Pašalinus garažus – kalnai šiukšlių: iki nelaimės – vos keli žingsniai? | KaunoDiena.lt

PAŠALINUS GARAŽUS – KALNAI ŠIUKŠLIŲ: IKI NELAIMĖS – VOS KELI ŽINGSNIAI?

Šančiuose jau kurį laiką stūkso kalnai šiukšlių. Aplinkiniai nuogąstauja, kad atliekos gali užsidegti, nerimą kelia ir ekologinės problemos. Šiukšlių atsirado nukėlus senus metalinius garažus.

Vietinis sąvartynas

„Kauno dienos“ skaitytoja atkreipė dėmesį į Šaldytuvų gatvę, esančią Šančiuose. Viename sklype sumesta kalnai šiukšlių. Toks vaizdas tikrai nedžiugina.

„Atšilo orai, ir atsivėrė šiukšlės. Čia visas sąvartynas, visko pilna“, – taip Šaldytuvų g. 35A sklypo vaizdą apibūdino kaunietis.

Iš tiesų sklype prikrauta kalnai įvairių buitinių atliekų, senų baldų, nebenaudojamų padangų. Prikrauta ir šakų, ir kitokių šiukšlių. Lengvesnes po teritoriją nešioja vėjas, sunkesnės – tiesiog pūva nuo saulės ir kritulių.

Nesaugu: teritorijoje prikrauta nenaudojamų padangų. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Kauniečiams šis šiukšlynas kelia nerimą. Vietiniai bijo gaisro, be to, atliekos gali užteršti gruntą.

„Kai tiek šiukšlių vienoje vietoje, iki nelaimės – vos keli žingsniai. Padangos degė Alytuje, nejau norite, kad ir Kaunas paskęstų juoduose dūmuose? Be to, visi tik ir kalba apie ekologiją, o kai sklype tiek nerūšiuotų atliekų, niekam neįdomu“, – piktinosi Šančių gyventojai.

Apsilankė ir aplinkosauga

Dienraštis apie Šančiuose atsiradusį sąvartyną informavo ir aplinkosaugininkus. Šie nuvyko į Šaldytuvų gatvę, įvertino situaciją ir įpareigojo savininką susitvarkyti.

„Sklype Šaldytuvų g. 35A, Kaune, sukrautos atliekos buvo užfiksuotos tikslinės išvykos metu. Išsiaiškinta, kad jų sklype atsirado iškeldinus metalinius garažus“, – „Kauno dienai“ komentavo Aplinkos apsaugos departamento specialistai.

Jie nurodė, kad pagal nuomos sutartį su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT) metaliniai garažai priklausė „Ąžuolo“ bendrijai. Tačiau nuomos sutartis galiojo iki 2019 m. kovo 27 d.

„Šiuo metu sklypas priklauso NŽT. Kauno aplinkos apsaugos inspekcija yra išsiuntusi raštą Kauno miesto savivaldybės administracijai dėl atliekų sutvarkymo. Kovo 25 d. Kauno AAI gavo raštą iš Kauno m. savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus, kad klausimas dėl sklypo sutvarkymo ir kitų darbų perduotas sklypo savininkui – NŽT“, – nurodė aplinkosaugininkai.

Paliko: šiukšlių atsirado nukėlus metalinius garažus. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Šiukšlės iš garažų

Šančių seniūnė Ingrida Kuktienė patvirtino, kad kalnai šiukšlių Šaldytuvų g. sklype atsirado iškėlus senus metalinius garažus.

Kai tiek šiukšlių vienoje vietoje, iki nelaimės – vos keli žingsniai.

Ji nurodė, kad minėtą sklypą nuo 2004 iki 2019 m. nuomojo metalinių garažų eksploatavimo bendrija. Pasibaigus nuomos sutarčiai, NŽT sutarties nepratęsė.

„Nuo 2020 m. vyko bendrijos likvidavimas ir garažų griovimas, kurį kuravo paskirtas įgaliotinis. Dėl teritorijos tvarkymo su juo kontaktavome viešai nurodytu telefonu. Mus informavo, kad teritorija bus sutvarkyta pašalinus visus garažus“, – teigė I.Kuktienė.

NŽT aiškino, kad Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyrius raštu atsakė tarnybai, kad paskirtas įgaliotinis, atsakingas už teritorijos sutvarkymą.

„Taigi šiuo metu NŽT negali tiksliai atsakyti, kada savivaldybė ar seniūnija sutvarkys šią teritoriją“, – komentavo NŽT atstovas Ruslanas Golubovas.

Seniūnė informavo, kad atliekų vertimas ar laikymas tam tikslui nepritaikytose vietose gali užtraukti įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 140 eurų. Už pakartotinį nusižengimą gali tekti susimokėti nuo 140 iki 600 eurų.

GALERIJA

  • Pašalinus garažus – kalnai šiukšlių: iki nelaimės – vos keli žingsniai?
  • Pašalinus garažus – kalnai šiukšlių: iki nelaimės – vos keli žingsniai?
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Ernestas.

Meluos.

na

NŽT gaila žmonėms kad turi garažus...moka mokesčius geras kąsnis tuoj parduos žemę kokiam semo nariui u 1 eurą..ką čia žmonės ..yra tokių kuriems vis maža...vat taip gimsta Lietuvoje milijonieriai. Tuoj visą Lietuvą išparduos..kalba kad Kauno geležinkelius, Klaipėdos uostą...sėdėsim š....

NZT

Na ko stebetis zeme priklauso valstybei - reiskia beseinininkis turtas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS