Pakaunėje plinta sveikatinimo virusas | KaunoDiena.lt

PAKAUNĖJE PLINTA SVEIKATINIMO VIRUSAS

  • 2

Kauno rajonas – viena iš nedaugelio Lietuvoje ir vienintelė savivaldybė Kauno regione, kurioje gyventojų skaičius didėja. Tai – ir jauniausia Lietuvos savivaldybė. Tendencijos išties džiugina, bet kartu sukuria iššūkių organizacijoms, kuriančioms ir teikiančioms paslaugas Kauno rajone.

„Džiaugiamės, kad Kauno rajono savivaldybė vis didesnį dėmesį skiria infrastruktūros plėtrai: Kauno rajoną juosia dviračių takai, įrenginėjami parkai, laisvalaikio erdvės, jais naudojasi įvairiausio amžiaus gyventojai. Lankytojų jau laukia ir modernizuotas Mastaičių – vienintelis Kauno rajone – baseinas. Judėjimas – viena pamatinių geros sveikatos sąlygų, nenuostabu, kad Kauno rajono gyventojų sveikatos rodikliai yra vieni geriausių Lietuvoje“, – sakė Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro (KRVSB) direktorius Laurynas Dilys.

Lengviausiu keliu neina

Biuro komanda, teikianti sveikatinimo paslaugas Kauno rajono gyventojams, pramintais takais nevaikšto. „Kadangi įgyvendinant veiklas norisi pasiekti kuo daugiau gyventojų ir jų grupių, neiname lengviausiu keliu, keliame sau aukštus reikalavimus ir iššūkius, kad kuo daugiau bendruomenių narių jiems patogiu laiku gautų aukštos kokybės nemokamas sveikatinimo paslaugas kuo arčiau namų“, – pabrėžė L. Dilys.

Laurynas Dilys. / A. Aleksandravičiaus nuotr. 

Judėjimas – viena pamatinių geros sveikatos sąlygų, nenuostabu, kad Kauno rajono gyventojų sveikatos rodikliai yra vieni geriausių Lietuvoje.

KRVSB jau daugiau nei šešerius metus Kauno rajone organizuoja fizinio aktyvumo treniruotes. Pradėję savo iniciatyva, treniruotes pratęsė įgyvendinant projektą, jos vis dar sulaukia labai didelio gyventojų aktyvumo. „Kad Kauno rajono savivaldybė yra žiedinė, paslaugos tiekėjus priverčia sukurti savotišką renginių organizavimo metodiką, nes norima paslaugas padaryti prieinamas visiems. Nors siekiant apimti kuo platesnes teritorijas treniruočių vietos kartais keičiamos, veiklos jau įvyko daugiau nei 50 skirtingų Kauno rajono taškų. Fizinio aktyvumo treniruotėse jau sudalyvavo daugiau kaip 40 tūkst. dalyvių, o profesionalūs treneriai, vykdami į veiklas, nuvažiavo daugiau kaip 70 tūkst. km, arba, kad būtų vaizdžiau, 1,5 karto apsuko Žemės rutulį per pusiaują“, – šypsojosi pašnekovas.

Bendruomenės konkuruoja

Šias veiklas koordinuojantis biuro specialistas Dovydas Švėgžda pastebėjo: „Kauno rajono bendruomenės net konkuruoja dėl treniruočių, bandydamos surinkti kuo daugiau dalyvių ir taip rodydamos savo aktyvumą, kad tik užsiėmimai neišsikeltų į kitas vietoves.“

Skirtingo pobūdžio treniruotės, labiausiai atitinkančios bendruomenės poreikius, organizuojamos rudens ir žiemos, žiemos ir pavasario ciklais. Vieno ciklo metu įvyksta daugiau nei 400 treniruočių. Šiuo laikotarpiu treniruotės organizuojamos daugiau nei 20 Kauno rajono taškų. Vasarą gyventojams siūlomos treniruotės po atviru dangumi, organizuojamos gražiausiose Kauno rajono vietovėse.

Be fizinio aktyvumo, Kauno rajono gyventojams organizuojama ir daugybė kitų sveikatinimo veiklų, kurios skatina rūpintis savo sveikesne gyvensena, mityba.

Griauna mitus

Ypač daug dėmesio yra skiriama emocinei ir psichikos sveikatai stiprinti. Pakaunėje rengiamos nerimo, streso įveikimo ir konfliktų valdymo, emocijų pažinimo mokymų grupės. Labai daug dėmesio sulaukia biuro organizuojamos patyrimų stovyklos moterims ir vyrams. „Organizuojamų stovyklų tikslas – bendrystėje atsipalaiduoti nuo monotoniško, įtempto ir labai greito kasdienybės ritmo, išlaisvinti emocijas, nusimesti protinę įtampą ir prisipildyti ramybės“, – teigė KRVSB direktorius.

Netiesa: vyrauja mitas, esą įtraukti vyrus į sveikatinimo veiklas sunku./ A. Aleksandravičiaus nuotr. 

Vyrauja mitas, esą įtraukti vyrus į sveikatinimo veiklas sunku. „Tačiau, priimant netradicinius sprendimus ir nebijant iššūkių, viskas įmanoma. Vyrų stovyklų sąrašai užsipildo, veiklų metu vyrai diskutuoja iki paryčių, dalijasi patirtimi, sulaukiame prašymų organizuoti tęstines stovyklas“, – pasidžiaugė Bendruomenės sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja Rita Gudauskienė.

Bus ir naujovių

Šiltuoju metų laiku atvirose erdvėse organizuojamos atpalaiduojančios gongų muzikos terapijos, autogeninės treniruotės, skirtos sveikos gyvensenos įgūdžiams formuoti, mokymui atsipalaiduoti, stresui mažini.

Įvairovė: pakaunėje rengiamos nerimo, streso įveikimo ir konfliktų valdymo, emocijų pažinimo mokymų grupės./ A. Aleksandravičiaus nuotr.

„Biuro komanda nežada sustoti. Nuo šių metų planuojama nauja iniciatyva „Džiaugsmo akademija“, kuri skatins žmones atrasti, kurti ir pamatyti kasdienius džiaugsmus. Ketiname vėl į veiklas įtraukti gyventojų apsilankymus modernizuotame Mastaičių baseine, organizuoti pėsčiųjų ir šeimų žygius“, – planais dalijosi L. Dilys.

GALERIJA

  • Pakaunėje plinta sveikatinimo virusas
  • Pakaunėje plinta sveikatinimo virusas
  • Pakaunėje plinta sveikatinimo virusas
A. Aleksandravičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Biudžeto

Ryjikai

Stebėtojas..

Dykaduonių organizacija...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS