Pristatymas visuomenei: kaip Ąžuolyne bus saugomi šimtamečiai ąžuolai | KaunoDiena.lt

PRISTATYMAS VISUOMENEI: KAIP ĄŽUOLYNE BUS SAUGOMI ŠIMTAMEČIAI ĄŽUOLAI

  • 10

Šį šeštadienį kauniečiai kviečiami kelias valandas praleisti gryname ore vienoje gražiausių Kauno vietų – Ąžuolyne. Čia visi norintieji galės susipažinti su lapkričio mėnesį prasidėsiančiais gamtotvarkos darbais, kurių pagrindinis tikslas – išsaugoti ilgaamžius ąžuolus ateities kartoms.

Spalio 26 dieną 12 valandą kauniečiai kviečiami susirinkti prie S. Dariaus ir S. Girėno paminklo. Čia Lietuvos gamtos fondo, Lietuvos arboristų asociacijos bei Kauno miesto savivaldybės atstovai supažindins su numatytais darbais.

„Iš pradžių prisistatysime patys, vėliau visus pakviesime į kelių valandų ekskursiją po Ąžuolyną ir rodysime bei pasakosime, kokius ąžuolų išsaugojimo darbus esame numatę“, – teigė Lietuvos gamtos fondo projektų vadovė Dalia Bastytė-Cseh.

Pasak Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos Radetos Savickienės, darbai bus vykdomi atsižvelgiant į Aplinkos ministro įsakymu patvirtintą Gamtotvarkos planą. Tikslas – išsaugoti visus esamus ąžuolus juos apsaugant nuo grėsmių, kad ąžuolynas ilgainiui nevirstų minkštų lapuočių medynu.

 

 

„Kauno ąžuolynas – tai ne tik kauniečių itin mėgstama laisvalaikio erdvė, bet ir didžiausias miesto teritorijoje esantis ąžuolynas visoje Europoje. Turime saugoti ir puoselėti šią unikalią mūsų miesto dalį, tad būtent šie gamtotvarkos darbai prie to labai svariai prisidės“, – kalbėjo R. Savickienė.

Ąžuolyno parke ošia apie 770 ąžuolų, o unikaliausia šio parko vertybė yra 100–300 metų ąžuolai, kurių kamieno skersmuo siekia 100–160 cm. Unikalus parkas – vieno rečiausių Lietuvoje ir Europoje vabalo – niūraspalvio auksavabalio – gyvenamoji vieta. Dėl šios priežasties Ąžuolynas saugomas ir kaip Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorija.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

...

Krab'ch-jus: "Negali kažkoks niūrus vabalas Didžiojo Krabo BIZNIUI trukdyt, o juk ir visi ten ąžuolai jau papuvę, grėsmę aplinkiniams kelia, pasiųsim SAVO "speŠialistus', jie autoritetingai pareikš kad juos visus reikia PJAUT; nepergyvenkit, susodinsim BRANGIAI pirktas vyteles, užaugs tie medžiai, nepergyvenkit!" :/

jei bus pakazucha, "kaip saugo",

tai tuoj matysim, kad laabai daug "būtina" iškirsti.

netikim Vieningos gaujos makaronais

jie piršto nepajudina be naudos sau, o miglą pučia už mokesčių mokėtojų pinigus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS