Parduotuvėje nustatytas COVID-19 atvejis, bet į dezinfekciją vis tiek nusispjaut? | KaunoDiena.lt

PARDUOTUVĖJE NUSTATYTAS COVID-19 ATVEJIS, BET Į DEZINFEKCIJĄ VIS TIEK NUSISPJAUT?

Į parduotuvę, kurioje vienai darbuotojai neseniai nustatytas COVID-19 atvejis, užsukusi moteris nustėro supratusi, kad personalas tik paklaustas, kodėl nedezinfekuoti pirkinių krepšiai, ėmėsi juos dezinfekuoti. „Čia tas virusas niekad nesibaigs, kol prekybos centruose taip bus“, – plūdo ji.

Portalo žurnalistų kalbinta Iveta pasakojo į parduotuvę „Šilas“, esančią Sargėnuose, Vandžiogalos gatvėje, užsukusi pirmadienio pavakarę.

Laukiant pirkinių krepšio – akibrokštas

„Nuėjau prie tos vietos, kur turėtų būti sudėti pirkinių krepšeliai – tuščia, ir pamačiau, kad prie pirmos kasos, netoli „Teleloto“ terminalo, krepšelių yra. Pagalvojau, kad jie sutvarkyti ir juos turėtų privežti. Žiūriu, pardavėjos plepa, o netrukus, pirkinių krepšelius nuo antros kasos taip pat sukrovė ir pristūmė prie vežimuko. Prie pirmos kasos žmogus išsikrovė prekes ir paklausė, kur padėti. Pardavėja sako: „Čia, čia, – ant viršaus“. Kai pamačiau, kad jis savo pirkinių krepšelį užmetė ant viršaus, supratau, kad krepšeliai nedezinfekuoti“, – detalizavo pašnekovė.

Tai jūs įsivaizduokite, čia tik „Šile“ taip daro, o jūs galvojate, kad kitur taip nedaro? Čia gyvenime nesibaigs. 

Pasak jos, paskui pardavėja pirkinių krepšius atstūmė prie įėjimo į parduotuvės skyrių vidų, kur jie įprastai būna.

Dezinfekavo ne iš karto

Tada Iveta pasiteiravo, kodėl nedezinfekuoti pirkinių krepšiai čia buvo atstumti.

„Galvoju, jei ji sakys, kad čia visi dezinfekuoti, tai tada tiktai duosiu pastabą dėl to vieno, kurį padėjo pirkėjas. Bet ji iš karto pasakė: „Ateis ir išdezinfekuos“. Sakau: „Kas ateis?“. Ir ji dingo tarnybinėse patalpose. Kol aš stovėjau, atėjo viena moteriškė ir capt už krepšelio. Sakau: „Ponia, jūs neimkite, jie yra nedezinfekuoti“. Ji trenkė tą krepšelį, dar spėjau nufotografuoti“, – sakė moteris.

Ivetos teigimu, pardavėja tik maždaug po dešimties minučių atsinešė purkštuvą, o iki tol į parduotuvę atėję pirkėjai esą ėmė nedezinfekuotus pirkinių krepšius.

„Aš įsitikinau, – jie šimtu procentų buvo nedezinfekuoti. O dar kiek žmonių pirkinių krepšelius pasiėmė. Tik vieną moteriškę perspėjau. Tai jūs įsivaizduokite, čia tik „Šile“ taip daro, o jūs galvojate, kad kitur taip nedaro? Čia gyvenime nesibaigs. Kalba, kad negalima mugių, negalima eiti žiūrėti eglutės įžiebimo, o prekybos centrų niekas negali sutvarkyti. Baisu“, – stebėjosi ji.

Į nurodymus nusispjauna?

Moteris sakė nugirdusi, kad šiame Vandžiogalos gatvėje esančiame „Šile“ koronavirusu esą užsikrėtė viena pardavėja, dėl to sekmadienį parduotuvė buvo uždaryta dviem valandoms.

„Ir dabar dar yra trys naujos pardavėjos. Matyt, kitas išvarė į saviizoliaciją. Man baisu, kai jų kolektyve jau yra (koronaviruso atvejų – „Kauno diena“), ir šitaip neatsakingai daryti? Būna dienų, kai trūksta ir dezinfekcinio skysčio. Ar joms liepia taupyti, ar ką, – nežinau, kodėl nepadeda. Ir kodėl pirkinių krepšelius atėjo dezinfekuoti pardavėja? Matyt, valytojai sutrumpintas darbo grafikas. Ji gal iš ryto išplauna ir išeina. Jeigu nėra, kam valyti, reikia sustumti tuos krepšius į tarnybines patalpas ir tegul stovi, kol ateis valytoja. Tada tegul žmonės į sterblę dedasi prekes“, – plūdo Iveta pridurdama, kad turėtų būti laikomasi Vyriausybės nurodymų.

Labiausiai ji sakė nerimaujanti dėl savo tėvų, nes jie dažnai ateina apsipirkti į šią parduotuvę. Be to, Sargėnuose yra daug ir kitų vyresnio amžiaus žmonių, jiems tai esą – artimiausias pasirinkimas apsipirkimui, tačiau ir didžiausia rizika užsikrėsti COVID-19.

Aiškinasi situaciją

Portalo žurnalistams susisiekus su parduotuvių tinklo „Šilas“ atstove buvo patvirtinta, kad apie šią konkrečią situaciją, įvykusią pirmadienio pavakarę, sužinota iš klientės ir dėl to esą neatidėliotinai pradėta parduotuvės Vandžiogalos gatvėje patikra.

„„Šilo“ tinklo parduotuvių darbuotojai yra susipažinę su pirkėjų krepšelių ir vežimų dezinfekavimo tvarkomis – yra instruktuoti, kaip tai atlikti, ir šiais instruktažais vadovaujasi. Iki šiol dar nebuvome gavę nusiskundimų dėl šios tvarkos pažeidimų ir esame įsitikinę, kad mūsų darbuotojai savo pareigybes atlieka sąžiningai. Šiuo metu aiškinamės, dėl kokios priežasties darbuotoja galėjo nedezinfekuoti krepšelių“, – sakė parduotuvių tinklo „Šilas“ atstovė.

Ji pridūrė, kad krepšeliai parduotuvėse dezinfekuojami periodiškai, – taip, kaip rekomenduoja Vyriausybės teisės aktai bei Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

„Kiekvienoje parduotuvėje yra paskirti darbuotojai, kurie atlieka dezinfekciją, o už tvarkos vykdymą bei higienos normų laikymąsi atsakingas parduotuvės vadovas. Pagal bendrovės patvirtintą bei nusistovėjusią tvarką, nedezinfekuoti krepšeliai visada atskiriami nuo dezinfekuotų. Esame įsitikinę, kad mūsų parduotuvės dėl patogaus darbo laiko,  nedidelių pirkėjų srautų yra saugi vieta apsipirkti kauniečiams bei miesto svečiams“, – tikino pašnekovė.

Asociatyvi freepik.com nuotr.

Pasak jos, kasose įrengtos organinio stiklo pertvaros, kurios atskiria bei iš dalies izoliuoja kasos darbuotoją ir klientus nuo tiesioginio kontakto. Taip pat informacinėmis juostomis parduotuvėse sužymėtos kasų ir vitrinų zonos, padedančiomis laikytis saugaus atstumo, o pirkėjų saugumui prie įėjimo pirkėjams esą sukabintos rankų dezinfekavimo stotelės, kurios nuolatos papildomos dezinfekciniu skysčiu. Dezinfekcijos priemonės, kuriomis pardavėjas dezinfekuoja kasas, atstovės teigimu, be išimties yra kiekvienoje kasoje.

„Paskirti darbuotojai reguliariai atlieka paviršių, grindų, įrangos, pagalbinių patalpų valymą ir dezinfekciją pagal Vyriausybės rekomendacijas. Stengiamės darbuotojus išlaikyti saugius, todėl vadovas instruktuoja darbuotoją prieš darbo pradžią apie kosėjimo, čiaudėjimo etiketą, patikrina, ar darbuotojas turi apsaugos priemones, pamatuoja kūno temperatūrą ir primena apie saugų darbą neliečiant rankomis veido“, – teigė ji.

Darbuotojai nustatytas COVID-19

Pasiteiravus, ar tiesa, kad parduotuvėje „Šilas“, esančioje Vandžiogalos gatvėje, darbuotojai buvo patvirtintas COVID-19, atstovė šį faktą patvirtino.

„Šiuo metu ji sveiksta namie. Darbo pradžioje darbuotojai pasijutus blogai, ją išleidome namo. Po atlikto COVID-19 tyrimo, darbuotoja informavo apie teigiamą atsakymą. Parduotuvė nedelsiant buvo uždaryta profesionaliai visų patalpų dezinfekcijai. Su darbuotoju, kontaktavę asmenys šiuo metu yra saaviizoliacijoje. Su sergančiais ir saviizoliacijoje esančiais darbuotojais, palaikome nuolatinį ryšį – teikiame visokeriopą pagalbą, konsultuojame darbuotoją, kur jam kreiptis, kokius veiksmus atlikti, padedame gauti nedarbingumo pažymėjimą, ar siūlome kitas išeitis, kad darbuotojas jaustųsi kiek įmanoma saugus“, – sakė pašnekovė.

Jos pateiktais duomenimis, jos atstovaujamame parduotuvių tinkle „Šilas“, kuriame dirba 452 darbuotojai, per visą koronaviruso situacijos laikotarpį visoje įmonėje – ne tik parduotuvėse, bet ir administracijos, logistikos padaliniuose, buvo nustatyti  penki teigiami COVID-19 atvejai.

„Kiekvienu atveju, darbuotojui pasijutus blogai, darbuotojas nedelsiant nušalinamas nuo darbo ir prašomas pasidaryti COVID-19 testą. Nesant galimybės greituoju būdu pasidaryti testą, esame sudarę sutartį su privačia klinika ir siunčiame darbuotojus atlikti testo, už kurį moka įmonė. Nustačius atvejį, elgiamės pagal Vyriausybės rekomendacijas – bendradarbiaujame su NVSC ir kontaktą turėjusius asmenius siunčiame izoliuotis, ir, žinoma, dezinfekuojame patalpas“, – detalizavo parduotuvių tinklo „Šilas“ atstovė.

GALERIJA

  • Parduotuvėje nustatytas COVID-19 atvejis, bet į dezinfekciją vis tiek nusispjaut?
  • Parduotuvėje nustatytas COVID-19 atvejis, bet į dezinfekciją vis tiek nusispjaut?
Gairės: parduotuvė Šilas, pirkinių krepšiai, dezinfekcija, Koronavirusas Lietuvoje, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

ką čia Šilas

Pasižiūrėkit kas Lidl parduotuvėse darosi. Vežimėliai nedezinfekuojami, o pirštinių nė su žiburiu nerasi. Gerai jeigu dar kur nors užkištą dezinfekcinio skysčio įrenginį rasi ir laimė nusišypsos, jeigu skysčio jame bus įpilta

Anonimas

Nesišlaistyk po prekybos centrus ir bus gerai. Galima rasti ir mažų tvarkingų krautuvių kuriose nusipirksi tai ko užteks pergyventi virusą.

pirkeja

Ne vien tik Sile, daugumoj nedezinfekuoja. Kreves pr IKI pard, tik pats gali issidezinfekuoti ir krepselius ir vezimelius. Tik vazineja ir grindis valo, o kad dezinfekuotu krepselius ar vezimelius nemaciau, Krepseliai numesti ant suolu, zmones eina ir ima, vienas padeda kitas ima. Tas pats ir su vezimeliais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS