Po krūties vėžio operacijos sveikstančioms moterims – menininkės „Sveikatos pagalvėlės“ | KaunoDiena.lt

PO KRŪTIES VĖŽIO OPERACIJOS SVEIKSTANČIOMS MOTERIMS – MENININKĖS „SVEIKATOS PAGALVĖLĖS“

  • 0

Gruodžio 11 dieną Kauno klinikų Chirurgijos klinikos Krūties chirurgijos skyriaus pacientes, sveikstančias po krūties vėžio operacijos, pasiekė dovana – menininkės Rasos Balaišės kurtos „Sveikatos pagalvėlės“.

Pasak Krūties chirurgijos skyriaus vadovo prof. habil. dr. Algirdo Boguševičiaus, šios pagalvėlės padeda pacientėms sėdint ranką laikyti aukščiau, atlikti savimasažą. „Po atliktos krūties operacijos, pritaikytos radioterapijos ar chemoterapijos ir pašalinus pažasties limfmazgius, sutrinka rankos limfotaka, – aiškina profesorius. – Nors mokslinių duomenų, kad šios pagalvėlės turi reikšmingos įtakos gerinant limfotaką, nėra daug, tačiau tikimasi, kad jos padės moterims pasijausti geriau.“ Pagalvėles pacientėms įteikė Nacionalinės krūties ligų asociacijos (NKLA) prezidentė Aušra Bružienė.

Dovanos autorė teigia, kad sergant onkologinėmis ligomis, svarbi estetiška aplinka tiek gydymo įstaigoje, tiek namuose. „Svarbus ne tik medikamentinis gydymas, bet ir estetinė aplinka, nes kartais net patinkanti spalva gali tapti sėkmę nešančiu palydovu, kovojant su klastinga liga“, – tikina šių pagalvėlių idėjos autorė, dizainerė R. Balaišė.

Idėja sukurti tokią pagalvėlę R. Balaišei kilo pirmiausiai pasigaminus ją sau. „Susikūriau sau mielos spalvos ir formos pagalvę, parinkau ekologišką audinį. Vėliau pagalvojau, kad galėčiau tokių pagalvių pagaminti ir daugiau, tokiu būdu padaryti dovaną kitoms moterims, kovojančioms su onkologinėmis ligomis“, – apie idėją pasakoja ji.

A. Bružienė priduria, kad simbolinė kelionė dovanojant šias pagalvėles moterims užbaigta Kauno klinikose. „Sunkiu pandemijos laikotarpiu sugebėjome rasti rėmėjų, pagaminti pagalvėles ir padovanoti jas ligoninėms. Tikimės, kad su meile ir atsakingumu sukurtas produktas, padės beveik šimtui pacienčių lengviau ir sėkmingiau įveikti pooperacinį periodą, prisiminti limfotakos sutrikimų riziką po operacijos ir suteiks paprastą būdą sau padėti“, – sako NKLA prezidentė.

„Sveikatos pagalvėlės“ – specialiai sukurtos ir pagamintos trikampės, ekologišku gobelenu aptrauktos pagalvėlės, skirtos moterims po krūties vėžio operacijos. Jos yra įprastinių klinikoje naudojamų kineziterapinių trikampių pakaitalas. Ant šių pagalvėlių padėti operuotosios pusės ranką galima padėti ir sėdinti prie darbo stalo.

GALERIJA

  • Rasa Balaišė
  • Po krūties vėžio operacijos sveikstančioms moterims  – menininkės „Sveikatos pagalvėlės“
J. Sartavičienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS