Pakaunės gyventojams – efektyvesnė socialinė pagalba | KaunoDiena.lt

PAKAUNĖS GYVENTOJAMS – EFEKTYVESNĖ SOCIALINĖ PAGALBA

Kauno rajone plečiamas socialinio darbo specialistų tinklas. Vasarį Kauno rajono socialinių paslaugų centro (KRSPC) komanda pasipildė dešimčia naujų darbuotojų, įsteigtas naujas – Socialinės pagalbos bendruomenėje – skyrius.

Aprūpino automobiliais

Pasak KRSPC direktorės Linos Čapienės, naujojo skyriaus darbuotojai teiks bendrąsias ir prevencines socialines paslaugas Kauno rajono gyventojams, didins informacijos prieinamumą ir sklaidą kuriant efektyviai funkcionuojantį socialinių paslaugų tinklą, orientuotą į  bendruomenės narių socialinę gerovę.

Lina Čapienė. / Asmeninio archyvo nuotr. 

Tikimasi, kad, įsteigus naujas socialinio darbo organizatorių pareigybes, pakaunės gyventojus geriau pasieks informacija apie jiems priklausančias socialines paslaugas ir jie galės greičiau sulaukti būtinos pagalbos.

Šiuo metu dirba 170 specialistų, centro paslaugomis naudojasi daugiau nei 1 500 Kauno rajono gyventojų.

Kauno rajone yra net 25 seniūnijos, todėl specialistams tenka vykti į kelias seniūnijas, o jose – į atokias vietas. Be to, pabrėžė L. Čapienė, socialines situacijas reikia spręsti operatyviai, todėl darbuotojai aprūpinti tarnybiniais automobiliais. Atlikus automobilių nuomos viešąjį pirkimą 2023 m. išnuomota 10 lengvųjų automobilių „Toyata Yaris“.

Socialinių darbuotojų funkcijos

„Plėsti socialinio darbo specialistų tinklą Kauno rajone nuspręsta atsižvelgiant į nuolat vykstančius demografinius pokyčius ir siekiant stiprinti socialinių paslaugų prieinamumą šio krašto gyventojams“, – sakė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Rūta Černiauskienė.

Rūta Černiauskienė. / Asmeninio archyvo nuotr. 

Socialinės paramos skyriaus vedėja Margarita Venslovienė informavo, kad socialinio darbo organizatoriai, dirbantys KRSPC, lanko esamus ir potencialius socialinių paslaugų gavėjus jų namuose; pildo asmens, sukakusio senatvės pensijos amžių, Asmens veiklos ir gebėjimo dalyvauti įvertinimo klausimyną, atlieka asmens gebėjimo pasirūpinti savimi ir priimti kasdienius sprendimus įvertinimą. Taip pat organizuoja neįgaliųjų, vienišų senyvo amžiaus asmenų ir asmenų, patiriančių socialinę riziką, priėmimą į gydymo, reabilitacijos, globos įstaigas ir specialųjį transportą, reikalingą jiems nuvykti į šias įstaigas.

Taip pat M. Venslovienė įvardijo atvejus, kada gyventojai gali kreiptis į socialinio darbo organizatorius: kai nori gauti informacijos apie jiems priklausančias socialines paslaugas; jau žinodami, kokių socialinių paslaugų jiems reikia ir norėdami pateikti prašymus; kai pageidauja gauti asmeninio asistento pagalbą ar techninės pagalbos neįgaliesiems priemones; kai reikia pagalbos kreipiantis į kitas valstybės ir (ar) savivaldybių institucijas, įstaigas ir (ar) organizacijas, kuriose asmuo (šeima) gali gauti pagalbą.

Plėsti socialinio darbo specialistų tinklą Kauno rajone nuspręsta atsižvelgiant į nuolat vykstančius demografinius pokyčius ir siekiant stiprinti socialinių paslaugų prieinamumą šio krašto gyventojams.

Socialinės paramos skyriaus vedėja pabrėžė, kad Kauno rajono savivaldybės seniūnijose ir toliau dirba Socialinės paramos skyriaus išmokų specialistai, kurie informuoja ir konsultuoja asmenis išmokų ir socialinių paslaugų skyrimo klausimais. Jie priima asmens prašymus dėl vienkartinių ir periodinių išmokų, užtikrinančių finansinę paramą šeimoms, auginančioms vaikus ar įvaikius, ir vaikams, netekusiems tėvų globos, skyrimo ir mokėjimo; socialinės pašalpos ir būsto šildymo išlaidų, geriamojo vandens išlaidų ir karšto vandens išlaidų kompensacijų, užtikrinančių finansinę paramą nepasiturintiems gyventojams, skyrimo ir mokėjimo; slaugos išlaidų tikslinės kompensacijos ir priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslinės kompensacijos skyrimo ir mokėjimo; pagalbos priemonių (užimtumo, sveikatos priežiūros, švietimo ir ugdymo, socialinio būsto, specialiųjų pagalbos priemonių, socialinių paslaugų, būsto pritaikymo neįgaliesiems ir kt.) asmeniui, šeimai ar bendruomenei teikimo; vaiko laikinosios priežiūros nustatymo tėvų ar kitų vaiko atstovų pagal įstatymą prašymu.

Paslaugos – 1,5 tūkst. žmonių

Be Socialinės pagalbos bendruomenėje skyriaus, centre veiklą vykdo ir socialines paslaugas organizuoja ir teikia dar penki skyriai.

Garliavoje 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę veikia Krizių centras. Čia galima konsultuotis su socialiniu darbuotoju ir / ar psichologu, dalyvauti šeimos stiprinimo programoje, atrasti bendrystę besilaukiančių mamų grupėje, prisijungti į savipagalbos grupę tėvams, kurie vieni augina vaikus, nebijoti klausti grupėje, skirtoje paaugliams ir jų tėvams, rasti saugią laikiną gyvenamąją vietą (tik moterims, moterims su vaikais).

Transportas: šiems metams išnuomota dešimt lengvųjų automobilių „Toyata Yaris“. / V. Žukaitytės nuotr.

Domeikavoje įkurtas Šeimos gerovės skyrius, kurio komandą sudaro du psichologai ir 32 socialinio darbo specialistai: atvejo vadybininkai, socialiniai darbuotojai dirbantys su šeimomis, socialinis darbuotojas, dirbantis vaikų dienos centre, socialinio darbuotojo padėjėjas. Skyrius teikia socialines paslaugas sunkumus patiriančioms šeimoms, organizuoja vaikų dienos centro veiklas, čia renkasi senjorų grupė.

Dienos socialinės globos centras skirtas Kauno rajone gyvenantiems neįgaliems vaikams nuo 7 iki 18 metų ir jų šeimoms. Šiame centre siekiama padėti šeimoms, auginančios specialiųjų poreikių vaikus, atrasti savo stiprybes, peržengti negalios ribas, atskleisti savo gebėjimus ir jais dalytis su aplinka.

Socialinės priežiūros skyrius organizuoja pagalbos į namus paslaugas ir asmeninės higienos, transporto organizavimo, aprūpinimo techninės pagalbos priemonėmis paslaugas. Taip pat šiame skyriuje organizuojamos socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo ir /ar atkūrimo, kineziterapijos ir užimtumo paslaugos suaugusiems ar senyvo amžiaus asmenims su negalia.

Socialinės globos namuose teikiamos dienos socialinės globos ir atokvėpio paslaugos sunkią negalią turintiems Kauno rajono gyventojams.

„Šiuo metu KRSPC dirba 170 specialistų, centro paslaugomis naudojasi daugiau nei 1 500 Kauno rajono gyventojų. Kai kurie iš jų paslaugas gauna kasdien, kai kurie, atsižvelgiant į jų poreikius, kreipiasi keletą kartų per metus“, – sakė L. Čapienė.

GALERIJA

  • Pakaunės gyventojams – efektyvesnė socialinė pagalba
  • Pakaunės gyventojams – efektyvesnė socialinė pagalba
  • Pakaunės gyventojams – efektyvesnė socialinė pagalba
V. Žukaitytės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

BENKUNSKAI - MOKYKIS

Šiaip, atėjus į tokį postą, žmogus turėtų būti jau kažką padaręs gero, už ką jį žmonės rinktų. Deja, Vilniaus meras tuo tikrai niekuo nepasižymėjęs. Jis atėjo mokytis, klausytis kitų ką jam lieps daryti, o ne savo galva ką nors išmąstyti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS