Prisidirbo: M. Puidokas apskųstas prokurorams | KaunoDiena.lt

PRISIDIRBO: M. PUIDOKAS APSKŲSTAS PROKURORAMS

Seimo nario Mindaugo Puidoko prieštaringai vertinamus veiksmus per visą Lietuvą nuskambėjusioje tarptautinio įvaikinimo istorijoje turėtų tirti Generalinės prokuratūros pareigūnai.

Parašė skundą

Kauno savivaldybės vaikų globos namai vakar su skundu kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl M.Puidoko veiksmų per visuomenės informavimo priemones išviešinant nepilnametės kaunietės vardą ir pavardę bei kitus duomenis, leidžiančius ją identifikuoti.

Šiems veiksmams atlikti M.Puidokas nebuvo gavęs nei įstatyminio vaiko atstovo, nei paties vaiko sutikimo. Teigiama, kad taip politikas pažeidė ES ir nacionalinės teisės aktus, saugančius asmens, ypač nepilnamečio, duomenis bei padarė žalos ir pačiam nepilnamečiam vaikui.

Žinia, kad devynmetė iš Kauno, turinti brolių, seserų, įvaikinama poros iš Naujosios Zelandijos ir bus išvežta gyventi į šią tolimą šalį, viešojoje erdvėje sukėlė aštrias diskusijas, į jas įsivėlė ir kai kurie politikai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija aiškino, kad mergaitei užsienyje šeimos pradėta ieškoti tik dėl to, kad neatsirado norinčiųjų ją globoti ir įvaikinti Lietuvoje. Įvaikinimo procedūrai artėjant prie finišo, atsibudo ir užsienyje gyvenantis mergaitės brolis, žodžiu pareiškęs norą ją globoti.

Stabdyti tarptautinį įvaikinimą aktyviai stengėsi ir Seimo narys kaunietis Mindaugas Puidokas. Be visų kitų savo akcijų ir pasisakymų, jis prieš pat Naujuosius metus paskelbė viešą kreipimąsi, kuriame nurodė sulaukęs įvaikinamos mergaitės brolio Arūno L. prašymo. Portale alkas.lt buvo publikuotas M.Puidoko vardu pasirašytas straipsnis, prie jo paviešintas ir brolio laiškas. Viešojoje erdvėje atsidūrusiame dokumente buvo uždengtas suaugusio brolio asmens kodas ir tikslus adresas, tačiau nepilnametės tapatybė palikta kaip ant delno.

Iš pradžių M.Puidokas žurnalistams neturėjo atsakymo, kodėl taip nutiko. Jis net teigė negalįs patvirtinti, ar pats siuntė minėtą dokumentą. "Aš dabar pats žiūriu va tą dokumentą, kur kreipimasis į ministrą. Aišku, tos mergaitės vardas buvo pasakytas paties jos brolio iš Norvegijos", – gynėsi jis ir, kratydamasis kaltės, nukreipė klausti portalo alkas.lt, kodėl buvo paviešinti mergaitės duomenys.

M.Puidokas savo feisbuko profilyje buvo paviešinęs vaizdo įrašą, kurio dalyje savo nuomonę, prieštaraujančią sesers išvežimui į užsienį, išsako ir kitas mergaitės brolis. Jis paminėjo sesers vardą. Šis vaizdo įrašas  su mergaitės vardu ir vakar buvo prieinamas.

Nepilnamečių duomenų apsaugą garantuoja Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo 6-asis straipsnis. Nepilnamečių asmens duomenis be tų tėvų ar teisėtų atstovų sutikimo draudžia skelbti ir Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas.

Kauno savivaldybės vaikų globos namai. Vilmanto Raupelio nuotr.

Vadina netoleruotinu

Kauno savivaldybės vaikų globos namų direktorės pavaduotojas Gintaras Bagdžiūnas "Kauno dienai" teigė, kad tokį Seimo nario elgesį vertina kaip "netoleruotiną ir prieštaraujantį valstybės politikų elgesio kodeksui". "Nepaisant užimamų pareigų ir socialinio statuso, prieš įstatymus visi piliečiai lygūs, todėl vienodai privalo jų laikytis ir jausti atsakomybę už savo poelgius. Juo labiau kad šiuo atveju tai susiję su vaiko interesais", – pastebėjo G.Bagdžiūnas.

Privalome nuolat ir be išlygų saugoti bei ginti geriausius vaiko interesus, nes esame teisėti jų atstovai.

Paklaustas, kodėl skundą pateikė tik dabar, globos namų vadovas sakė laukęs, kad Seimo narys pats susipras. "Privalome nuolat ir be išlygų saugoti bei ginti geriausius vaiko interesus, nes esame teisėti jų atstovai. Matydami, kad teisės aktus grubiai pažeidęs asmuo neprisiėmė atsakomybės už savo veiksmus, apsvarstėme visas galimybes ir tvirtai nusprendėme kreiptis į teisėsaugos institucijas", – teigė G.Bagdžiūnas.

Skundu siekiama, kad Seimo narys M.Puidokas prisiimtų atsakomybę už savo neteisėtai atliktus veiksmus, paviešinant mergaitės duomenis be įstatyminio vaiko globėjo ir paties vaiko sutikimo.

Pasidomėjome, kaip šiuo metu jaučiasi mergaitė. "Taip, ji gyvena bendruomeniniuose globos namuose, tačiau, saugant mergaitės privatumą ir ginant jos interesus, apie jos būseną kalbėti negalime", – sakė globos namų atstovas.

Anot jo, vaikų globos namai pasinaudojo suteikta teise apskųsti žemesnės instancijos teismo sprendimą, sustabdžiusį tarptautinį įvaikinimą, todėl buvo parengtas skundas ir nusiųstas Lietuvos apeliaciniam teismui, kuris priims tinkamą sprendimą dėl mergaitės interesų geriausio užtikrinimo.

G.Bagdžiūnas tvirtino, kad kitų vaikų, gyvenančių vaikų globos namuose, ši istorija nepaveikė, nes jie nėra įtraukiami į tokias diskusijas.

Kratėsi atsakomybės

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Izabelė Bočkienė ketvirtadienį teigė, kad prokuratūros šis skundas dar nepasiekęs. Tačiau, kai jis atkeliaus, kaip ir "kiekvienas skundas, jį gavus, bus nagrinėjamas nustatyta tvarka".

Vakar su M.Puidoku susisiekti nepavyko. Anksčiau jis yra išsakęs ketinimus imtis burti "rimtą ekspertų darbo grupę, nes būtina keisti ir mūsų įstatymus bei užtikrinti, kad Lietuvoje tarptautinio įvaikinimo sprendimai būtų skaidrūs, būtų laikomasi Hagos konvencijos".

"Vienintelis asmens duomenų atskleidimas įvyko, kai mergaitės vyriausias brolis, gyvenantis Norvegijoje, netyčia savo vaizdo įraše paminėjo mergaitės vardą, bet daugiau tikrai jokių mergaitės asmeninių duomenų iš mano pusės nebuvo atskleista ir nebuvo", – LRT laidoje "Dienos tema" yra tikinęs M.Puidokas

Šokdino savivaldybės darbuotojus

Seimo narys M.Puidokas prieš dvejus metus pagarsėjo, kad įsidrąsinęs zujo po Kauno savivaldybės ir jo bendrovių vadovų kabinetus, tarsi būtų šeimininkas. Nežinia, kieno interesų vedamas, jis šokdino specialistus dėl įvairių smulkmenų.

Šią informaciją patvirtino ir miesto vadovai. "Labiausiai nemėgstu tų prašalaičių intrigantų, kurie visur vaikšto prisistatydami mero, premjero ar Prezidentės vardu. Iš šio Seimo nario kol kas nematau jokios naudos miestui", – tuomet nesirinko žodžių Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

"Iš savivaldybės išgyvendinome praktiką, kai tarybos ar Seimo nariai vaikščiodavo pas skyrių vedėjus ar įmonių vadovus ir spręsdavo savo ar sau artimų žmonių reikalus. Savivaldybėje įvedėme labai aiškią tvarką – jei turi kokių prašymų, pageidavimų ar siūlymų, kreipkis raštu į administracijos direktorių. Visi darbuotojai, kuriuos anksčiau tampydavo už virvučių kas tik netingėdavo, pradėjo dirbti laisvai, kūrybiškai ir savo galva. Ir tai iškart davė rezultatų", – pastebėjo V.Matijošaitis.

Palankumas keistai organizacijai

Portalas 15 min. taip pat yra rašęs apie M.Puidoko palankumą prieštaringai vertinamai organizacijai. Pabrėžtinai daktaru (mokslinis laipsnis – red.past.) prisistatantis parlamentaras padėjo Lietuvoje įsikurti organizacijai "Sirijus". Šios organizacijos dvasinė vadovė Tatjana Mikušina skelbiasi dvasiniais kanalais gaunanti iškilių asmenybių laiškus ir juos užrašanti.

Kilus skandalui, Seimo narys M.Puidokas ėmė neigti, kad vadovaujasi "Sirijaus" skelbiamomis tiesomis, o per popiežiaus vizitą uoliai į feisbuką kėlė nuotraukas iš susitikimų Kaune ir Vilniuje. Tačiau faktas lieka faktu: M.Puidokas yra vienas "Sirijaus" Lieuvoje steigėjų, padėjo sukurti šiai organizacijai internetinę svetainę, kurioje, beje, ir skelbiami sveiku protu nesuvokiami pamokymai.


Trūko ir bendražygių kantrybė

Dar prieš keletą savaičių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) įtakinga narė Agnė Širinskienė viešai sukritikavo M.Puidoko elgesį mažametės mergaitės įvaikinimo įstorijoje.  A.Širinskienė pabrėžia, kad jai skaudu matyti, kaip kolegos, naudodamiesi šeimos nelaimėmis, siekia politinių tikslų.

"Man sunku kalbėti, kai reikia vertinti kolegas, tačiau skausminga matyti, kaip Seimo nariai kartais balansuoja ant tam tikros ribos, kai žmonių nelaimės arba kai kurių žmonių istorijos, kurios yra jautrios, pradedamos naudoti asmeninei politinei karjerai", – ELTA teigė A.Širinskienė.

Politikei užkliuvo ir tai, kad M.Puidokas savo vardu siuntinėjo laiškus Vilniaus apygardos teismo teisėjui. Tai galima laikyti spaudimu teismui.

"Kitas dalykas, kuris man, kaip Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkei, yra skausmingas, – kad Seimo nariai pradeda rašinėti laiškus į teismus ir, kaip suprantu iš ministro pareiškimo, atskleidžia vaikų asmens duomenis. Mano manymu, taip neturėtų būti elgiamasi. Turėtų būti valdžių atskyrimo principas, o politikų bendravimas su teismais – maksimaliai formalus", – aiškino "valstietė".

Neadeakvatus M.Puidoko elgesys mergaitės, kurią norėjo įvaikinti pora iš Naujosios Zelandijos, atžvilgiu užkliuvo ir LŽVS pirmininkui Ramūnui Karbauskiui. Jis pastebėjo, kad partijos kolega perlenkė lazdą.

"Jam taip patiko dėmesys, kurį rodė žiniasklaida, kad jis po šito nebegalėjo sustoti", – dėstė LVŽS pirmininkas.

Anot jo, po Kaune atimtų vaikų istorijos Seime buvo sukurta darbo grupė įstatymui taisyti, tačiau jos parengti pasiūlymai prieštaravo Konstitucijai, todėl įstatymo pataisas teko perrašyti.

"Tada į tą procesą įsijungiau aš pats. Pasakiau žmonėms, kad jeigu tikslas nėra lipti ant bačkos, reklamuotis, o pataisyti įstatymą taip, kad jis atitiktų visuomenės interesus, tai tokiu atveju pataisome ir pateikiame Seimui. Tai ir yra padaryta", – pasakojo R.Karbauskis. Tačiau, pasak jo, M.Puidokui to negana.

"Seimo narys pasidarė ne toks įtakingas, ne toks įdomus ir svarbus. Jis tada puolė į kitą istoriją – mergaitės, kurią norėjo įvaikinti iš Naujosios Zelandijos žmonės. Esant šiai situacijai Seimo nario elgesys buvo visiškai netoleruotinas, nes jis realiai kišosi į procesą, kuriame Seimo nariai negali dalyvauti. Jis kišosi į procesą, kuris lėmė mergaitės likimą", – dėstė R.Karbauskis.

Pasak jo, frakcijoje nepasitikima tuo, ką darė M.Puidokas.

"Jūs nerastumėte frakcijoje tikriausiai nė vieno, kuris palaikytų jo elgesį mergaitės istorijoje, nes tai buvo netoleruotina", – TV3 žinioms sakė R.Karbauskis.

Šaltinis: BNS, ELTA, 15 min.

Peržengtos visos įmanomos ribos

Dar griežčiau apie Seimo nario M.Puidoko elgesį yra pasisakęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis. "Siaubinga žiūrėti, kai vaiko interesai paminami dėl politinės karjeros", – sakė ministras LRT laidoje "Dienos tema".

– Ministre, viešai kreipėtės į Seimo narį Mindaugą Puidoką, jo poziciją dėl devynmetės mergaitės įvaikinimo vadindamas visuomenės kiršinimu dėl savo politinių tikslų. Griežtai jūs čia, ne visai jums įprastas tonas, kodėl?

– Yra turbūt peržengtos visos įmanomos ribos kalbant tiek apie vaiko, konkrečios mergaitės, interesą būtent šios dabar jau garsios tarptautinio įvaikinimo situacijos atveju. Ir tos ribos peržengtos įvairiais aspektais. Pirmiausia tai, kad tikrai buvo, ir ne kartą, tiesiog neatsakingai, tyčia ar netyčia, platinami mergaitės duomenys ir, deja, jie būtent politiko buvo išplatinti ir vienai iš žiniasklaidos priemonių, taip pat kažkodėl jie pateko man iš paties politiko, o tai kreipimasis į teismą, kurio faktiškai tikrai neturėčiau turėti. Tai ten yra visi duomenys – tiek pačios mergaites, tiek brolio, tiek atskleista brolio situacija – visos sąskaitos, pinigai ir taip toliau. Taigi asmens duomenų problema, susiklosčius šiai situacijai, tikrai labai didelė. Kitas dalykas, ką mes vertiname, yra tai, kad praktiškai visos pastangos, mūsų galva, yra dedamos iki galo neatsižvelgiant į mergaitės interesą, pirmiausia – išlikti vaikui nežinomam. Čia asmens duomenų problema, bet lygiai taip pat yra, kai mes įtraukiame į visą procesą brolius, seseris ir visa tai yra filmuojama bei viešai aptarinėjama, – išlaikyti mergaitės tapatybę nuslėptą, išlaikyti konfidencialumą praktiškai nebegalime. Ir čia yra didžiulė problema, nes tokiu atveju, ypač kai kalbame apie nepilnamečius, visi tokie dalykai turėtų būti sprendžiami konfidencialiai.

Šaltinis: lrt.lt

Rašyti komentarą
Komentarai (83)

Anonimas

Mindaugui pagarba,nes tie pardavinėtojai vaikų jau prarado saiką.O dar ir teismai nesiliauja jiems padus laižyti.Kada pagaliau bus gerų sąžiningų teisėjų,kurie dirbtų savo sąžiningą darbą.Bet vis išlenda tie ryšiai,prašymai,aišku ne už ačiū.Labai malonu kad dar yra nesugedusių ir sąžiningų žmonių.Dauguma jus palaiko ir ačiu.

Tadas

Akivaizdi ataka prieš Puidoką. Nieko, mąstantys žmonės atsirinks kas ir kaip. Stiprybės Mindaugai

Rasa

O nenoretu tie zelandai isivaikinti zydeliu vaiku ? Lietuvoje ir taip per mazai vaiku,kad dalinti svetimiems.cia ne plastmases gabalas.Pagarba Mindaugui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS