Pakaunėje jau prasidėjo Juozo Lukšos-Daumanto metų renginiai | KaunoDiena.lt

PAKAUNĖJE JAU PRASIDĖJO JUOZO LUKŠOS-DAUMANTO METŲ RENGINIAI

Seimas 2021-uosius paskelbė partizano Juozo Lukšos-Daumanto metais. Prieš 100 metų rugpjūčio 9 d. kaimyniniame Prienų rajone gimęs rezistentas, vienas ryškiausių partizanų vadų, kovojusių už Lietuvos laisvę, paliko gilų pėdsaką ir pakaunėje. Paminklas Pabartupio kaime (Alšėnų seniūnija) žymi jo kovos ir žūties vietą.

Kur palaidotas J.Lukša-Daumantas, iki šiol nesurasta. Jo atminimas įamžintas vietoje, kurioje 1951 m. rugsėjo 4-ąją, prieš pat 30-ąjį gimtadienį, tragiškai nutrūko vieno ryškiausių partizanų vadų gyvenimas.

Reikšminga visai Lietuvai

Pasak Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Rūtos Černiauskienės, ši istorinė vieta labai reikšminga ne tik Kauno rajonui, bet ir visai Lietuvai. "Kovos ir žūties vieta nuolat prižiūrima, gausiai lankoma turistų, Kauno rajono bendruomenės ir moksleivių, čia vyksta renginiai. Kauno rajono savivaldybė skiria didelį dėmesį J.Lukšos-Daumanto atminimo įamžinimui, tvarkant ir prižiūrint istorinę vietą. Neseniai prie paminklo pastatyta informacinė lenta, rengiamasi, kiek leis susiklosčiusios aplinkybės, iškilmingai paminėti šios istorinės asmenybės atminimą", – sakė R.Černiauskienė.

Kovos ir žūties vieta nuolat prižiūrima, gausiai lankoma turistų, Kauno rajono bendruomenės ir moksleivių, čia vyksta renginiai.

Garliavoje J.Lukšos-Daumanto vardu pavadinta gatvė, juo didžiuojasi ir šiame pakaunės mieste veikianti gimnazija. "Toks vardas svarbus ir man asmeniškai, ir visai gimnazijos bendruomenei. J.Lukša man yra įsipareigojimo ir aukojimosi Tėvynei simbolis ir duoto žodžio bendražygiams laikymosi pavyzdys. Pats J.Lukša, kaip asmenybė, man yra tarytum įkvėpimo veiklai šaltinis. Mokyklą pavadinus šio legendinio partizano vardu atsirado palankios sąlygos pasirinkti ir vykdyti visai naują mokyklos veiklos kryptį – plėtoti patriotinę veiklą, plačiau domėtis gyvąja krašto ir pasipriešinimo laikų istorija, įgyvendinti įvairias pilietines ir sociokultūrines iniciatyvas. Taip pat atsirado unikali galimybė susipažinti ir pažinti pačius artimiausius J.Lukšos aplinkos žmones – žmoną Nijolę Bražėnaitę, brolį Antaną Lukšą, bendražygius Joną Pajaujį, Povilą Pečiulaitį, Vytautą Balsį ir kitus", – kalbėjo Garliavos J.Lukšos gimnazijos direktorius Vidmantas Vitkauskas.

Rūta Černiauskienė.

Pasak gimnazijos vadovo, nuo pat įkūrimo 1992 m. ir pavadinimo žymaus rezistento vardu 1994 m. mokykla tapo ne tik savo organizacijos tradicijų kūrėja ir plėtotoja, bet ir tikru Garliavos kultūrinio ir Lietuvos rezistencijos atminimo puoselėjimo centru. Čia buvo įkurtas J.Lukšos-Daumanto muziejus, Lietuvos ir užsienio lietuvių rezistencijos studijų centras. Muziejus ir centras gavo unikalių J.Lukšai ir kitiems jo bendražygiams priklausiusių daiktų, dokumentų bei kitokių unikalių eksponatų, kurie ne tik saugojami gimnazijoje, bet pristatomi visuomenei, naudojami įvairių knygų ir filmų leidybai.

Jau susiformavo tradicijos

"Kiekvienais metais, rugsėjo pradžioje, gimnazijoje ir už jos ribų organizuojamos J.Lukšos-Daumanto atminimo ir pagerbimo dienos. Sukaktuviniais metais tokie renginiai rengiami plačiajai visuomenei ne tik Garliavos, bet ir kitose erdvėse, į renginių programą įtraukiant buvusius rezistentus, žinomus politikos ir visuomenės veikėjus, karius, šaulius, profesionalius meno kolektyvus bei solistus. Daugelį metų tokiuose renginiuose dalyvavo J.Lukšos brolis – A.Lukša ir buvusi J.Lukšos žmona – dr. N.Bražėnaitė, atvykdavusi iš Jungtinių Amerikos Valstijų", – pasakojo gimnazijos vadovas.

Lapkritis gimnazijoje skirtas mokiniams supažindinti su Lietuvos kariuomene, todėl labai dažnai gimnazijoje organizuojami susitikimai su kariuomenės sausumos pajėgų J.Lukšos mokymo centro kariais, mokiniai vyksta į šio centro renginius Rukloje. Gimnazistai prižiūri ir lanko J.Lukšos žuvimo vietą netoli Pažėrų. Geriausi ir aktyviausi gimnazijos abiturientai nuo 1996-ųjų apdovanojami kasmetinėmis J.Lukšos Daumanto fondo, kurį įkūrė J.Lukšos našlė dr. N.Bražėnaitė ir su kuria palaikomi šilti ir nuoširdūs ryšiai, stipendijomis.

Planuojamas atnaujinto muziejaus atidarymas

Pasak V.Vitkausko, gimnazijos bendruomenė, sužinojusi, kad 2021-uosius Seimas skelbia J.Lukšos-Daumanto metais, dar mokslo metų pradžioje parengė plačią šiai progai skirtų renginių programą. "Kai kurie mūsų suplanuoti darbai buvo įtraukti į Vyriausybės patvirtintą renginių programą ir jau vykdomi", – pabrėžė gimnazijos vadovas.

Baigiamas ruošti šviečiamojo-informacinio pobūdžio leidinys "Juozas Lukša-Daumantas ir jo atminimo įamžinimas". Jam išleisti Kauno rajono savivaldybė skyrė 10 tūkst. eurų. Jau vyksta prieš Naujuosius metus paskelbto respublikinio mokinių esė konkurso "Tebus pašlovinti nenusilenkę prieš netiesą" dalyvių darbų vertinimas. "Sukurtas J.Lukšos-Daumanto 100-ųjų gimimo metinių logotipas, kurio pagrindu buvo pagaminti ženkliukai ir kiti suvenyrai, išleistas 2021 m. kalendorius "Daumanto metai", pradėti gimnazijoje veikiančio J.Lukšos-Daumanto muziejaus remonto ir atnaujinimo darbai", – vardijo V.Vitkauskas. Patalpų remontui, naujiems stendams ir baldams projektuoti ir gaminti, ekspozicijai rengti, pasak R.Černiauskienės, Kauno rajono savivaldybė skyrė 15 tūkst. eurų.

"Saugesniam laikui jau teko nukelti sausio 13-ąją numatytą surengti Lietuvos mokyklų, pavadintų partizanų vardais, mokinių krepšinio turnyrą Daumanto taurei laimėti. Turnyras vyks, kai tik pasibaigs karantinas ir vėl bus galima komunikuoti įprastu būdu. Daumanto taurė, medaliai ir kiti apdovanojimai jau pagaminti ir laukia nugalėtojų", – teigė gimnazijos direktorius.

V.Vitkauskas neslėpė: karantino laikotarpiu darbą ir ugdymą organizuojant nuotoliniu būdu yra sudėtingiau viską įgyvendinti laiku, tačiau numatyti darbai vyksta, daug kas perkelta į virtualiąją erdvę, daug kas atliekama ir išsprendžiama bendraujant telefonais ir internetu. "Tikimės, kad kovo mėnesį pandemijos sukelti pavojai jau bus įveikti ir mes galėsime suplanuotos Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šventės metu atidaryti atnaujintą gimnazijos muziejų, pristatyti naują knygą, įteikti J.Lukšos-Daumanto stipendijas buvusiems aktyviausiems mūsų gimnazijos abiturientams, apdovanoti krepšinio turnyro, esė, atvirukų ir kitų mūsų rengtų renginių nugalėtojus bei aktyviausius dalyvius", – vylėsi pašnekovas.

GALERIJA

  • Pakaunėje jau prasidėjo Juozo Lukšos-Daumanto metų renginiai
Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS