Papiktino šiukšlių kalnai kapinėse: kitąmet sieksime rekordų aukštumų? | KaunoDiena.lt

PAPIKTINO ŠIUKŠLIŲ KALNAI KAPINĖSE: KITĄMET SIEKSIME REKORDŲ AUKŠTUMŲ?

  • 17

Motinos dienos proga kauniečiai aplankė ir amžinojo poilsio išėjusias mamas. Tačiau kai kuriems jų, atėjusiems į Petrašiūnų kapines, pasipiktinimą sukėlė pamatytas vaizdas. 

Į portalą kauno.diena.lt kreipėsi kaunietis Egidijus, kuris žėrė priekaištus dėl situacijos, užfiksuotos gegužės 5 d. – Motinos dieną.

„Bendrovė „Kauno švara“ mielus kauniečius sveikina Motinos diena proga ir sykiu nuoširdžiai kviečia pasigrožėti įspūdingais reginiais“, – stūksančius šiukšlių kalnus prie vieno perpildyto konteinerio apibūdino vyras.

Jis teigė, kad tokie vaizdai nekelia ūpo atvykusiems aplankyti artimųjų kapų ir sakėsi nesuprantantis, kaip net tokią dieną atsakinga bendrovė negali tinkamai atlikti savo darbo.

„Kitais metais sieksime Gineso rekordų aukštumų!“ – sarkazmo neslėpė Egidijus ir pridūrė, kad ne tik kapinėse, bet ir kitose miesto vietose šiukšlės turėtų būti tvarkomos atsakingiau.

Portalas kauno.diena.lt susisiekė su „Kauno švaros“ atstovu ir paprašė pakomentuoti šią situaciją. Po kelių dienų bendrovė atsiuntė paaiškinimą.

„Norime pabrėžti, kad „Kauno švara“ laikosi sutartinių įsipareigojimų – atliekų konteineriai Petrašiūnų ar kitose kapinėse, išvežami griežtai laikantis užsakymų grafikų. Išvežimų dažnį ar papildomų konteinerių užsakymą organizuoja SĮ „Kapinių priežiūra“.Kapinėse kone per kiekvienas šventines dienas (Motinos dienos, Tėvo dienos, Vėlinių ir pan.), konteineriai tampa perpildyti įvairiomis žaliosiomis bei kitomis atliekomis. Pagal Valstybinio atliekų tvarkymo plano reikalavimus, atliekų rūšiavimas yra būtinas ir kapinių teritorijose – tuo pasirūpinti privalo kapinių prižiūrėtojai“, – teigė bendrovės viešųjų ryšių specialistas Jonas Tumpa.

Pasak jo, dar praėjusių metų rudenį daugelyje Kauno miesto kapinių, įskaitant ir Petrašiūnų kapines, buvo pastatyti 7 žaliosioms atliekoms ir 3 antrinėms žaliavoms (stiklui, plastikui ir popieriui) skirti konteineriai: „Nors rūšiuojančių atliekas gyventojų skaičius auga, kapinėse kol kas nesistengiama to daryti. Nepaisant to, kad kapinėse jau pastatyti rūšiavimo konteineriai, beveik visos atliekos atsiduria tiesiog artimiausiame konteineryje, ar šalia jo esančioje teritorijoje. Tikimės, kad papildoma informacija sudrausmins gyventojus, o atliekos kapinėse bus rūšiuojamos tinkamai.“

J. Tumpa primena, kad žaliąsias atliekas labai svarbu atskirti nuo kitų atliekų. Tokios atliekos, susimaišiusios su žvakėmis, statybinėmis ar kitokio tipo atliekomis, keliauja į Kauno mechaninio apdorojimo įrenginius (rūšiavimui), o jei gyventojams pavyksta jas atskirti – naudojamos kompostui. Būtent todėl į žaliosioms atliekoms skirtus konteinerius reikėtų mesti tik panaudotus vainikus, gėles, piktžoles ir kitų augalų atliekas be plastikinių plėvelių ar metalinių bei plastikinių priedų.

Gairės: Kauno švara, Petrašiūnų kapinės, šiukšlės, papiktino vaizdas, šiukšlių kalnai, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Pasišlykštėjęs

Tai apgailėtina padėtis,Baltarusijoje tokio vaizdo nerasi,o čia ES.Manau neteisingai sudaromos sutartys dėl šiūkšlių išvežimo tokiose kaip kapai ir kt. panašiose viešose vietose,turi vežti iš karto tuomet ,kai tik prisikaupia konteineris ,o ne kraunama ant žemės,už tokius vaizdelius sutartyje tuomet turi būti numatytos baudos.

Senosios Amalių kapinės!

Kam priklauso JAS tvarkyti?

Jolė

Kada miesto valdzia susiprotes kapinese pastatyti plastmases ir stiklo rusiavimo konteinerius?! Juk didziajai daliai lankytoju-motereliu norisi tempti ir tempti vis naujus ir naujus "sloikus", uzuot susipratus atvezt ir pakeist tik zvakiu ĮDĖKLUS??
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS