Po kontrolierės išpuolio – mėlynės ant senjorės rankų | KaunoDiena.lt

PO KONTROLIERĖS IŠPUOLIO – MĖLYNĖS ANT SENJORĖS RANKŲ

Mėlynių nusėtos rankos ir išgąstis, kurio kamuojama garbaus amžiaus kaunietė Bronislava kelias dienas nesikėlė iš lovos. Taip baigėsi jos susidūrimas su troleibuso kontroliere.

Troleibuse – akibrokštas

Rugsėjo 6-osios rytą iš Petrašiūnų į Kauno stoties turgų viešuoju transportu apsipirkti maisto produktų vykusi 83-ejų moteris kelionės pusiaukelėje, prie Dainų slėnio, keleivių kontrolės buvusi išprašyta iš 5-oju maršruto troleibuso.

Tikėtina, kad ji dėl žmogiškos klaidos darbuotojams pateikė ne savo, o namie likusiam neįgaliam sutuoktiniui priklausančią autorinę Kauno kortelę, suteikiančią galimybę naudotis nuolaida.

"Iš troleibuso išlipau pati, nesipriešinau. Keleivių kontrolei pasakius, kad autorinė Kauno kortelė priklauso ne man. Neneigiau ir to – gali būti, kad supainiojau ją su savo visiškai aklo 92-ejų vyro, nes neretai viešuoju transportu vežuosi jį kartu ir prie komposterio pažymiu abi korteles. Savąją šįkart pamiršau, palikau namie. Tačiau kontrolierė-konduktorė nenorėjo manimi patikėti. Ji rėžė: "Neprisigalvok, taip sako visi, kurie pakliūva į bėdą", – įvykių priešistorę pasakojo "Kauno dienos" redakcijoje su dukterimi Vida apsilankiusi garbaus amžiaus kaunietė Bronislava.

Pašiurpino elgesys

Kaip tikino senjorė, pastarosios detalės tebuvo vyšnia ant torto palyginus su tuo, kas vyko, kai ji buvo įlaipinta į tarnybinį keleivių kontrolės automobilį. Kontrolierė-konduktorė, esą pasidėjusi greta kompiuterio autorinę Kauno kortelę, priklausančią Bronislavos vyrui, ėmė pildyti administracinio nusižengimo protokolą, kad įrašytų siūlomą sumokėti baudą. Tuo metu moteris nusprendė pasiimti minėtą kortelę ir esą sulaukė staigaus keleivių kontrolės darbuotojos puolimo.

"Stambaus kūno sudėjimo kontrolierė-konduktorė, naudodama jėgą, griebė man už ant krūtinės sukryžiuotų rankų, prispaudė ir šaukdama grasino, jei neatiduosiu autorinės Kauno kortelės, kurios, jos teigimu, net neturiu teisės su savimi vežiotis, ji suplėšys mano rankinę. Gąsdino ir didelėmis piniginėmis baudomis", – prisiminė moteris.

Fizinių veiksmų ir riksmų seriją, pasakojo senjorė, papildė ir kontrolierės-konduktorės žodiniai pareiškimai, kad esą Bronislavos neįgalus vyras neturėtų važinėtis viešuoju transportu, nes neregiams tai neva nėra būtinybė.

"Pasakiau jai, kad kartais vežu vyrą pas gydytojus arba keliaujame pasėdėti ant suolelio gamtoje. Automobilio neturiu – ant pečių jo, juk nenusinešiu – naudojamės viešuoju transportu. Nors nugyvenau garbų amžių, tokio elgesio nebuvau patyrusi. Į tarnybinį keleivių kontrolės automobilį su manimi buvo įlaipintas ir galbūt neblaivus vyras. Sėsdamas jis mane stumtelėjo, liepdamas pasitraukti. Tačiau netrukus jam buvo leista išlipti", –  nemalonią situaciją prisiminė kaunietė.

Tirtėjo iš išgąsčio

Ilgai nelaukusi Bronislava ėmė telefonu skambinti dukrai Vidai ir trumpai nupasakojusi, kas nutiko, prašė nuvykti į senjorės namus ir paimti autorinę jos Kauno kortelę bei atvežti prie Dainų slėnio, kur stoviniavo keleivių kontrolės mikroautobusas, o jo viduje esą dėjosi kraupūs dalykai.

"Įvykio vietoje sulaukiau ir policijos pareigūnų. Jiems paaiškinau situaciją, kad supainiojau autorinę Kauno kortelę su savo vyro. Šie nenustebo, sureagavo ramiai ir pasakė: "Nieko tokio, moteris garbaus amžiaus, toks atvejis juk gali nutikti bet kam." Tada apsisuko ir nuėjo. Tačiau iš keleivių kontrolės automobilio man vis tiek nebuvo leista išlipti. Pasijutau kaip vagilė. Ar galima šitaip elgtis su žmogumi?! Juk turiu trejus metus galiojančią autorinę Kauno kortelę, kurią apsirikusi per klaidą palikau namie", – ašarojo pašnekovė.

Po kurio laiko, atvykus dukrai Vidai, senjorė pasakojo pateikusi kontrolierei-konduktorei namie pamirštą savo autorinę Kauno kortelę. Ji esą žvilgtelėjo ir kartu su dviem kolegomis vyrais, kurie visą laiką, moters teigimu, išliko korektiški, sėdo į tarnybinį automobilį ir nurūko žaibišku greičiu.

"Kai atvažiavau prie Dainų slėnio, mama tirtėjo iš išgąsčio ir gėrė širdies vaistus. Dvi dienas po įvykio gulėjo lovoje ir nieko nevalgė, kamavo stiprūs galvos skausmai. Neseniai mamai atlikta galvos operacija, jai negalima nervintis, reikia ramybės", – atviravo kaunietės dukra.

Iškart po minėto įvykio, praėjusį penktadienį, abi moterys nuvyko į Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kauno miesto Centro policijos komisariatą. O rugsėjo 9 d. apsilankė ir bendrovėje "Kauno autobusai", kad pateiktų raštišką prašymą panaikinti administracinio nusižengimo protokole įrašytą 8 eurų baudą.

Grubaus elgesio nepastebėjo?

"Kauno dienai" antradienį susisiekus su keleivinio transporto kontrolės paslaugas Kaune užtikrinančios bendrovės "Dorsimus" Kauno padalinio vadovu Algiu Navicku, šis užsiminė, kad nuvežęs praėjusios savaitės ataskaitą į įmonę "Kauno autobusai", matė garbaus amžiaus kaunietės pateiktą skundą.

Nors nugyvenau garbų amžių, tokio elgesio nebuvau patyrusi.

"Su informacija dokumente susipažinau. Išsamesnei analizei pateikta ir filmuota medžiaga. Skundas, kurį pateikė troleibuso keleivė, bus tiriamas. Tačiau vaizdo įraše nemačiau, kad tuo metu dirbusi kontrolierė-konduktorė būtų naudojusi fizinę jėgą senjorės atžvilgiu", – "Kauno dienai" tvirtino A.Navickas bei pridūrė, kad keleiviams galioja vienodos taisyklės ir esą darbo metu kontrolieriai-konduktoriai neturi laiko laukti, kol vienas ar kitas asmuo atveš Kauno kortelę kaip įrodymą. Esą faktas konstatuojamas realioje vietoje, realiu laiku.

Kaip dienraščiui sakė paslaugas iš įmonės "Dorsimus" perkančios bendrovės "Kauno autobusai" atstovai, konduktorė-kontrolierė taip pat parašė aiškinamąjį raštą, kuriame neigiamas faktas, kad prieš garbaus amžiaus moterį buvo naudotas fizinis smurtas.

"Konduktorė-kontrolierė teigė neužsipuolusi moters. Panaudotų veiksmų, kuriais remiantis, būtų galima manyti, kad ji sužalojo kaunietę bei bandė atimti jos rankinę ar grasino didelėmis baudomis, nematome ir vaizdo įraše", – pareiškė bendrovės "Kauno autobusai" viešųjų ryšių specialistė Patricija Elžbieta Zarankaitė.

Iš kur mėlynės?

Jei, kaip tvirtinama, įvykio metu nebuvo panaudota fizinė jėga, iš kur galėjo atsirasti mėlynių, kuriomis nusėtos garbaus amžiaus kaunietės rankos? – pasiteiravome. Pašnekovė spėjo, kad tam tikrų žymių ant moters kūno galbūt atsirado, kai ją stumtelėjo į keleivių kontrolės autobusiuką atvesdintas tą dieną taip pat nusižengęs minėto troleibuso keleivis.

"Vaizdo įraše matėme, kad greta atsisėsdamas šis vyras šiek tiek stumtelėjo garbaus amžiaus moterį. Tačiau menkai tikėtina, kad pastarasis veiksmas galėjo turėti įtakos mėlynių ant rankų atsiradimui. Situacija – išties dviprasmiška, nes į įvykio vietą atvykusi kaunietės dukra agresyviai bendravo su kontroliere-konduktore, įnirtingai brukdama bilietą, priklausantį jos mamai. O penktadienio vakarą paskambinusi į Keleivių kontrolės poskyrį grasino darbuotojai, tiesiogiai bendraujančiai su kontrolieriais-konduktoriais", – tikino P.E.Zarankaitė.

Bronislavos teigimu, kontrolierė-konduktorė, naudodama jėgą, griebė jai už ant krūtinės sukryžiuotų rankų, prispaudė ir šaukdama grasino.

Baudos nepanaikins

"Kauno autobusų" atstovės teigimu, autorinė Kauno kortelė, kurią kaunietė Bronislava pateikė kontrolierei-konduktorei, išduodama Keleivių aptarnavimo centre, gavus duomenis iš Registrų centro, liudijančius, kad asmuo yra pensinio amžiaus, ir galioja trejus metus. Esą dažnai pasitaiko atvejų, kai tokio tipo Kauno kortelėmis, kurių turėtojams suteikiama galimybė keliauti viešuoju transportu su nuolaida, manipuliuojama jas parduodant ar keičiantis tarpusavyje, todėl keleivių kontrolės darbuotojai akylai stebi, kad nesąžiningi keleiviai būtų išaiškinti, o ne jiems priklausančios autorinės Kauno kortelės – užblokuotos.

"Šiuo atveju senjorė kontrolierei-konduktorei pateikė ne sau priklausančią autorinę Kauno kortelę. Todėl jokių lengvinančių aplinkybių, net ir atsižvelgdami į moters amžių, darbuotojai netaikė. Įvertinę susiklosčiusią situaciją, priėjome prie išvados, kad garbaus amžiaus kaunietei kontrolierė-konduktorė nepadarė jokios žalos, todėl administracinio nusižengimo protokole numatyta 8 eurų bauda nebus panaikinta. Nebent keleivė šį protokolą dar kartą apskųs, tuomet persvarstysime įvykį iš naujo", – kalbėjo P.E.Zarankaitė.

Rugsėjo 6 d. rytą prie Dainų slėnio įvykęs incidentas žinomas ir Kauno pareigūnams. Kaip "Kauno dienai" patvirtino Kauno apskr. VPK Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Justina Kazragytė, policija aiškinasi įvykio aplinkybes.

GALERIJA

  • Įrodymas: Bronislavos teigimu, kontrolierė-konduktorė, naudodama jėgą, griebė jai už ant krūtinės sukryžiuotų rankų, prispaudė ir šaukdama grasino.
  • Įrodymas: Bronislavos teigimu, kontrolierė-konduktorė, naudodama jėgą, griebė jai už ant krūtinės sukryžiuotų rankų, prispaudė ir šaukdama grasino.
Vilmanto Raupelio, Laimučio Brundzos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (79)

kaunietė

Mano atvejis buvo panašus, turėjau el. kortelę, bet pamiršau savo neįgalųjį pažymėjimą. Aš sakiau, kad palikau kitame palte. Nusiėmiau kepurę ir parodžiau savo pliką galvą (chemoterapijos pasekmė), bet vis tiek buvau išlaipinta iš autobuso. Paskambinau seserei, kad atvežtų mano neįgalumo kortelę, bet kontrolierė skubiai iškvietė policiją, kad patvirtintų mano asmenybę ir skubiai surašė protokolą. Žiauru kas darosi.

kaip ne kartą teko

matyti, kaip kontrolierei garbaus amžiaus žmones tempia į kontrolierių mašina, o agresyvius jaunuolius išlaipinę paleidžia......

Anonimas

shiurpu ,kaip elgiasi bemoksles konclageriu "frau" ir kokim tualete pagimdyta ta baisuokle???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS