Po švarinimosi akcijos Marvelės slėnyje – vėl netvarka | KaunoDiena.lt

PO ŠVARINIMOSI AKCIJOS MARVELĖS SLĖNYJE – VĖL NETVARKA

Vos prieš mėnesį didžiosios švarinimosi akcijos metu buvo sutvarkytas Marvelės upės slėnis. Tačiau lankytojus čia vėl pasitinka šiukšlės.

Visur pilna šiukšlių

Aleksoto bendruomenės nariai dalijasi nuotraukomis iš Marvelės upės slėnio. Kauniečiai užfiksavo visur besimėtančias šiukšles. Spėjama, kad žmonių atneštas atliekas po teritoriją išnešiojo vėjas ir gyvūnai.

„Beveik prieš mėnesį Aleksoto bendruomenės centras kvietė tvarkyti Marvelės slėnį. Dabar vaizdas toks“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Lolita, pridėjusi ir netvarkingo slėnio nuotraukas.

„Atvyko vaikinas su mergina, nusistebėjo, koks šiukšlynas. Mergina patikino, kad čia gyvūnų darbas. Taip, gyvūnų. Tačiau būtent žmonėms sunku savo šiukšles ir atliekas nunešti į automobilių stovėjimo vietoje esančius uždarus konteinerius“, – toliau piktinosi kaunietė.

Netvarka: Marvelės upės slėnyje mėtosi įvairių pakuočių. (Aleksoto bendruomenės nuotr.)

Jai antrino kiti Aleksoto bendruomenės nariai ir apgailestavo, kad žmonės neatsakingai elgiasi ir gamtoje palieka atliekas, po kurias kuičiasi tiek sparnuočiai, tiek iš miškelio atklydę kiti gyvūnai.

„Nuvažiuojame kartais pasigrožėti Marvelės slėniu. Deja, vaizdelis nekoks. Ta pati problema buvo ir pernai. Atvažiavę su vaikais pabūti gamtoje radome taip pat išmėtytas ir gyvūnų tampomas šiukšles. Varnos jas nešiojo po visą teritoriją, į puotą užsuko ir lapė. Pro vaikus prabėgo kelių metrų atstumu ir prie atvirų šiukšliadėžių rado lengvo grobio“, – kalbėjo Ilona.

Žmonės atkreipė dėmesį į tai, kad slėnyje plaikstosi įvairios pakuotės, o upelyje bėga smirdantis vanduo. Tikėtina, kad į upelį kažkas leidžia nevalytas nuotekas.

Ką atsinešei, išsinešk

Bendruomenė svarsto, kad galbūt verta visai atsisakyti atvirų šiukšlių konteinerių – tuomet šiukšlių neišdraikytų vėjas. Lankytojai, atsinešę maisto ir gėrimų, likusias pakuotes turėtų išsinešti.

Problema vis kartojasi ir miestui yra žinoma.

„Gal iš viso geriau nuimtų tas šiukšliadėžes, jei nėra sąmoningumo tokiose vietose padaryti uždarų, nes jos atlieka antifunkciją. Tuomet ir žmonės nepaliktų šiukšlių“, – svarstė vietinė gyventoja.

„Turiu minčių inicijuoti su mokiniais ne tik talką. Reikėtų pasekti japonų pavyzdžiu. Jie atsakingi už savo atnešamas šiukšles, kad ir kur būtų: ar mieste, ar mokykloje, ar juo labiau – gamtoje, kiekvienas savo šiukšles nešasi namo ir atsakingai rūšiuoja, nes niekur nėra šiukšliadėžių. Nežinau, kokio dydžio baudos, jei to nesilaikoma, bet japonams net nekyla noras nesilaikyti tokio susitarimo. Tvarka yra jų kultūros dalis. Mūsų kultūros dalis yra kitokia. Deja“, – nuomonę išsakė Kauno Jurgio Dobkevičiaus progimnazijos direktorė Lina Viršilienė.

Akciją „Ką atsinešei, išsinešk“ jau ne vienus metus taiko Kauno marių regioninio parko direkcija, skatinanti lankytojus neteršti gamtos, nepalikti atliekų. Taip siekiama išvengti laukinių gyvūnų. Todėl ir Aleksoto gyventojai mano, kad tokia praktika pasiteisintų Marvelės upės slėnyje.

Kvapas: lankytojai atkreipė dėmesį ir į smirdantį upelio vandenį. (Aleksoto bendruomenės nuotr.)

Miesto pozicija

Kauno miesto savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis nurodė, kad Marvelės slėnio teritoriją „Kauno švara“ valo, tvarko ir renka šiukšles žaliuosiuose plotuose du kartus per mėnesį. Šiukšliadėžės tuštinamos tris kartus per savaitę, tai darant šiukšlės surenkamos ir aplink jas esančioje teritorijoje.

„Šiukšliadėžių panaikinimas taršos problemos neišspręstų, o galimai tik padidintų. Tokiu atveju teritoriją reikėtų stebėti kur kas dažniau, o tai lemtų didesnes išlaidas“, – A.Pakalniškis nepritarė, kad lankytojai būtų skatinami patys išsinešti šiukšles.

Specialistas atkreipė dėmesį ir į galimai užterštą upelio vandenį. Pasak jo, problema vis kartojasi ir miestui yra žinoma.

„Siekiant sumažinti Kauno miesto paviršinių vandens telkinių taršą ir identifikuoti galimus teršėjus, jau trečius metus iš eilės mieste organizuojami individualių namų valdų, kuriose nuotekos tvarkomos individualiai, patikrinimai. Jas tikrina Kauno miesto savivaldybės administracijos iniciatyva sudaryta komisija iš bendrovės „Kauno vandenys“, Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos ir Viešosios tvarkos skyrių bei Aplinkos apsaugos departamento Kauno valdybos specialistų.

Minėtoje teritorijoje vis dar yra nemažai individualių namų, kurie nėra prijungę nuotekų prie bendros miesto sistemos. Netinkamai tvarkomos nuotekos teršia miesto paviršinius ir gruntinius vandenis, taip pat ir Marvelės upelį, todėl labai kviečiame gyventojus nedelsti ir savo nuotekas tvarkyti atsakingai. Tik nuo mūsų pačių priklauso aplinkos švara ir tvarka“, – pažymėjo A.Pakalniškis.

GALERIJA

  • Po švarinimosi akcijos Marvelės slėnyje – vėl netvarka
  • Po švarinimosi akcijos Marvelės slėnyje – vėl netvarka
  • Po švarinimosi akcijos Marvelės slėnyje – vėl netvarka
Aleksoto bendruomenės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

to s

ir ukrainiečius kartu su ruskiais ir visai nesvarbu kur kad kuo toliau nuo čia

ooo

Apie tautos kultūrą galima spręsti apsilankius viešuose tualetuose ir populiariuose lankymo vietose parkuose,prie ežerų ir kitur, Skambūs žodžiai apie klimato kaitą vos ne iki kosmoso,o nesugebama susitvarkyti paprastų dalykų, gyventi taip kad nemėtyti šiukšlių ant gimtos žemės į vandenis ,Pandemija paryškino, nes jau vien apie mokyklas žemė buvo apmėtyta kaukėmis,kaip ir kitur, vieni šiukšlina ir galvoja,kad jų mėšlą turi tvarkyti kiti, tai kas tie kiti pagal juos turi būti,Net mieste net kur šiukšlių dėžių yra pakankamai mėtoma šalia ,netoli bet ne į dėžes.

s

Ruskius reikia grūst namo,pas liliputą, ne ukrainiečius...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS