoti visi vertingi parko medžiai, o užbaigus darbus, teritorijoje planuojama pasodinti 217 paprastųjų ąžuolų, klevų, juodalksnių ir baltųjų gluosnių. Visi parko pakraščiai prie Neries krantinės gatvės bus apsodinami aukštų krūmų gyvatvorėmis bei kitais želdiniais, kurie slopins nuo gatvės sklindantį triukšmą“, – apie žaliuosius sprendinius prieš Neries krantinės rekonstravimą kalbėjo Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Žaliąja sienele atskyrus parką nuo gatvės, tikimasi sudaryti palankias gyvenimo, perėjimo bei maitinimo sąlygos parke gyvenantiems smulkiesiems paukščiams. Jų įvairovė čia gana plati: zylės, žvirbliai, pečialindos, dagiliai, lakštingalos ir kiti.

Užbaigus teritorijos atnaujinimo darbus, įvairiose parko vietose bus sodinami paprastieji lazdynai, grauželinės gudobelės, baltosios ir raudonosios sedulos. Erdves prie aikščių ir vaikų žaidimų aikštelių taip pat papuoš daugelio pamėgti žydintys augalai – lanksvos, paprastosios alyvos.

Parko atnaujinimas bus baigtas iki kitų metų vidurio. 20,7 hektarų ploto kompleksiniams rekonstrukcijos darbams miestas skirs daugiau nei 1,3 mln. eurų.

GALERIJA

  • Neries krantinėje darbai gerokai įsisiūbavo: ruošiama tiesti pėsčiųjų taką
Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Gyventojas

Idomu kada Lampedziuose Romuvos ir Gintaro gatvese bus padarytas saligatvis piestiesiems saugiai eiti? Nauju statybu tik daugeja, vasaros metu automobiliu srautai iisauge, piestiesiems telieka glaustis prie gyvatvoriu, kad praleisti pravaziuojancius automobilius, ypac sunkiasvorius.

Anonimas

Pestiesisms nors ir 10m plocio taka nutiestu,jiems visvien bus maza ir jie vaikscios ir dviratininku taku ir dar sunis vedzioja su pavadeliais uztverdami skersai taka

logika

kur ten supuoklės, kad DARBAI ĮSISIŪBAVO?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS