Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo | KaunoDiena.lt

PANDEMIJA KIŠA KOJĄ, BET KAUNAS PROJEKTŲ NESTABDO

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Nesibaigia koronaviruso reikalai, lauke temperatūra tiesiog kaista, bet tokios problemos, panašu, Kauno ambicingų projektų nestabdo. „Kauno diena“ apžvelgė, kas nuveikta per pusmetį.

Negaili kritikos

Mieste iš tiesų vyksta ryškūs pokyčiai, tvarkomi įvairūs objektai, statomi nauji. Tačiau miestiečiai atkreipė dėmesį, kad kai kuriose vietose darbininkų elgesys erzina. Kaip pavyzdžius kauniečiai pateikė pradėtas tvarkyti miesto erdves, kurių niekaip negali užbaigti.

„Muzikinio teatro sodelyje nežinia kiek laiko krapštosi. Viską iškasė, praeiti negalima ir taip paliko viską. Tiesiog tvoromis užtvėrė, ir viskas. Jokie darbai ten nevyksta, o jau pradėjo rausti ir Vilniaus gatvę. Gal reikėtų darbų nuoseklumo, nes dabar pakapsto vienur, kitur, bet taip ir neužbaigia“, – piktinosi vienas kaunietis.

Miesto sodo tvarkymo darbai stringa dėl laiku nepristatytų granito plokščių. (Redakcijos nuotr.)

Kiti antrino, kad ir kitose Kauno vietose dar šiemet prasidėję darbai tarsi sustojo.

„Stato tą naują tiltelį į Nemuno salą ir niekaip nepastato. O juk čia objektas nedidelis. Taip atrodo, kad greičiau bus pastatytas tiltas per Nerį, kuris tikrai sudėtingesnių konstrukcijų nei šis pėsčiųjų tiltelis. Keistai atrodo ir Santakos parkas. Pradėjo tvarkyti, paskui viską nutraukė. Vėliau pasigyrė, kad darbai atnaujinti, bet atėjo vasara, o vis tiek nėra galimybės net Daugirdo amfiteatre normaliai pasėdėti.

Buvo karantinas, daug kas neveikė, tai norėjosi, kad daugiau objektų sutvarkytų, kad kai atlaisvės karantino suvaržymai, galima būtų pasimėgauti Kaunu. Tačiau jau įpusėjo vasara, o tiek erdvių miestiečiams ir Kauno svečiams vis dar yra uždaros dėl statybų. Susidaro įspūdis, kad darbininkai gali baigti darbus, kada jiems, o ne miestui patogu“, – griežtesnio žodžio dėl vykstančių darbų negailėjo kitas kalbintas vyras.

Visgi miesto savivaldybės atstovai laikėsi pozicijos, kad Kaune darbai vyksta pagal planą, o Miesto sode darbai sulėtėjo dėl pasaulyje vis dar besitęsiančios pandemijos.

„Miesto sodas – išskirtinis atvejis. Tačiau jame darbai sustojo ne dėl rangovų kaltės. Iš Kinijos gabenamos granito plokštės vis dar nepasiekia Kauno dėl sutrikusių tarptautinių transporto kelių ir krovinių srautų. Tai globali problema, su kuria susiduria ne tik mūsų miestas. Jei dėl rangovo kaltės vėluojama atlikti darbus, taikomos sutartyje numatytos sankcijos. Vilniaus gatvę buvo planuojama atnaujinti pastaruosius kelerius metus, todėl realūs darbai galėjo prasidėti tik sėkmingai įvykus rangos darbų konkursui“, – kauniečių kritiką dėl darbų organizavimo atrėmė savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas.

Darbų tąsa

Pasak V.Šiliausko, pirmąjį 2021 m. pusmetį Kauno miesto savivaldybė tęsė didžiuosius infrastruktūrinius projektus, kuriančius patogesnes ir patrauklesnes erdves miesto gyventojams bei svečiams.

„Metų pradžioje duris atvėrė užbaigtas šviežutėlis objektas – naujieji Ledo rūmai, iškilę buvusioje laukymėje greta „Girstučio“. Po pusantrų metų pertraukos atnaujinta Santakos parko rekonstrukcija, kurios metu kardinaliai keičiamas dešiniajame Nemuno krante esantis Daugirdo amfiteatras su viršutine terasa. Krantinėje ties Senąja prieplauka įrengiami turėklai ir nauji, patogūs laipteliai, vedantys amfiteatro link. Remontuojama Santakos gatvė, o tarp Popiežiaus kalnelio ir Santakos stadiono tiesiamas naujas dviračių takas. Taip pat Santakos parke kauniečiams kuriamos patrauklios laisvalaikio erdvės, pritaikytos sveikam ir aktyviam laisvalaikiui“, – pasakojo administracijos direktorius.

Kitas stambus objektas, kurį ir šiemet reikia tęsti, – S.Dariaus ir S.Girėno stadionas bei šalia rekonstruojama Sporto halė. Stadiono statybos darbai tęsis dar iki 2022-ųjų. Kai bus baigti darbai, Kaunas turės modernų 15 tūkst. žiūrovų talpinantį stadioną.

„Per pirmąjį pusmetį ant naujų gręžtinių polinių pamatų buvo montuojamos naujos gelžbetoninės konstrukcijos, tęsiami lietaus nuotekų ir vandentiekio tinklų darbai. Vasaros viduryje planuota pradėti fasado įstiklinimo darbus VIP tribūnoje. Šalia stadiono esanti Kauno sporto halė po rekonstrukcijos taps daugiafunkciu centru, kuriame vyks neformaliojo švietimo, sporto ir kultūros renginių bei kitų viešųjų paslaugų veiklos. Šiuo metu į pabaigą artėja vidaus apdailos darbai“, – kokie darbai minėtuose objektuose buvo atlikti šiemet, nurodė V.Šiliauskas.

S.Dariaus ir S.Girėno stadione statybos vyksta visu tempu, jau statomos tribūnos. (Redakcijos nuotr.)

Miestui teko rūpintis ir ypač didelių projektų įgyvendinimo reikalais Nemuno saloje. Čia pernai pradėta statyti „Mokslo sala“ ir daugiafunkcis vandens sporto centras su olimpinio dydžio baseinu, SPA zona bei sporto klubu.

„Šį rudenį bus baigtas statyti ir naujas tiltas į salą“, – pridūrė pašnekovas.

Dar kitoje miesto vietoje – Lampėdžio ežere – buvo tęsiami trasos gilinimo darbai, kad galėtų vykti aukščiausio rango irklavimo varžybos.

Savivaldybės atstovai vardija ir su eismu susijusius darbus, kuriuos pavyko atlikti pirmąjį šių metų pusmetį. Birželio pabaigoje visiškai baigta P.Kalpoko gatvės viaduko rekonstrukcija, kurios metu buvo atlikti polių, atramų ir hidroizoliacijos įrengimo darbai, sumontuotos naujos viaduko arkos, turėklai ir laiptai, išlieta nauja asfalto danga. „Nuo šiol kauniečiai galės saugiai važinėti viaduku ir džiaugtis gražesniu estetiniu vaizdu“, – teigė V.Šiliauskas.

„Vos atšilus orams visu tempu buvo tęsiamas vienos pagrindinių Kauno susisiekimo arterijų – Taikos prospekto – kapitalinis remontas, kuris, kaip planuojama, bus visiškai užbaigtas po kelių savaičių“, – pridūrė jis.

Nauji projektai

Šiemet Kaune užvirė ir naujų darbų. Nemažai jų apima Senamiesčio zonas, tad tiek vairuotojams, tiek pėstiesiems reikia ieškoti kitų kelių.

Gegužės viduryje uždaryta pagrindinė eismo arterija greta Senamiesčio – Kauno pilies žiedas ir šalia jo esantis P.Vileišio tiltas. Šios dalies tvarkymo planas apima net keletą zonų: remontuojamos P.Vileišio tilto deformacinės siūlės, atnaujinamos Kauno pilies žiedo, Šauklių, Šv.Gertrūdos gatvių važiuojamosios dalys ir šaligatviai. Taip pat numatyta keisti kontaktinį troleibusų tinklą. Darbus planuojama baigti iki rugsėjo 1 d.

Liepos viduryje prasidėjo kapitaliniai remonto darbai vienoje seniausių Kauno susisiekimo arterijų – Vilniaus gatvėje, atkarpoje nuo Rotušės aikštės iki požeminės pėsčiųjų perėjos. Kapitalinio remonto metu bus atnaujinamas ne tik gatvės grindinys, bet ir šviestuvai, suoliukai bei mažosios architektūros elementai. Planuojama, kad naudotis atnaujinta Senamiesčio danga bus galima kitų metų vasarą.

Kol vyksta Kauno pilies žiedo tvarkymo darbai, transportas čia važiuoti negali. (Kauno miesto savivaldybės nuotr.)

„Įsibėgėjus 2021-iesiems savivaldybė inicijavo naujus, ilgai lauktus ir be galo reikalingus pokyčius, orientuotus į vienas judriausių ir dažniausiai naudojamų miesto erdvių. Nors miesto gyventojams kurį laiką teks apsišarvuoti kantrybe, tačiau galime patikinti, kad po atnaujinimo darbų gatvės tiek pėstiesiems, tiek vairuotojams bus kur kas patogesnės ir, be jokios abejonės, reprezentatyvesnės miesto svečiams“, – pažymėjo administracijos direktorius.

Taip pat šiuo metu vyksta Neries krantinės parko rekonstrukcija, kurios metu bus atnaujintos ir sukurtos naujos rekreacinės erdvės, rekonstruojama mažoji architektūra, gerinamas takų tinklas bei didžiulis dėmesys skiriamas parko želdynams. Darbus planuojama baigti iki 2022 m. vidurio.

„Šiais metais bus vykdomi Nemuno salos teritorijos tvarkymo paruošiamieji darbai. Numatyta atnaujinti visą salos parką, suteikiant šiai erdvei dar daugiau žalumos ir patogumų jo lankytojams“, – toliau darbus vardijo V.Šiliauskas.

Negalime tūpčioti vietoje – reikia veikti. Pandemijos iššūkiai nesukliudė, nes buvome iš anksto paruošę namų darbus.

Šiuolaikiškas miestas

Nepaisant pandeminių iššūkių, miesto vadovai įsitikinę, kad Kaunas šiuos metus pradėjo turėdamas didelių ambicijų, o įpusėjus metams, nemažai užmojų pavyko įgyvendinti. Tai, pasak Kauno mero Visvaldo Matijošaičio, veda Kauną į šiuolaikinį miestą.

„Nepaisant karantino suvaržymų, Kaunas šiuos metus pradėjo ir tęsia su stipriu pagreičiu. Negalime tūpčioti vietoje – reikia veikti. Pandemijos iššūkiai nesukliudė, nes buvome iš anksto paruošę namų darbus – parengti ir jau startavę projektai, protingai sudėliotos biudžeto lėšos. Patys kauniečiai mato ir jaučia, kad miestas ne tik tvarkosi, bet ir auga.

Suprantu dalies gyventojų susierzinimą dėl aplink masiškai vykstančių darbų. Bet kada, jeigu ne dabar? Esu tikras, kad mūsų visų kantrybė ir supratingumas netrukus duos puikų rezultatą – Kaunas taps dar patrauklesniu ir patogesniu miestu kiekvienam. Turime aiškų tikslą ir kryptingai jo siekiame, kad Kaunas taptų moderniu, šiuolaikišku miestu, kuriame gera studijuoti, gyventi, kurti savo tolesnę ateitį, auginti vaikus“, – kalbėjo V.Matijošaitis.

Visvaldas Matijošaitis/Vilmanto Raupelio nuotr.


Tarybos sprendimai

Šį pusmetį Kauno miesto taryba taip pat turėjo nemažai darbo. Iki liepos 1 d. miesto taryba apsvarstė 303 sprendimų projektus, iš kurių tik vienas buvo nepriimtas.

Liepos 20 d. tarybos posėdyje planuojama svarstyti dar 57 sprendimų projektus. Po šio posėdžio lauks kelių mėnesių atostogos, mat kitą pusmetį taryba į darbo vietas sugrįš tik rugsėjo 14 d.

Nors nemažai projektų šį pusmetį buvo susiję su nekilnojamojo turto pardavimo, nuomos klausimais, buvo ir tokių, kurie iš tiesų daro įtaką kauniečių gyvenimui ir tolesnei Kauno plėtrai. Vasarį priimtas biudžetas per šį pusmetį buvo ne kartą koreguotas. Šiemet miesto valdžia nusprendė sumažinti vicemero pareigybių nuo trijų iki dviejų, tad buvo kilę klausimų, ar tikrai miestiečiams bus pakankamai gerai atstovaujama.

Nemažai reakcijų buvo sulaukęs sprendimas visuomenės poreikiams perimti sklypą netoli Ąžuolyno. Kol kas per daug nedetalizuojama, kas galėtų atsirasti šiame Vydūno alėjos sklype, tačiau svarstoma čia įrengti automobilių aikštelę, kuri esą galėtų patenkinti į stadioną ir Halę atvykstančių lankytojų poreikius.

Dar vienas ryškesnis sprendimas – perimti Linkuvos dvarą. Miesto savivaldybė aiškino, kad dvaro teritorija bus sutvarkyta, taip esą bus lengviau išsaugoti paveldą. Tiesa, dalyje dvaro pastatų jau seniai yra įsikūrę gyventojai. Jų iškeldinti miestas nesiruošia.

GALERIJA

  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
  • Pandemija kiša koją, bet Kaunas projektų nestabdo
Redakcijos, Kauno m. savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (56)

KAUNAS

matijošaičiukai su paklode pakomentuokit dar , nes sveiko proto žmonės negirtu

to Liuks, SUPER

akivaizdo kad lopai nes į londoną pabėgot , ir akivaizdu kad vagims laižot ,

afal

to lafa , tipo voks ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS