Kas valdys Sporto halę ir stadioną? | KaunoDiena.lt

KAS VALDYS SPORTO HALĘ IR STADIONĄ?

  • 6

Kauno miesto taryba pritarė, kad Sporto halė bei S.Dariaus ir S.Girėno stadionas turės bendrą privatų koncesininką. Šiais objektais privatininkai rūpinsis 15 metų.

Miesto valdžia pritarė, kad baigus rekonstruoti Kauno sporto halę ir pastačius naująjį S.Dariaus ir S.Girėno stadioną, bus ieškoma bendro koncesininko, kuris valdys abu šiuos strateginius objektus. Koncesininkui bus perduotos ir automobilių stovėjimo aikštelės, esančios šiame sklype. Tad naujasis valdytojas galės savo nuožiūra apmokestinti beveik 400 automobilių stovėjimo vietų, kurios yra tiek prie halės, stadiono bei naujai įrengtoje požeminėje aikštelėje.

Tokiam sprendimui pritarė 31 tarybos narys, dar septyni susilaikė.

Kaip skelbė BNS, Centrinio viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėja Daiva Čeponienė nurodė, kad dėl abiejų objektų planuojama skelbti vieną konkursą, tai galėtų įvykti šių metų rugsėjį. Iš koncesininko planuojama prašyti mokėti koncesijos mokestį, kuris, pagal investiciniame projekte atliktus skaičiavimus, galėtų būti apie 90 tūkst. eurų per metus, tačiau dėl konkrečios sumos dar bus deramasi.

„Planuojama, kad nuomos mokesčio dydis už Kauno sporto halę ir S. Dariaus ir S. Girėno stadioną koncesijos konkurso metu bus derybų objektas“, – BNS kiek anksčiau sakė D. Čeponienė.

Sporto halės vidus/Kauno miesto savivaldybės nuotr.

„Iš pradžių svarstėme veiklos vykdymą perduoti privačiam subjektui pagal paslaugų teikimo sutarties sąlygas. Tačiau, remiantis Centrinės projektų valdymo agentūros išvadomis, šių objektų valdymą ir naudojimą tikslingiausia perduoti vienam privačiam operatoriui koncesijos būdu. Tiek halė, tiek stadionas yra šalia, todėl toks sprendimas miestui būtų efektyviausias ir ekonomiškiausias“, – sakė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas.

Tikimasi, kad per 15 metų abiejų objektų koncesininkas turėtų gauti apie 16 mln. eurų pajamų. Tačiau sprendimo projekte nurodoma, kad naujasis Sporto halės ir stadiono valdytojas turės dar pats investuoti į veiklai vykdyti reikalingą įrangą.

Numatoma, kad koncesininkas turės pasirūpinti Sporto halės danga, baldais, švieslentėmis bei kitais reikalingais infrastruktūros elementais. Stadione valdytojas turės pasirūpinti lubomis, persirengimo kambariais, įsigyti lengvosios atletikos bei futbolo inventorių, reikalingą varžyboms. Taip pat turės pasirūpinti ir viešojo maitinimo įstaigomis.

Kvies galimus investuotojus

„Po tarybos pritarimo, savivaldybės administracija imasi rengti koncesijos konkurso sąlygas ir sutarties projektą, visus dokumentus teiksime suderinti Centrinei projektų valdymo agentūrai. Tuomet bus skelbiamas konkursas, kviečiant galimus investuotojus-operatorius dalyvauti, su jais bus vedamos derybos. Išrinkus geriausio pasiūlymo autorius, jei galutinis susitarimas nenukryps nuo pirminių sąlygų, iškart galėsime sudaryti sutartį, o jei iškiltų didesnių pokyčių, tam dar turės pritarti taryba“, – tolesnius žingsnius paaiškino Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis.

Tikimasi, kad operatorius bus atrinktas ir paskirtas iki stadiono rekonstrukcijos pabaigos. Artimiausiu metu bus sudaryta darbo grupė, kuri pradės rengti koncesijos sąlygas konkurso dalyviams.

Kauno sporto halės rekonstrukcija, kurios darbų vertė siekia apie 9,7 mln. eurų, sparčiai artėja pabaigos link. Ją planuojama baigti dar šiemet vasarą.

Tiek halė, tiek stadionas yra šalia, todėl toks sprendimas miestui būtų efektyviausias ir ekonomiškiausias.

Didžioji salė taps multifunkcine erdve, tinkama tiek sporto, kultūros renginiams bei iniciatyvoms, tiek ir neformaliajam ugdymui, bendruomeninėms veikloms. Lankytojams numatyta iki 2,5 tūkst. vietų. Specialios akustinės užuolaidos leis didžiulę erdvę padalinti į 4 atskiras erdves, kuriose galės vykti skirtingi užsiėmimai.

Atnaujintas S. Dariaus ir S. Girėno stadionas pirmuosius lankytojus turėtų pakviesti apie 2022 metų vidurį. Šio statinio rekonstrukcijos darbų vertė – apie 33,7 mln. eurų.

Prognozuojama, kad abiejų objektų kultūros ir sporto renginiuose per metus apsilankys bent 170 tūkst. žmonių.

Dėmesys neformaliam ugdymui

Savivaldybė skelbia, kad atsižvelgus į pastarųjų metų tendencijas, mieste pastebimai daugėja mokinių, lankančių neformaliojo ugdymo programas. Taip pat vis daugiau kauniečių domisi kultūriniais, bendruomeniniais ir sporto renginiais. Neabejojama, kad būtent šių paslaugų prieinamumą mieste pagerins tiek atsinaujinusi Kauno sporto halė, tiek nuo pamatų pasikeisiantis S. Dariaus ir S. Girėno stadionas.

Skaičiuojama, kad per savaitę halės salėje įvairių sporto šakų užsiėmimus galės lankyti apie 500 mokinių. Dar tiek pat jų galės lankyti neformaliojo ugdymo veiklas greta suplanuotose naujose konferencijų erdvėse. Dėl to šių paslaugų kokybė ir patrauklumas turėtų ženkliai išaugti.

Kadangi Kauno sporto halės kapitalinis remontas finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis, pagal numatytus įsipareigojimus artimiausius penkerius metus joje negalės vykti profesionalios sporto varžybos, įtrauktos į oficialius čempionatų tvarkaraščius. Dėl šios priežasties per nustatytą terminą neformalus švietimas bus vykdomas net 75 proc. intensyvumu, o tik likusį ketvirtadalį laiko galės užimti komerciniai renginiai.

„Užbėgdami nuogąstavimams už akių, turime pasakyti, kad „Žalgirio“ krepšininkai halėje irgi bus laukiami. Nors čia kurį laiką negalės vykti Eurolygos bei LKL rungtynės, įtrauktos į oficialius tvarkaraščius, tačiau tam turime „Žalgirio“ areną. Vis dėlto neatmetame, kad parodomojo pobūdžio varžybos, menančios čia vykdavusias legendines kovas, tikrai galėtų įvykti“, – patikslino Kauno mero pavaduotojas Mantas Jurgutis.

Skirtinga situacija S. Dariaus ir S. Girėno stadione, kuris po atsinaujinimo bus didžiausias Lietuvoje ir talpins net 15 tūkst. žiūrovų. Jame kauniečiai ir miesto svečiai galės mėgautis aukščiausio lygio futbolo ar lengvosios atletikos varžybomis. Aikštyne galės vykti ir didieji koncertai.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

sarpunas

Belieka palinkėti, kad iš viso šio trykštančio ekonominio entuziazmo nesigautų monkės biznis.

Istorijos Mokytoja

Ar tie būsimi savininkai privatininkai ------ Matijošaičių vaikaičiai ?

kaunietis

Jei nesate "savi" [ kaip dažnai mėgsta kai kas prikaišioti ], tai dalyvaukite konkurse....Dar pamenu , kaip pas mus žaidė škotai. Stadionas buvo pilnas , Laisvės al. pilna [ nors ir girtų nuo mūsiškio alaus ir apsimy...sių ] sijonuotų škotų....... Turint šį visai naują [ tikrai stato nuo pat "apačios", viskas kas buvo , nugriauta ir išvežta...] stadioną , per metus tikrai gali būti ne vieną ir ne du kartus užpildytas pilnai... Juk čia žaisti norės ir rinktinė , ir klubai tarptautines rungtynes , žaidžiant "namų" , savo aikštės rungtynes...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS