Patvirtintas šių metų biudžetas: didžiausia dalis – švietimui | KaunoDiena.lt

PATVIRTINTAS ŠIŲ METŲ BIUDŽETAS: DIDŽIAUSIA DALIS – ŠVIETIMUI

Šių metų Kauno biudžetas – didesnis nei praėjusiais metais. Jis sudarys per 680 mln. eurų. Tradiciškai daugiau nei pusė miesto lėšų bus skirta švietimui.

Pageidavimų neišgirdo

Nors biudžeto projektas apsvarstytas įvairiuose komitetuose, tačiau tarybos posėdžio metu vis tiek politikai siūlė pakoreguoti projektą. Visgi, į svarbiausią miesto klausimą papildomos eilutės nebuvo įtrauktos ir projektas priimtas toks, kokį specialistai atnešė į tarybą.

„Siūlėme mieste didinti vaizdo stebėjimo kamerų skaičių, skirti daugiau dėmesio meno kolektyvams, kurie ruošiasi Dainų šventei, nes kiti miestai taip daro. Taip pat numatėme didelį paramos paketą infrastruktūrai, ypač įvažų į kiemus tvarkymui. Be to, išskyrėme Savanorių ir Taikos prospekto sankryžą, kuri nuolat užsikemša. Čia reikėtų atlikti studiją dėl galimybės projektuoti dviaukštę sankryžą.

2024 metų Kauno tarybos posėdis

Regimanto Zakšensko nuotr.

Mes siūlėme mažinti lėšas teisinių paslaugų samdymui, komandiruotėms. Be to, praėjusiais metais nebuvo įvykdyti pilna apimtimi Kėdainių tilto darbai, todėl ir nebuvo įsisavintos lėšos. Manome, kad tai gali įvykti ir šiemet, todėl mes nesiūlėme didinti deficito, bet dabartinio biudžeto rėmuose perskirstyti lėšas“, – kalbėjo opozicijos lyderis Paulius Lukševičius.

Tačiau nei komitetai, nei pati taryba tokiems siūlymams nepritarė. Už pateiktą biudžeto projektą balsavo 33 tarybos nariai, dar aštuoni susilaikė.

Įstatymai leidžia gyventojams įsitraukti į biudžeto sudarymą, tačiau klausimą pristačiusi Finansų ir ekonomikos skyriaus vedėja Roma Vosylienė pažymėjo, kad šiemet visuomenė buvo pasyvi ir nepateikė jokių siūlymų, kam būtų galima skirti dalį lėšų.

Kaip pasiskirstys?

Projekte numatyta, kad šių metų biudžetas auga iki 680,4 mln. eurų. Šių metų biudžeto deficitas sieks 92,6 mln. eurų. Didžiąją dalį planuojama panaudoti iš praėjusių metų, tačiau teks ir pasiskolinti apie 10 mln. eurų.

Paskolintos lėšos būtų naudojamos Lengvosios atletikos maniežo statybai iš dalies finansuoti. Šiemet šiame objekte planuojama baigti montuoti konstrukcijas, įrengti vidaus patalpas, sporto dangas.

Jau eilę metų didžiausią Kauno biudžeto pyrago dalį sudaro švietimas. Jam numatyta skirti beveik 53 proc. visų lėšų, tai sudarys apie 309 mln. eurų. Dar 130 mln. eurų numatyta skirta infrastruktūros objektams ir jų tvarkymui, 98,6 mln. eurų suplanuota skirti sportui, kultūrai ir aplinkos apsaugai, 90,4 mln. eurų keliaus socialinei ir sveikatos apsaugai, 50,2 mln. eurų – bendroms valstybės paslaugoms.

Šių metų biudžeto lėšomis planuojama rekonstruoti Vandžiogalos plentą, Laisvės alėją, toliau statyti Pietrytinį aplinkkelį, Kėdainių tiltą. Taip pat pradėti pėsčiųjų tilto statybas iš Nemuno salos į Aleksotą.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

daugiausia švietimui ???

galvojome, kad daugiausiai į stiklainius !!!

kaunietė

Tikimės, kad bus finansuojamas vaikų iki 9 klasės popamokinis ugdymas.

`Tai reiškia

kad bus sustiprintas puolimas prieš vaikus. Atiminęjant iš šeimų, lyties keitimu ir savanoriška eutanazija.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS