Nerti į mokslo, muzikos gelmes ir tuo sudominti kitus (Metų kaunietės rinkimai) | KaunoDiena.lt

NERTI Į MOKSLO, MUZIKOS GELMES IR TUO SUDOMINTI KITUS (METŲ KAUNIETĖS RINKIMAI)

  • 1

Veiklos sritys – skirtingos, tačiau ir šios „Metų kaunietės“ rinkimų dalyvės žavi užsidegimu, nusiteikimu ir pasiekimais.

11. Marija ARUTIUNOVA – Kauno valstybinio muzikinio teatro solistė, 2022 m. itin ryškiai sužibėjusi vokališkai ir dramaturgiškai sudėtingu Elizabet vaidmeniu Michailo Kunze’ės ir Sylvesterio Levay miuzikle „Elisabeth“, Kauną ir Lietuvą garsinanti vokalinėmis muzikinių žanrų – nuo miuziklo iki operos galimybėmis, savo aktoriniais gebėjimais scenoje ir būdama kino filmų balsu.

„Stengiuosi, kad atėjęs į teatrą žiūrovas atsipalaiduotų, pamirštų visus savo rūpesčius, rutiną, patirtų gerų emocijų, kad tas vakaras taptų švente, ir namo jis grįžtų pasisėmęs teigiamos energijos. Kai atlieku dramatinius vaidmenis, tokius kaip Elizabet, tikiuosi, kad žiūrovui pavyks išlaisvinti savo emocijas, kartu su spektaklio herojais išgyventi akimirkas, kurias jis galbūt atpažins savyje, savo praeityje, pajus sielos palengvėjimą ir atsiribos nuo blogų minčių“, – kalbėjo M. Arutiunova.

Marija iš savo patirties žino, kaip svarbu rasti laiko nukreipti mintis į kažką gražaus. „Man tai yra menas: teatras, muzika, dailė. Taip galima pailsėti, išvalyti sielą, pasisemti naujų jėgų. Mano didžiausia ir svarbiausia misija – pasidalyti teigiama energija su klausytojais, leisti jiems mėgautis gražiu dainavimu ir įtaigia vaidyba, vedant juos scenoje atskleidžiamos istorijos keliu“, – dėstė solistė, kurią lydėjo dainavimo dėstytojos Birutės Sodaitytės profesionalumas, teatro vadovo Benjamino Želvio ir kitų pedagogų palaikymas.

Teatras jai visuomet atrodė lyg magiška vieta. Čia jai negresia rutina. Dirbdama teatre turi unikalią galimybę pasimatuoti daugybę skirtingų charakterių ir gyvenimų: tenka atlikti karalienių, tarnaičių, artisčių vaidmenis, nuolatos lydi lyriškos, dramatiškos, komiškos istorijos ir scenos.

Labiausiai didžiuojuosi ne tiek savo pasiekimais, kiek atkaklumu ir valia.

M. Arutiunovai tenka save stiprinti tiek fiziškai, tiek emociškai, nes žiūrovams atiduoda didžiulius srautus emocinės energijos, sudeda visą širdį. Net ir peršalti nevalia, nes sirguliuodama negali nei dainuoti, nei garsinti filmų. Šventės ir savaitgaliai – visuomet darbo dienos. Iš pradžių tai atrodė sunku, tačiau šiandien jai šventinę dieną būti scenoje – šventė.

Dainuoti tenka ne tik lietuvių kalba, be to, įvairių kompozitorių ir žanrų (teatro sceninius ir koncertinius) kūrinius.

„Labiausiai didžiuojuosi ne tiek savo pasiekimais, kiek atkaklumu ir valia. Tapti dainininke, teatro artiste svajojau nuo vaikystės ir labai tikslingai to siekiau, niekada nenukrypau nuo numatyto kurso. Abejonių ir kliūčių buvo visada, ne viskas klostėsi lengvai ar be pastangų – juk iš karto netapau Kauno valstybinio muzikinio teatro soliste. Scenos kelią pradėjau mylimų kolegų – choro artistų gretose“, – į pradžią nusikėlė pašnekovė. Ji išpildė ir svajonę dainuoti Nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Marijos, kaip įgarsintojos, kelias prasidėjo nuo mažyčių reklamų, kelių frazių animaciniuose filmuose, paskui jau įgarsinti pagrindiniai personažai ir filmai.

„Mano ryžtas tuo nesibaigia – noriu įgyvendinti dar daug gerų ir gražių darbų savo mylimame mieste Kaune ir mylimame teatre. Todėl toliau mokausi, nuolat stengiuosi tobulėti, augti kaip dainininkė ir aktorė, nes tik įdedamos pastangos atveria duris, apie kurias žmogus kartais drįsta tik pasvajoti“, – entuziazmo nestokoja M. Arutiunova.

12. Meda SURDOKAITĖ – pernai Nyderlanduose vykusiame ES jaunųjų mokslininkų konkurse atstovavo Lietuvai, laimėjo pirmąją vietą ir buvo apdovanota specialiuoju prizu – kvietimais į Nobelio premijų teikimo ceremoniją ir į prestižinį Stokholmo jaunųjų mokslininkų seminarą.

Vienas šios kaunietės tikslų – populiarinti mokslą. „Noriu tapti mokslo bendruomenės dalimi. Ne veltui žmonės jungiasi į bendruomenes visose srityse, nes su kiekvieno nario motyvacija ir pagalba galime padaryti daugiau. Tam, kad tai pasiekčiau, turiu būti gera gamtos mokslų specialistė, kuri gilinasi ir ieško atsakymų kylančioms problemoms spręsti“, – kalbėjo M. Surdokaitė, daug dėmesio skirianti bendruomenei.

Su ja susijęs ir ES jaunųjų mokslininkų konkurse nugalėjęs jos atliktas chemijos srities tyrimas „Fluorescencinio dažiklio „Nile Red“ sintezės optimizavimas“. Tyrimo metu rasta alternatyvų, kaip toksišką tirpiklį pakeisti mažiau toksišku, kartu padidinant sintezės išeigą, o dažiklį paversti prieinamesniu visiems.

Visa pagalba, motyvacija ir buvimas kartu duoda rezultatų.

Populiarindama mokslą ji siekia chemiją, biologiją priartinti prie visuomenės, sudominti ir šviesti būsimus mokslininkus, kurie kažkada pakeis dabartinius. „Ilgalaikėje perspektyvoje noriu paskatinti, suteikti motyvacijos ir bendruomeniškumo jausmą būsimiems mokslininkams“, – sakė kulautuviškė, Raudondvario gimnazijos absolventė, dabar Kauno technologijos universiteto taikomosios chemijos studentė.

Viena geriausių akimirkų merginai – dalyvavimas tarptautiniame konkurse, buvimas tarp bendraamžių ir bendraminčių, kurie taip pat, kaip ir ji, dega meile mokslui.

Ji brangina ir pačią tyrimo eigą, bendruomeniškumo jausmą, kurį patyrė.

„Visa pagalba, motyvacija ir buvimas kartu duoda rezultatų. Šie puikūs pasiekimai – ne mano vienos indėlis. Esu dėkinga visiems, kurie dalijosi savo žiniomis ir atsakė į užduodamus klausimus, esu dėkinga tiems, kurie niekada nepavedė ir leido man tobulėti. Buvo išties smagu matyti, kaip mano optimizuotos sintezės dažiklis buvo panaudotas realiems tyrimams su vėžinėmis ląstelėmis, ir ne tik“, – dėstė  M. Surdokaitė, savo žinias tobulinusi Kauno tvirtovės VII forte veikiančioje mokykloje.


BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite ir užpildykite lapelį ir siųskite adresu: „Metų kaunietė“, „Kauno dienos“ redakcija,  I.Kanto 18 g. 44296, Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g.18, Kaunas.

! Esant galimybei dienraščio iškarpas prašome į redakciją siųsti paštu.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1679 su tekstu „MKA XX“.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 Eur.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje „Metų kaunietė“. Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Kauno tiltai“, „Bosca/be alkoholio“, rėmėjams „Heiga“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „SDG“, „Mega“, partneriams „Centro kredito unijai“, „Etapas Group“, „lgiausi limuzinai“, „Hegelmann Group“, „Jaukūs namai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tadas

Idomu, kauno dienos zurnalistai grivinomis alga gauna, kad ukrainos veliava pasikabine?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS