Dėl ministerijos biurokratų visureigiai iki šaulių keliavo keturis mėnesius | KaunoDiena.lt

DĖL MINISTERIJOS BIUROKRATŲ VISUREIGIAI IKI ŠAULIŲ KELIAVO KETURIS MĖNESIUS

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Dar vasarį Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) Lietuvos šaulių sąjungai (LŠS) padovanojo vienuolika visureigių, tačiau šauliai jų nesulaukė, kol tuo nesusidomėjo „Kauno diena“. Paaiškėjo, kad viskas buvo įstrigę Krašto apsaugos ministerijoje (KAM).

Naudojo savo automobilius

Pastaruoju metu pasieniečiai ties Lietuvos siena su Baltarusija susiduria su padidėjusiais migrantų srautais. Dėl išaugusių nelegalių bandymų kirsti valstybės sieną savaitgalį pasieniečiai kreipėsi pagalbos į šaulius.

Šie neslėpė, kad į pasienį su Baltarusija teko vykti asmeniniu transportu, nors dar vasarį pasieniečiai padovanojo naudotus visureigius.

Praėjusią savaitę kalbinti šauliai ironizavo, kad dabar patys vyks į pasienį ir atsivarys šiuos visureigius. „Gal kelio nežinojo, kaip nuo pasienio iki šaulių nuvažiuoti“, – šmaikštavo vienas šaulys.

„Aišku, kad važiuosime savo automobiliais, nes kažkaip turime nusigauti iki Baltarusijos sienos, tačiau galima būtų naudoti dovanotą transportą – juk jis ir buvo perduotas šauliams tam, kad galėtume padėti valstybei tada, kai šaulių pagalbos labiausiai reikia. Dabar pasienyje su Baltarusija tikrai reikia visų pajėgumų ir mes pasiruošę padėti patruliuoti ir apsaugoti valstybės sieną, užtikrinti saugumą. Tai darysime pasitelkę savo asmeninius resursus“, – praėjusį savaitgalį sakė LŠS narys.

VSAT nuotr.

Biurokratinės kliūtys

„Valstybės sienos apsaugos tarnyba, kaip VRM pavaldi žinyba, minėtus visureigius dar vasarį perdavė KAM. Tuo VSAT vaidmuo perdavime ir baigėsi. Dėl toliau vykusių su visureigių perdavimu šauliams susijusių procedūrų siūlytume kreiptis į KAM“, – dienraščiui teigė pasieniečių atstovai.

Lietuvos kariuomenės ir Krašto apsaugos ministerijos atstovai „Kauno dienai“ pateikė bendrą atsakymą, kodėl pasieniečių dovanoti automobiliai taip ilgai keliavo iki šaulių. Beje, komentare nurodyta, kad minėtos naudotos transporto priemonės kaip tik šiomis dienomis pasieks LŠS.

„Kauno dienos“ žiniomis, penktadienio popietę šaulius pagaliau pasiekė pirmieji automobiliai, nors dar prieš keletą dienų kalbėta, kad geriausiu atveju visureigiai bus perduoti liepą, nes esą atsakingi pareigūnai dabar atostogauja.

„Šių metų vasario 9 d. VSAT viešai paskelbė, kad perduoda vienuolika naudotų visureigių LŠS. Tačiau dėl teisinių procedūrų, LŠS prašymu, šie automobiliai buvo perduoti ne tiesiogiai LŠS, bet iš Vidaus reikalų ministerijos balanso – į Lietuvos kariuomenės balansą, kaip to reikalauja teisinės nuostatos“, – komentarą pateikė Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento mjr. Gintautas Ciunis.

Jis atkreipė dėmesį, kad, vadovaujantis Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo 13 str. 8 dalimi ir LŠS įstatymo 13 str. 2 dalimi, norint perduoti ilgalaikį materialųjį turtą patikėjimo teise LŠS yra reikalingas Lietuvos Vyriausybės nutarimas.

„Krašto apsaugos ministerija parengė Vyriausybės nutarimo projektą ir jis buvo pasirašytas 2021 m. gegužės 19 d. Atsižvelgiant į tai, kad šie automobiliai skirti šauliams jų funkcijoms vykdyti, kol bus atliktos teisinės procedūros, šie vienuolika automobilių buvo laikinai saugomi Lietuvos kariuomenės Depų tarnybos automobilių saugojimo aikštelėje“, – aiškino G.Ciunis.

Majoras nurodė, kad, vadovaujantis Vyriausybės nutarimu, Lietuvos kariuomenės vadas birželio 8 d. išleido įsakymą dėl nurodyto turto perdavimo šauliams.

Sustiprinti galimybes

„Kauno diena“ primena, kad vasario mėnesį pasieniečiai šauliams pažadėjo perduoti naudotus, tačiau gerai prižiūrėtus „Mitsubishi Pajero“ automobilius. Šios transporto priemonės reikalingos tam, kad būtų sustiprintos LŠS galimybės padėti pasienio pareigūnams prireikus vykdyti skubias operacijas valstybės sienos apsaugai užtikrinti ir kad būtų pagerintas šaulių mobilumas.

„Džiaugiuosi, kad VSAT ir LŠS bendradarbiauja. Tai tik dar kartą parodo, kad organizacijų bendradarbiavimas labai naudingas ne tik pareigūnams, bet ir visai visuomenei“, – perduodant automobilius šauliams sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Gal kelio nežinojo, kaip nuo pasienio iki šaulių nuvažiuoti.

„Pagalbos ir paramos mums labai reikia. Kaip žinote, Šaulių sąjunga – patriotinė organizacija, pasirengusi ateiti į pagalbą valstybinėms institucijoms. Būtent tam, kad būtų pasirengta, mums reikalingi ištekliai. Džiaugiamės bendradarbiavimu su VSAT“, – gauta dovana tuomet džiaugėsi ir Šaulių sąjungos vadas pulkininkas Albertas Dapkus.

Spaudos pranešimuose tada skelbta, kad nors „Mitsubishi Pajero“ beveik keturiolika metų buvo intensyviai naudojami kasdienėje pasieniečių tarnyboje, dažniausiai ne asfaltuotais keliais, o sudėtingais pasienio ruožais, tačiau kai kurie iš šių visureigių dar gali būti eksploatuojami ir toliau. Būtent vienuolika visureigių, dar tinkamų važinėti, ir buvo perduoti šauliams.

VSAT vadas generolas Rustamas Liubajevas pasidžiaugė, kad pasieniečių automobiliai tikrai pravers kolegų šaulių darbe, juolab kad šauliai pasieniečiams nuolat padeda ir vykdant sienos apsaugą. „Neabejoju, kad šios transporto priemonės bus panaudotos stiprinant Lietuvos nacionalinį saugumą“, – prieš keturis mėnesius kalbėjo R.Liubajevas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

taigi

Tai kad sienu niekas nesaugo,tik surenka visus laisvai perejusius zmogeliukus pamaitina apgyvendina.Irengineja palapines.

zelemunčikas

kodel arkliu nedovanojo ...

Anonimas

Neatsibo klaustukus delioti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS