Prokuratūra: kaltinimai policijos profesinei sąjungai – nepagrįsti | KaunoDiena.lt

PROKURATŪRA: KALTINIMAI POLICIJOS PROFESINEI SĄJUNGAI – NEPAGRĮSTI

Lietuvos policijos profesinę sąjungą (LPPS) krėtusi Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba nerado nieko neteisėto. "Kauno dienai" tai patvirtino Generalinė prokuratūra.

Nieko nerado

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė teigė, kad ikiteisminis tyrimas buvo atliekamas dėl galbūt padarytų nusikalstamų veikų, numatytų Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse: galimas didelės vertės svetimo turto pasisavinimas, galimas didelės vertės svetimo turto iššvaistymas ir galimas dokumento suklastojimas.

"Teisminio tyrimo metu surinktus faktinius duomenis, 2018 m. gruodžio 14 d. Vilniaus apygardos prokuratūroje buvo priimtas nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą, nenustačius, kad buvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių (vadovaujantis Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso 3 str. 1 d. 1 p., 212 str. 2 d. 1 p., 214 str. 1 d., 216 str.)", – teigė G.Vitkauskaitė-Šatkauskienė ir pridūrė, kad sprendimas nutraukti ikiteisminį tyrimą dar gali būti skundžiamas aukštesniajam prokurorui.

Norėjo nutildyti

LPPS vadovė Roma Katinienė "Kauno dienai" teigė, kad tokių išvadų ir tikėjosi. Ji tvirtino, kad organizacija buvo nepagrįstai apskųsta, o į teisėsaugą kreiptasi ne siekiant skaidresnės jos veiklos ar teisingesnio, aktyvesnio pareigūnų atstovavimo, o atvirkščiai – siekiant profsąjungą nutildyti arba bent jau prislopinti jos veiklą.

R.Katinienės teigimu, pradėtas FNTT tyrimas ir visi su juo susiję šios tarnybos veiksmai išbalansavo organizacijos veiklą. "Praėjusius metus mes tikrai pradėjome aktyviai. Buvo daug straipsnių, kritikuojančių ir tą pačią policijos reformą, jos pristatymą. Buvo surengta ne viena protesto akcija", - kalbėjo profesinės sąjungos vadovė.

Tie žmonės… Tikriausiai jų siekiamybė ir buvo stabdyti pasipriešinimą sprendimams, stabdyti akcijas.

Anot jos, sąjunga – viena aktyviausiai veikiančių teisėsaugos profesinių organizacijų.

"Tie žmonės… Tikriausiai jų siekiamybė ir buvo stabdyti pasipriešinimą sprendimams, stabdyti akcijas, (...) diskredituoti sąjungą, prislopinti jos aktyvią veiklą", – vardijo R.Katinienė. Ji teigė, kad kaltinimai išbalansuotų bent jau pradžioje bet kurį žmogų. "Tai meta šešėlį ant organizacijos lyderio, visos organizacijos reputacijos", – kalbėjo pareigūnė.

Dar labiau sutelkė

Tačiau tyrimas ir kaltinimai, R.Katinienės teigimu, tik dar labiau mobilizavo organizaciją. Kartu tai buvo ir proga, kaip ji kalbėjo, "atsirinkti, kur yra draugai, kur yra priešai". "Turėjome ir kitų profesinių sąjungų palaikymą", – sakė R.Katinienė.

Beje, žinia apie pradėtą tyrimą žiniasklaidoje nuskambėjo plačiai ir garsiai. Tačiau tai, kad tyrimas jau nutrauktas, jokio atgarsio, deja nesulaukė. R.Katinienės teigimu, tyrimas nutrauktas dar gruodžio 14 d., o pranešimą apie tai ji gavo gruodžio 19 d.

Vertinti patį FNTT tyrimą R.Katinienė nesiėmė. "Sunku vertinti, manau, kad tyrimas vyko gana objektyviai", – tepasakė pareigūnė.

Ji pridūrė, kad, vykstant tyrimui, su tyrėjais ir ji pati, ir organizacija noriai bendradarbiavo, nes, anot jos, nebuvo ko slėpti. "Pateikėme visus finansinius dokumentus, prašymus, protokolus, priimtus sprendimus", – aiškino pareigūnė.

R.Katinienės žiniomis, tyrimas pradėtas po kelių LPPS tarybos narių kreipimosi į teisėsaugą dėl lėšų panaudojimo.

Užkliuvo reforma

R.Katinienė yra viena aršiausių policijos reformos kritikių.

Ji užsiminė, kad ir Vidaus reikalų ministerija, atlikusi gana išsamų reformos patikrinimą, nurodė Policijos departamentui padarytas klaidas. "Jos nėra taisomos. Mūsų pozicija yra siekti, kad klaidos vis dėlto būtų ištaisytos, taip pat norėtųsi sulaukti politinio Policijos departamento vadovo įvertinimo", – apie policijos reformą kalbėjo R.Katinienė.

Ji atkreipė dėmesį į socialinio dialogo trūkumą. "Kitose institucijose socialinio dialogo siekiama ar jis stiprinamas, o policijoje tokio iš viso nėra", – įsitikinusi R.Katinienė.

"Bendraudama su policijos pareigūnais, peržvelgdama skaičius, matau, kad situacija policijoje iš vidinės pusės, taip pat ir viešojo saugumo srityje blogėja. Rezonansiniai įvykiai, nepilnamečių nusikalstamumas, išaugęs žiaurių nusikaltimų skaičius ir kt. Visuomenė nesijaučia saugesnė. Demotyvuojanti pareigūnų darbo užmokesčio sistema, nemažai patyrusių pareigūnų jau paliko sistemą", – teigė R.Katinienė, sutikusi, kad pagerėjo pareigūnų materialinis aprūpinimas. Vis dėlto ji sakė, kad iš pareigūnų reikalaujama ne kritinio mąstymo, o lojalumo.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Sekmes

Didziausios sekmes R. Katinienei! Vienas is saziningiausiu, drasiausiu zmoniu sioje sistemoje! Beje, gal pajudinsit kolegas ir paskatinsit saziningai istirti vaiko, partrenkto Juozapaviciau pr. tyrima? Na, to, kuris sveciavosi Kaune ir kury partrenke labai slepiama vairuotoja...?

Vladimiras

POLICININKAS IRGI ŽMOGUS

Susidūręs.

Kodėl Katinienės kabinete, jai dirbant Žaiaikalnio PK, STT buvo įtaisiusi pasiklausimo įrangą? Jau tada ją įtarė kaip busimą didelę ,,aktyvistę", Kaunas mažas miestas, daug kas žino kokių reikalų jinai aktyvistė.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS