Po pasakų apie aukso kasyklas kaunietis liko be pinigų | KaunoDiena.lt

PO PASAKŲ APIE AUKSO KASYKLAS KAUNIETIS LIKO BE PINIGŲ

Pasakojimai apie internete slypinčias aukso kasyklas ir stulbinantį pelną žadančius projektus kaitina kraują. Beveik tūkstantį eurų tam skyręs kaunietis pasijuto aklavietėje.

Įtikino geras pažįstamas

Tūkstantis eurų dabar ir dar po šimtą eurų per ateinančius keliolika mėnesių. To turėtų pakakti privilioti finansinei sėkmei, kuri pasirodys maždaug po trejų metų. Tiesa, tūkstančio eurų reikia kuo skubiau, nes investavus vėliau finansinė grąža bus menkesnė.

Kaunietis tokiais pažadais patikėjo ne iš karto. Tačiau jam buvo siūloma drąsiai šokti į jau esą nuvažiuojantį traukinį. Tuomet kaunietis buvo supažindintas su "SkyWay" atstovu Kęstučiu Gudynu.

"Kęstutis, rekomenduotas pažįstamo, akcentavo, kad trumpėja laikas iki palankiausio investicinio starto dienos. Pasak jo, yra etapai, iš viso 15 laiptelių, su kiekvienu laipteliu grąža yra mažesnė – kuo anksčiau investuosi, tuo didesnį pelną gausi, o kuo vėliau, tuo mažiau", – "Kauno dienai" pasakojo verslininkas (prašęs neviešinti jo vardo ir pavardės).

Pinigus padaviau Kęstučiui, tačiau jokių dokumentų negavau. Bendra investicinio paketo kaina – 5 tūkst. eurų.

Aklai pasitikėjo

Pašnekovas neslėpė, kad į projekto detales nesigilino. Pasikliovė žmogumi, kurį gerbė.

"Tiesiog aklai pasitikėjau ir padariau vadinamąją pirminę investiciją – 940 eurų. Pinigus padaviau Kęstučiui, tačiau jokių dokumentų negavau. Bendra investicinio paketo kaina – 5 tūkst. eurų. Investicinį paketą galima gauti išsimokėtinai – kas mėnesį po 100 eurų. Aiškino, kad investicijų reikia tyrimams, įrenginiams pirkti ir kitoms projektui plėtoti būtinoms reikmėms. Po trejų metų surinktas kapitalas turėtų būtų paverstas į akcijas, jos bus parduodamos ir viena akcija kainuos mažiausiai 55 kartus brangiau nei dabar", – apie galimas perspektyvas pasakojo pašnekovas.

Apsisprendęs investuoti jis bendravo su pažįstamo rekomenduotu asmeniu – K.Gudynu. Pastarasis, anot verslininko, padėjo atlikti investavimo formalumus.

"Jis mane priregistravo prie sistemos ir pervedė man atitinkamą skaičių taškų už piniginį įnašą", – pasakojo pašnekovas.

Jis patikslino, kad investicija skirta linijinio transporto "SkyWay" projektui plėtoti. "SkyWay" yra vadinamoji linijinio transporto magistralė, kurios bėgiai montuojami ant aukštai virš žemės paviršiaus iškeltų atramų. Akcentuojamas šios transporto technologijos greitis, ekologiškumas ir pan.

Kolegos perspėjo

Išgirtam projektui pinigų skyręs verslininkas apie savo sprendimą papasakojo penkiems kolegoms – tikėjosi, kad ir jie nuspręs investuoti (nuo kiekvieno į procesą įtraukto naujo investuotojo kauniečiui buvo pažadėta tam tikra pinigų suma – 14 proc. nuo vieno investicinio paketo).

"Penkiems pasiūliau ir gavau penkis neigiamus atsakymus su įspėjimais – būk atsargus, internete yra publikacijų, kad tas projektas – klastingas masalas", – pasakojo kaunietis.

Verslininkas iš kolegų sužinojo apie praėjusią vasarą Lietuvos banko išplatintą pranešimą, kuriame pabrėžiama, kad "SkyWay" veikla kelia įtarimų. "Būkite atsargūs, ši veikla Lietuvoje nelegali, galite prarasti savo pinigus", – pranešimo pabaigoje perspėjo bankas.

"Suprantama, man kilo abejonių. Nusprendžiau susigrąžinti pinigus. Susitikęs su K.Gudynu, pasakiau, kad nenoriu toliau investuoti. Kadangi tau mokėjau, sakau, būtų gerai, kad grąžintum. Jis pasakė, kad grąžinti nėra galimybės, nes realiai susimokėjau tam fondui, o ne jam. Į nepatogius klausimus jie pateikia miglotus atsakymus... Siūlo įsigyti įvairiausio dydžio investicinių paketų ir viskas. Manau, padaryta taip, kad būtų galima gauti pinigų ne tik iš verslininkų, bet ir iš studentų, pensininkų. Atsiskaityti galima ir bitkoinais – kuo tik nori. Kitaip sakant, duokite viską, kas turi vertę, mes paimsime...", – dalijosi pastebėjimais kaunietis.

Susitikimas restorane

Norėdami įsitikinti, ar verslininko teiginiai yra tiesa, susitikome su K.Gudynu. Pirmo pokalbio metu nesakiau, kad esu žurnalistas. Pasakojau, kad neva mane domina investavimo galimybės.

Pasiteiravęs, iš ko gavau jo kontaktus, K.Gudynas pasiūlė susitikti restorane.

Dar prieš susitikimą susiradau feisbuke įkeltų keletą jo paskaitų. Kai kurios jų vietos man ir feisbuke pasisakusiems komentavusiems pasirodė komiškos, primenančios romane "12 kėdžių" machinatoriaus Ostapo Benderio raitomą pasakojimo giją apie puikią Vasiukų ateitį. Pavyzdžiui, į feisbuką įkeltoje paskaitoje yra tokia frazė: "Draugai, jūs su savo artimaisiais pirmieji galite įsijungti į naują grupę, kurioje spartinsime komandinį augimą ir platforminį uždarbį!"

Susijęs ne tik su "SkyWay"

Dėl savo investicijos pasigailėjęs kaunietis pasakojo, kad K.Gudynas lyg yra kažkokio universiteto dėstytojas, galbūt mokslininkas.

Pasiteiravus, ar jis yra mokslininkas, į susitikimą restorane atėjęs vyras išraitė sparnuotą frazę: mokslininkai daugiausiai analizuoja praeities duomenis, o aš esu susikoncentravęs į ateitį.

Neprasta iškalba pasižymintis pašnekovas atskleidė, kad jo veikla susijusi su projektu "SkyWay", bet ne tik su juo. Sakė atstovaujantis kelių įmonių korporatyvui, turinčiam startuolių Estijoje, Baltarusijoje.

"Tikslas yra investuoti į gimstančias pažangias, technologiniu pranašumu, veržlumu ir originalumu išsiskiriančias verslo idėjas, kurios ateityje gali turėti tokį potencialą kaip "Skype", "booking.com" ir panašiai", – patikino K.Gudynas.

Turite tikėti, turite pasižymėti stipria motyvacija... Galite užsiregistruoti jau dabar, čia mums besėdint.

Siūlė nedelsti

Jis pasiūlė nelaukti ir pradėti veikti – drąsiai nerti į interneto klondaiką.

"Turite tikėti, turite pasižymėti stipria motyvacija... Galite užsiregistruoti jau dabar, čia mums besėdint", – ragino pašnekovas.

Jis pasakojo apie kriptoindustriją, kurios skverbtis rinkoje, anot jo, yra nesulaikoma. Tai tokia galia, sakė pašnekovas, kuri pradinę investiciją gali išauginti net iki 5 mln. proc. Aišku, yra rizikos, yra abejonių keliančių kontroversijų. Anot K.Gudyno, atsargumas būtinas, tačiau per daug baimintis nereikia.

Pabrėžtinai atsiribojo

Pasakęs, kad man reikia laiko apmąstyti gautą informaciją, atsisveikinau, pažadėjęs netrukus paskambinti. Kitą dieną pasakiau, kad esu žurnalistas, atliekantis tyrimą dėl abejotinų investicinių pasiūlymų.

Atrodo, kad pašnekovas dėl to nesutriko. Į raginimą atsiųsti redakcijai savo komentarą, sakė, kad to nedarys – nusprendęs pasikliauti žurnalisto kompetencija.

Išgirdęs apie pinigų neatgaunančio verslininko skundus, K.Gudynas sakė: "Aš nesu investicinis fondas, kuris turi pareigą informuoti. Tas žmogus turi kreiptis į juridinį adresatą. Elektroninio prisijungimo sutartyje yra numatyti visi variantai, ką reikia daryti. Jis turi bendradarbiauti su korporacija, su kuria sudarė sutartį. Kriptoindustrijoje už bitkoinų nėra žmogaus, įsigyjate teises sistemoje, bet nekalbate su niekuo", – atsiribojo K.Gudynas.


Banko perspėjimas

Dar 2017 m. vasarą Lietuvos bankas išplatino perspėjimą apie įtarimus keliančią "SkyWay" veiklą. Pranešime sakoma:

"Patariame nesusigundyti "SkyWay" siūlymais – investuotojams tai gali baigtis prarastomis lėšomis. Dar 2014 m. Lietuvos bankas nustatė, kad Didžiojoje Britanijoje registruota bendrovė "Euroasian Rail Skyway Systems Ltd" be reikiamų leidimų Lietuvoje viešai siūlo savo vertybinius popierius. Saugodamas investuotojų interesus Lietuvos bankas paskelbė viešą įspėjimą, o informaciją apie bendrovės vykdomus neteisėtus veiksmus perdavė Generalinei prokuratūrai. Be to, informavo Jungtinės Karalystės finansų rinkų priežiūros instituciją. Nepaisant to, "SkyWay" grupės bendrovės ar jų atstovai ir toliau įvairiais būdais kviečia finansuoti neaiškius projektus, žadėdamos "patrauklią ir greitą naudą". Dabar siūloma investuoti į 2014 m. Didžiojoje Britanijoje registruotos privačios bendrovės (angl. private limited company) "First SkyWay Invest Group Limited" projektus įsigyjant šios bendrovės akcijų. Informacija potencialiems investuotojams platinama per socialinius tinklus, kviečiama į projektų pristatymus, pateikiama informacija bendrovės interneto svetainėje lietuvių kalba ir kt. Bendrovė pristatoma kaip perspektyvi ateities styginio transporto veiklą pradedanti įmonė (angl. start-up company), kurios projektams finansuoti renkamos potencialių investuotojų (kaip teigiama – neviešai ir tik profesionalių) lėšos. Lietuvos bankas įspėja, kad nėra išdavęs "First SkyWay Invest Group Limited" jokių leidimų siūlyti bendrovės vertybinius popierius viešai Lietuvoje ar teikti su tuo susijusias paslaugas. Taip pat nėra gauta jokių kitų Europos Sąjungos valstybių priežiūros institucijų sprendimų ar leidimų, suteikiančių teisę "First SkyWay Invest Group Limited" įmonėms ir jų atstovams pritraukti lėšų Lietuvoje. Būkite atsargūs, antraip galite prarasti savo pinigus."

Rašyti komentarą
Komentarai (32)

Ha

Gerb. taip vadinami žurnalistai! Neberandat, kaip dar apdergti projektą Skyway, tai pasitelkiat bevardžius "nukentėjusiuosius"? :) O kokia antraštė, wow, pagal visus geltonos spaudos kanonus. Matot, kaip yra, - tie, kas domisi projektu, puikiai žino jo aktualijas, kaip pvz. ši: technology.org/2018/09/20/roads-of-the-future-what-they-will-look-like/ , arba ši: khaleejtimes.com/news/transport/photos-travel-around-dubai-in-sky-pods-at-150kmph- , o tuos, kurie neišsiaiškinę neša pinigus, tikėdamiesi, kad stebuklingai užaugs pinigų medis, o paskui, išėję iš afekto, bėga skųstis žurnalistams, kad nesugebėjo sutarties perksiatyti, turi savo pavadinimą. Ir jo - skaitykit užsienio spaudą.

As

Neprarado jis pinigų. Parašius į kompaniją ir pasakius, kad nori nutraukti sutartį , problema išsprendžiama. Tokių ,,VERSLININKŲ'' reiktų vengti, kuris deda pinigus ir nesidomi kur juos deda.Kompanija nieko nėra apgavus, nes ji dirba pilnu tempu, dėl tūkstančio eur ji savo vardo neterš. Jam tik reikėjo kreiptis, o ne pas žurnalistus lėkt, juk jam jie sutarties su kompanija vistiek nenutrauks.

to Vilius

Viliau, tai tau neaišku, todėl kad tu nedurnius ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS