Patvirtinta: Gudrutis nugaišo nuo plaučių uždegimo | KaunoDiena.lt

PATVIRTINTA: GUDRUTIS NUGAIŠO NUO PLAUČIŲ UŽDEGIMO

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Paaiškėjo, kodėl nugaišo Lietuvos zoologijos sode augęs žirafos patinas Gudrutis. Tyrimai parodė, kad 11 metų gyvūnas nustipo dėl plaučių uždegimo. Dėl tos pačios priežasties pernai rudenį Lietuvos zoologijos sode krito kita žirafa.

"Išplitusi smulkiažidininė granuliominė pneumonija, – šiandien portalui kauno.diena.lt perskaitė Gudručio skrodimo aktą zoologijos sodo vyriausioji biologė Virginija Genovaitė Raudeliūnienė ir pridūrė, kad sveiko plaučių audinio buvo likę labai mažai. – Jo plaučių praktiškai nebebuvo. Vien pūlinukai ir pūliniai".

Nuo plaučių uždegimo pernai nugaišo ir žirafos patinas Solo, kuris buvo sulaukęs 16-os metų. Nelaisvėje žirafos gali išgyventi ir porą dešimtmečių.

Kas atsitiko, kodėl abu gyvūnai nustipo nuo tos pačios ligos?  "Šito kol kas negaliu pasakyti. Neaišku, kas sukėlė pneumoniją, kaip ja buvo užsikrėsta. Dar laukiame histologinių, bakteriologinių tyrimų rezultatų. Jie gali užtrukti ir kelias savaites", – sakė vyriausioji biologė. 

Mėginiai, nustatyti sukėlėjui, buvo paimti ir iš zoologijos sodo patalpų, kuriose laiką leido Gudrutis. "Gal tai grybelis? Gal kitos rūšies užkratas, infekcija? Tiriama ir tai, gal nelaimę lėmė ne tik ši liga, bet buvo ir kitų", – svarstė V. G. Raudeliūnienė.

Zoologijos sodo darbuotoja teigė, kad sode gyvūnui buvo sudarytos geros sąlygos, jis gaudavo gerą maistą, priežiūrą. "Ir gydomas jis buvo nuo pat pirmos dienos, vos pamatėme, kad blogai jaučiasi", – atsiduso vyriausioji biologė.  

Anot jos, Gudrutis prastai jautėsi apie mėnesį: neturėjo apetito, nuolat stovėdavo nuleidęs galvą. Patinas buvo gydomas antibiotikais, virškinimą gerinančiais vaistais ir natūraliomis priemonėmis, pavyzdžiui, jam buvo verdamas linų sėmenų nuoviras. Dėl gydymo zoologijos sodo veterinarai nuolat tardavosi su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos specialistais.

Šiuo metu zoologijos sode gyvena dar viena žirafa, kuri su Gudručiu dalijosi bendru lauko voljeru. Ar Gudrutis neužkrėtė jaunojo savo gentainio Nafario, į Kauną atkeliavusio vasarą?

"Visos patalpos iš karto buvo dezinfekuotos", – tvirtino V. G. Raudeliūnienė. Dezinfekcija buvo atlikta ir prieš atsivežant Nafarį.    

Vyriausioji biologė sakė, kad Nafario sveikata gera, bet jis labai liūdi netekęs draugo. Bendravimas žirafoms labai svarbus.

Apie galimybę ieškoti naujos žirafos, kad Nafariui nebūtų vieniša, kol kas negalvojama. "Visų pirma reikia iki galo išsiaiškinti, nuo ko nugaišo Gudrutis. Kai turėsim galutines išvadas, tada ir spręsim", – sakė V. G. Raudeliūnienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

NA NA

kam gera gyventi Lietuvoje tik prisitaikėliams ir seimūnams _______o varguoliai ir dirbantys , o ką jau kalbėti , emigrantams , žvėreliams tikrai be lieka tik sugrįžti ,,,,sėkmės ,kiekvienam pagal išgales ,,,,

To mama

Konsenracija baisus dalikas. vakar nukonservavo mano kaimine, ji galus atydave. Givunus reikia laikiti Kauno parkuose ir gatvese, kur tik norite, tik ne zoo koncentacetijos suode. Mama, VALIO!!!

To žiauru

Kaip gali direktorius rinkt darbuotojus, jei pats tik žurnalistiką baigęs, ir tai vos šešetui diplominį apsigynęs?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS