Ramučių gyventojai nenori būti MBA smarvės įkaitais | KaunoDiena.lt

RAMUČIŲ GYVENTOJAI NENORI BŪTI MBA SMARVĖS ĮKAITAIS

  • 2

Neapsikęsdami iš Kauno mechaninio biologinio atliekų (MBA) apdorojimo gamyklos sklindančios smarvės, Ramučių gyventojai reikalauja ją uždaryti arba bent atsisakyti biologinio atliekų apdorojimo.

Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad iš šios įmonės sklindantys teršalai gerokai viršija nustatytas normas. Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) nurodė taršą nutraukti, tačiau Kauno MBA vadovai to nepadarė, todėl abiejų institucijų ginčai persikėlė į teismą.

Dėl nepakeliamo tvaiko Ramučių gyventojai yra surengę ne vieną protesto akciją, o spalio 23 d. į laisvalaikio salę sukvietė ne tik bendruomenę, bet ir visą būrį žurnalistų, atsakingų institucijų darbuotojų ir net keturis Seimo narius.

Renginį inicijavusi asociacijos „Mūsų teisė“ pirmininkė Greta Varnaitė-Venskienė tvirtino, kad problema tęsiasi septynerius metus. Pasak jos, tyrimų metu nustatyta, kad net septyni iš trylikos taršos leidime nurodytų teršalų viršijo leistinas normas: acetonas – tris kartus, etilbenzenas – tris su puse karto, o etilimerkaptanas – net 87 kartus. Žmones išgąsdino ir retos, galimai dėl taršos kilusios, ligos.

„Panašios įmonės veikia ir kituose šalies regionuose, tačiau ten tokių problemų nekyla“, – pastebėjo G. Varnaitė-Venskienė. Kaip vieną pažangiausių ji nurodė Alytaus MBA įmonę.

Dėl susidariusios situacijos bendruomenės pirmininkė labiausiai kaltino Aplinkos ir Sveikatos apsaugos ministerijas, Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC) ir šalies Vyriausybę, kad ji nekontroliuoja jai pavaldžių institucijų.

Renginyje kalbėjo Aplinkos ministerijos, „Kauno švaros“ ir kitų institucijų atstovai, tačiau konkrečių sprendimų dėl įmonės veiklos nebuvo priimta.

MBA įmonė pavaldi Kauno regiono atliekų tvarkymo centrui (KRATC), kurį valdo septyni dalininkai: šešios regiono savivaldybės ir Kauno miesto savivaldybės įmonė „Kauno švara“. Didžiausia tikimybė, kad šįkart smarvė pasklido dėl užsikimšusių filtrų. Kauno MBA įmonės vadovai pažadėjo sumontuoti naujus filtrus jau lapkričio pradžioje, tik neaišku, ar tai iš esmės išspręs problemą.

„Labai gaila, kad mūsų gyventojai tapo šios įmonės įkaitais. Įkaitais esame ir mes, nes be kitų dalininkų negalime priimti svarbių sprendimų“, – kalbėjo Kauno rajono vicemeras Antanas Nesteckis. Jo nuomone, įmonė pastatyta netinkamoje vietoje, tankiai apgyvendintoje teritorijoje, netinkamos ir čia įdiegtos technologijos.

„Dar 2011 m., kai vyko diskusijos dėl atliekų perdirbimo, siūlėme šią įmonę statyti atokiau nuo gyvenamųjų kvartalų, Kauno LEZ šiauriniame pakraštyje, ties Kauno rajono ir Jonavos rajono riba, tačiau Kauno miesto savivaldybė šį siūlymą atmetė“, – Kauno MBA įmonės priešistorę prisiminė A. Nesteckis.

Renginyje dalyvavusi Seimo narė Aistė Gedvilienė pažadėjo spalio 25 d. surengti specialų Aplinkos apsaugos komiteto posėdį, kuriame bus svarstomas Kauno MBA įmonės veiklos klausimas, tačiau susirinkusieji prisiminė, kad tokie posėdžiai jau buvo rengiami 2016 ir 2021 m., bet jokių rezultatų nedavė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

metas

Jei negalima sprendimo priimti Lietuvoje, reikia apsvarstyti galimybę kreiptis į ES institucijas ir viešinti ne tik šalies, bet ir pasaulio spaudoje, kaip vardan pinigų aukojama žmonių sveikata. Užtenka neveiksnumo ir kalbų.

Neramučiams

Jūs dar net nesuprantate ir nežinote, kad labiau nukentėsite ne nuo MBA o nuo 5 Dž, kai įjungs projektiniu galingumu. Tada visiems lydysis smegenys nuo tų mikrobangių. O sakys prasidėjo vorona kiruso antras etapas. Dabar jungia tik trumpam, naktimis, nes aplink tas antenas is kart pagelstų medziu lapai ir būtų JŲ sąmokslo išdavikai. Pamatysite kas bus po lapkričio.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS