Patekti pas Kauno klinikų kardiologus – misija neįmanoma | KaunoDiena.lt

PATEKTI PAS KAUNO KLINIKŲ KARDIOLOGUS – MISIJA NEĮMANOMA

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno gydymo įstaigos savo pacientus kankina ilgomis eilėmis – tenka laukti pora mėnesių ir net ilgiau. Problemos prasideda registruojantis, nes pas kai kuriuos specialistus gauti talonėlį itin sunku.

Kauno gydymo įstaigos savo pacientus kankina ilgomis eilėmis – tenka laukti pora mėnesių ir net ilgiau. Problemos prasideda registruojantis, nes pas kai kuriuos specialistus gauti talonėlį itin sunku.

Internetu – vieni nuliai

"Jūsų širdis dar sveika? Jei ir sveika, jau dabar dėl ateities registruokitės pas gydytoją, nes laukti teks labai ilgai", – su  aiškiai jaučiama nuoskauda balse patarė Kauno klinikų koridoriuje vizito pas kardiologą laukusi moteris, vardu Janina.

Iš tiesų pastarosiomis dienomis talonėlių pas Kauno klinikų kardiologus tiesiog nėra. Išankstinės pacientų registracijos sistemoje sergu.lt – vieni nuliai.

"Man įtariama širdies liga. Iš šeimos gydytojos gavau siuntimą kardiologo konsultacijai. Norėjau užsiregistruoti internetu, bet to padaryti neįmanoma. Nėra nė vienos laisvos vietos, nors bandau užsiregistruoti jau porą savaičių", – patirtimi dalijosi pašnekovė.

"Žinau, kad pas kardiologus eilės ilgokos. Ligoniai gali pas šiuos specialistus registruotis kitose gydymo įstaigose. Būna, kad sutrumpiname eiles, kai perkeliame į polikliniką daugiau specialistų. Dabar praplėsta ambulatorinė grandis dėl naujo Traumų ir skubios pagalbos centro atsidarymo. Atkreipsime dėmesį, kad šiuo metu nėra laisvų vietų pas kardiologus. Turėsime dar labiau didinti gydytojų skaičių", – praėjusią savaitę tikino Kauno klinikų ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas Šarūnas Mačinskas.

Veržiasi pas geriausiuosius

Vyresnio amžiaus žmonės neretai registruojasi telefonu. Poliklinikų aparatai kaista mėnesio pradžioje, kai pradedami dalyti nauji talonai.

"Šiam mėnesiui talonėlių jau neturime, o kitam registruosime nuo  pirmos dienos", – tokį atsakymą gauna norintieji užsiregistruoti telefonu.

Deja, pirmą mėnesio dieną ne tik Kauno klinikų registratūrų telefonai būna ištisai užimti, o vargais negalais prisiskambinus paaiškėja, kad talonėliai jau išdalyti.

Negana to, miesto gyventojai įsitikinę, kad geriau laukti ilgoje eilėje pas geriausius specialistus, nei greičiau patekti pas bet ką.

"Laukiau eilėje pas gydytoją keturis mėnesius. Galėjau rinktis kitus, bet savo sveikatą patikiu tik aukščiausio lygio profesionalams. Gyvenime mėgstu tai, ką jau esu išbandęs", – dėl savo įsitikinimų tikras pensininkas Antanas.

Jam pritarė Kauno rajono gyventojas Algimantas. Jis rizikavo sveikata ilgai laukdamas konsultacijos, kad būtų ramus dėl paskirto gydymo.

Galioja visoje Lietuvoje

Kitose Kauno poliklinikose patekti pas įvarius specialistus galima greičiau, kai kur – gana greitai. Centro, Dainavos ir Kalniečių poliklinikose užsiregistruoti pas kardiologą galima net ir rytdienai.

"Šeimos gydytojo siuntimas galioja visoje Lietuvoje. Pacientai turi teisę kreiptis į bet kurią Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigą", – visuomenei primena Šarūnas Mačinskas.

Šilainių mikrorajone gyvenantis Jonas sako, kad visuomet eina tik pas čia esančios poliklinikos specialistus. Laukti kartais tenka netrumpai. Vyras džiaugiasi sužinojęs, kad galima važiuoti ir į kitą polikliniką. Romainiuose gyvenanti Vida patvirtina, kad gastroenterologo konsultacijos Šilainių poliklinikoje jai būtų tekę laukti mėnesį, o Kalniečių poliklinikoje talonėlį pas šį specialistą gavo kitai dienai.

Beje, Kauno gyventojai teigia, kad užsiregistravus ir ilgai laukus specialisto konsultacijos, atėjus kad ir pusvalandžiu anksčiau prie kabineto durų neranda nė vieno paciento.

Ilgai laukė skubios pagalbos

Vieno Kauno universiteto studentė skundėsi, kad jai patyrus kojos traumą skubios pagalbos Kauno klinikose teko laukti net keturias valandas.

"Šokiravo tai, kad jau prie registracijos langelio teko ilgai laukti. Kol gydytojas pakvietė apžiūrai, praėjo valanda. Tiek pat teko laukti paskirto tyrimo rentgenu. O apie tai, kada pranešė tyrimų rezultatus, net nenoriu kalbėti", – apmaudžiai pasakojo studentė, prašiusi neskelbti pavardės.

Kauno klinikų ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas Š.Mačinskas paaiškino, kad Skubios pagalbos skyriaus pacientai pagal ligos būklę skirstomi į keturias kategorijas. Pagal tai vienus privaloma priimti per 15 minučių, ir jie priimami pirmumo tvarka.

"Kita kategorija pacientų turi būti priimti per valandą. O tiems, kurie gal net ir neturėtų patekti į šį skyrių, o galėtų kreiptis į šeimos gydytoją, kartais tenka palaukti. Keturios valandos yra labai mažai", – įvertino gydytojas Š.Mačinskas.

Stacionare ir poliklinikoje

"Mūsų įstaigoje pagalba turi būti suteikta per valandą nuo paciento atvykimo", – darbo metodus aiškino Respublikinės Kauno ligoninės Konsultacinės poliklinikos vadovas gydytojas Romualdas Mačionis.

Eilės pas poliklinikos specialistus taip pat priklauso nuo pacientų pasirinkimo. Pas populiaresnius specialistus jos ilgesnės. Vasara – atostogų metas, todėl situacija taip pat keičiasi.

"Iš principo eilės pas mus neilgos. Nėra taip, kad pas specialistą nebūtų galima patekti per dešimt dienų. Visi jie dirba ir stacionare, todėl yra patyrę, kompetentingi", – pabrėžė šios ligoninės poliklinikos vadovas R.Mačionis.

Jis pripažino, kad ilgiausiai, apie mėnesį, tenka laukti kraujagyslių chirurgo konsultacijos, gastroenterologo – apie tris savaites.

Rašyti komentarą
Komentarai (33)

zita

mokekit eurus ir is karto papulsit pas kardiologus juk tai kaunas

pas dainavos poliklinikos

kardiologe 76 metu braciuliene patekti galima per 1 na diena,nuostabi gydytoja

Manau

Pazystama pasijuto blogai.Sustreikavo srdis.pateko i trecia ligonine.Labai patenkinta mediku prieziura.Nustate,kad reikia stimuliatoriaus,Kreipesi i Klinikas pastate i eile,lauke trys menesius.Siandien jau du men, po operacijos ,jauciasi gerai.Nebutinai kreiptis i klinikas ,galima ir i kitas gydymo istaigas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS