Pasaulinę širdies dieną Kauno rajone įprasmino sveikatingumo programa | KaunoDiena.lt

PASAULINĘ ŠIRDIES DIENĄ KAUNO RAJONE ĮPRASMINO SVEIKATINGUMO PROGRAMA

Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje trečiadienį vyko renginys, skirtas Pasaulinei širdies dienai paminėti. Užsukusiems į šį renginį Kauno rajono gyventojams pagal sveikatingumo programą buvo atlikti gliukozės ir cholesterolio matavimai bei fizinio pajėgumo vertinimai. Norintieji galėjo sužinoti savo kūno masės indeksą, atlikti širdies ir kraujagyslių ligų rizikos įvertinimą.

Renginio metu buvo vedama mankšta su „Flexi-bar“ lazdomis, pranešimus skaitė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorės Jurgita Plisienė bei Olivija Gustienė, gydytojas Remaras Čelutka, o patirtimi dalijosi žurnalistas, infarktą patyrusių ir išgyvenusių žmonių savitarpio pagalbos grupės „Po infarkto“ steigėjas Giedrius Drukteinis.

Profilaktiškai pasitikrinti sveikatą laukiančių žmonių eilėje buvo ir rajono mero pavaduotojai Antanas Nesteckis bei Paulius Visockas. „Ši diena – puiki proga stabtelėti ir pagalvoti, ką darome ir turime daryti, kad galėtume mėgautis kokybišku gyvenimu“, – teigė A. Nesteckis.

„Priimti teisingus sprendimus yra lengviau, nei gydyti jau sunkiai kontroliuojamas ligas. Todėl linkiu visiems iš šiandien čia atvykusių profesorių ir specialistų pasisemti patirties bei žinių, kurias galima pritaikyti kelyje į sveikesnį gyvenimą“, – kalbėjo P. Visockas.

Prof. J. Plisienė priminė, kad mūsų šalyje vyksta širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programa. Dar nesergantys širdies ligomis 40–55 metų amžiaus vyrai ir 50–65 metų amžiaus moterys kviečiami kreiptis į savo šeimos gydytoją pasitikrinti pagal šią programą.

Renginyje dalyvavę visuomenės sveikatos biuro darbuotojai žmonėms dalino informacinius lankstinukus, į rūpimus klausimus atsakė Lietuvos širdies asociacijos nariai. Kauno rajono turizmo ir informacijos centro darbuotojai surengė atvykusiems viktoriną „Pažink savo kraštą“. Teisingai į klausimus atsakę gyventojai gavo dovanėlių, teigia renginio organizatoriai.

Lietuvoje širdies ir kraujagyslių ligomis serga 1,3 milijono žmonių, o kasmet nustatoma 240 000 naujų susirgimo atvejų. Dažniausiai gydomos širdies ir kraujagyslių ligos yra arterinė hipertenzija, išeminė širdies liga, įvairūs ritmo ir laidumo sutrikimai, dislipidemija (cholesterolio apykaitos sutrikimas). Pagrindiniai rizikos veiksniai – rūkymas, didelis blogojo cholesterolio kiekis bei alkoholio vartojimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS