Po policijos mokyklos remonto liko be pinigų | KaunoDiena.lt

PO POLICIJOS MOKYKLOS REMONTO LIKO BE PINIGŲ

Ne taip seniai, vykdant viešuosius pirkimus, atsirado prievolė perkančiajai organizacijai pranešti apie nepatikimus tiekėjus. Šiame juodajame sąraše puikuojasi ir bendrovės "Merleta" vardas.

Samdė ir pareigūnai

Statybos bendrovė "Merleta" į nepatikimų tiekėjų sąrašą buvo įtraukta pernai gruodžio 2 d. ir jame bus iki 2021 m. Nuo 2016 m. atsirado galimybė į Nepatikimų tiekėjų sąrašą įtraukti tuos tiekėjus, su kuriais pirkimo sutartys buvo nutrauktos dėl esminių pažeidimų. Į Nepatikimų tiekėjų sąrašą tiekėjai įtraukiami trejiems metams ir jie negali dalyvauti viešųjų pirkimų konkursuose.

Į nepatikimų tiekėjų sąrašą "Merleta" pateko Klaipėdos valstybinės kolegijos pastangomis. "Mus įpareigoja Viešųjų pirkimų įstatymas pranešti, jei sutartis būna nutraukta dėl esminių pažeidimų. O tai buvo esminiai pažeidimai – jie net nepradėjo darbų", – apie "Merletos" požiūrį į darbus, laimėjus beveik 17 tūkst. eurų konkursą, paaiškino Klaipėdos valstybinės kolegijos atstovai.

Panašiai tuo laiku, kai Klaipėdoje "Merleta" net nesiėmė darbų, ji buvo laimėjusi dar vieną konkursą. Lietuvos policijos mokykla ieškojo, kas suremontuotų laiptinę prie sporto salės ir persirengimo kambarius. Darbų vertė nesiekė 39 tūkst. eurų.

Statybose pastebima vis dažnesnė tendencija, kad viešuosius pirkimus laiminčios kompanijos nė nesirengia pačios atlikti darbų, o ieško tam subrangovų. "Merleta" atlikti dalį darbų pasamdė bendrovę "Telcopro". Pastaroji atliko sutartus darbus ir "Merletai" pateikė sąskaitas faktūras, kurių bendra suma – beveik 37 tūkst. eurų. Sąskaitos buvo priimtos, darbai atlikti, surašyti aktai.

"Telcopro" vadovai netruko suprasti, kad "Merleta" vengia su jais atsiskaityti. "Negaliu išsamiai komentuoti situacijos, kadangi dėl šios įmonės veiklos kreipėmės į teisėsaugą", – "Kauno dienai" teigė "Telcopro" direktorius Modestas Aleksiūnas.

Statybose vis dažniau konkursus laimėjusios bendrovės neatsiskaito su subrangovais.

Sandoris nebaigtas?

Lyginant Lietuvos policijos mokyklos viešojo pirkimo vertę (39 tūkst.eurų) ir subrangovo atliktų darbų vertę (37 tūkst. eurų) galima įtarti, kad "Merleta" Lietuvos policijos mokykloje tik dulkes valė, o visus darbus atliko "Telcopro".

Deja, Lietuvos policijos mokyklos Logistikos skyriaus vedėja Daiva Mūrienė nesileido į smulkmenas apie vykdytus darbus, o apsiribojo kukliu priminimu, kad sutartis konfidenciali ir ji esą negalinti atskleisti detalių. Tiesa, neslėpė, kad viešojo pirkimo laimėtojo darbu mokykla liko nepatenkinta ir šiuo metu vyksta teisminis procesas. "Sandoris nėra visiškai įvykęs. Mes su jais ne visai atsiskaitę, o jie ne viską padarę", – aiškino D.Mūrienė.

"Kauno dienos" žiniomis, remonto konkurse "Merleta" buvo vienintelis dalyvis. Esą net pačiam užsakovui buvo keista, kai pirminis "Merletos" pasiūlymas buvo pigesnis, negu planavo pats užsakovas.

Laimėjusi konkursą "Merleta" įnirtingai ieškojo, kas galėtų atlikti darbus už juos, nes stipriai spaudė terminai. Darbų apimtis Lietuvos policijos mokykla vėliau esą net sumažino.

"Kauno dienos" šaltiniai tvirtina, kad Lietuvos policijos mokykla grasino įtraukti "Merletą" į nepatikimų tiekėjų sąrašą, tačiau to nepadarė. Įdomu tai, kad, šaltinių duomenimis, Lietuvos policijos mokykla praktiškai atsiskaitė su "Merleta", esą liko visai nedaug, vos 600 eurų, tačiau "Merletos" statybų žurnalas vis dar neatiduotas techninės priežiūros atstovams, nepasirašyti darbų priėmimo aktai. Mokykla paskubėjo?

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba atlieka gautos informacijos patikrinimą.

Mėto pėdsakus?

Mažakalbis pasirodė ir bendrovės "Merleta" direktorius Tomas Blažys. "Apie darbus Lietuvos policijos mokykloje klauskite Edvino Blažio. Tai buvo jo projektas", – nedaugžodžiavo T.Blažys. Direktorius pripažino, kad projekto sėkmę vertina blogai, o E.Blažys, nepaisant brolystės, atleistas iš darbo.

T.Blažys pripažino, kad, bendrovei "Merleta" atsidūrus nepatikimų tiekėjų sąraše, verslas sekasi vis sunkiau. Tačiau ar nepatikimo tiekėjo statusas taps pamoka bendrovės atstovams, galima tik spėlioti. Pastebėta, kad "Merletoje" ėmė mažėti darbuotojų, o kitoje kompanijoje "Konas", siejamoje su jau minėtu E.Blažiu, darbuotojų padaugėjo.

Rekvizitai.lt nenurodo bendrovės "Konas" vadovo pavardės, tačiau nurodytas telefono numeris sutampa su E.Blažio. Deja, E.Blažys, kaip ir ankstesni pašnekovai, nedegė noru kalbėti. E.Blažys demonstravo "Kauno dienai" žinias, kaip žurnalistai turi kalbėti ir vis kartojo, kad nesutinka, jog jo žodžiai būtų viešinami.

E.Blažys, lyg žinodamas, kad Lietuvos policijos mokyklos atstovai nebus linkę atvirauti apie sandorį, ragino "Kauno dieną" kreiptis į pastaruosius. Klausiamas apie galimas skolas subrangovams, tęsė savo žinių demonstravimą, esą jis puikiai supranta, kas užsakė straipsnį, esą subrangovams sumokėta tiek, kiek reikia, o jį jau tikrino Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ir esą nieko nerado.

Visgi paaiškėjo, kad E.Blažys buvo linkęs nutylėti tikrąją tiesą, susijusią su FNTT patikrinimu. "FNTT atlieka gautos informacijos patikrinimą. Jis nėra baigtas, todėl daugiau informacijos šiuo metu pateikti negalime", – paaiškino FNTT atstovė spaudai Rūta Andriuškaitė.

Lietuvos policijos mokykla tikina ne visai atsiskaičiusi su nepatikima bendrove "Merleta", tačiau, dienraščio žiniomis, nesumokėta vos 600 eurų.

Rizikingas sektorius

Vis dėlto tampa praktiškai aišku, kad susikompromitavusi "Merleta" gali būti palaidota, o tų pačių žmonių valdomas "Konas" aukštai iškelta galva toliau dalyvaus viešųjų pirkimų konkursuose.

Dar viena įdomi detalė – bendrovė "Konas" skelbiasi gyvuojanti daugiau nei 12 metų. Rekvizitai.lt duomenimis, šitiek metų statybų versle gyvuojanti kompanija nedalyvavo jokiame viešųjų pirkimų konkurse, o štai trejų metų amžių skaičiuojančios "Merletos" verslo istorija gerokai spalvingesnė.

2017 m. "Merleta", kaip tiekėjas, laimėjo vieną viešąjį pirkimą. 2018 m. įmonė laimėjo penkis viešuosius konkursus, kurių bendra vertė per 150 tūkst. eurų. Dėl dviejų 2018 m. laimėtų konkursų jau aišku – Klaipėdos valstybinėje kolegijoje "Merleta" net nepradėjo darbų, Lietuvos policijos mokykloje darbai iki galo neatlikti, įsivelta į teisminį procesą.

Viešųjų pirkimų tarnyba jau anksčiau keturis verslo sektorius yra įvardijusi kaip rizikingiausius ir atidžiai stebi su jais susijusius sandorius. Vienas jų – statybos sektorius. Įvardijama ir tai, kad didžiąja dalimi čia viešųjų pirkimų skaidrumas priklauso nuo perkančiosios organizacijos.

Vidutiniškai per metus viešuosiuose pirkimuose dalyvauja 16–17 tūkst. tiekėjų. Statistika rodo, kad Viešųjų pirkimų konkursus statybos, kelių tiesimo sektoriuje dažnai laimi tos pačios bendrovės. Mažesnės bendrovės skundžiasi, kad perkančiosios organizacijos surašo nerealius reikalavimus, kurie smulkesniems tiekėjams tampa neįkandami ir palieka juos viešųjų pirkimų užribyje.

GALERIJA

  • Po policijos mokyklos remonto liko be pinigų
  • Po policijos mokyklos remonto liko be pinigų
  • Po policijos mokyklos remonto liko be pinigų
Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS