Rankinio trenerę E. Žilienę motyvuoja naujų talentų paieška, degančios mergaičių akys ir tėvų padėka | KaunoDiena.lt

RANKINIO TRENERĘ E. ŽILIENĘ MOTYVUOJA NAUJŲ TALENTŲ PAIEŠKA, DEGANČIOS MERGAIČIŲ AKYS IR TĖVŲ PADĖKA

Neseniai pasibaigęs rankinio sezonas buvo itin sėkmingas Kauno rajono sporto mokyklos auklėtinėms. Aukštyn iškelta ne viena aukso taurė, merginos stovėjo ant aukščiausio apdovanojimų pakylos laiptelio. Tai ne tik talentingų jaunųjų sportininkių nuopelnas, bet ir nuoširdaus, profesionalaus trenerių darbo įrodymas. Kelis dešimtmečius dirbančios Ritos Urnikienės pristatyti išties nereikia, o štai Kauno rajono sporto mokyklos trenerių gretas palyginti neseniai papildžiusi Ernesta Žilienė, nors jos pasiekimai šį sezoną netgi įspūdingesni, žinoma mažiau, todėl kviečiame susipažinti.

– Kada prasidėjo jūs kelias į rankinį?

– Mano kelias į rankinį prasidėjo Panevėžyje, kai mokydamasi trečioje klasėje pradėjau lankyti rankinio treniruotes. Didelį vaidmenį mano kaip sportininkės ir trenerės karjeroje suvaidino pirmasis treneris Sigis Dambrauskas.

– Gal ir pati turite pasiekimų, kuriais didžiuojatės?

– Tapau Lietuvos jaunių čempione. Žaidžiau Lietuvos jaunių rinktinėje, kurią treniravo mano pirmasis treneris. Buvau pakviesta mokytis ir treniruotis „Ozo“ sporto gimnazijoje Vilniuje, kurioje tuo metu buvo surinkta visa rinktinė.

Praeitis: E. Žilienė (stovi ketvirta iš dešinės) vaikystėje ir jaunystėje žaidė rankinį. E. Žilienės asmeninio archyvo nuotr. 

– Kas šioje sporto šakoje jums buvo sektinas pavyzdys ir dėl ko?

– Tuo metu Vilniaus „Eglės“ komandos rankininkės žibėjo Lietuvos ir Europos aikštelėse ir jos mums, jaunoms rankininkėms, buvo sektinas pavyzdys.

– Dėl ko pasirinkote studijas tuometėje Lietuvos kūno kultūros akademijoje (LKKA)?

– Nepatekau į pagrindinę „Eglės“ sudėtį, todėl pasirinkau studijas tuometėje LKKA (dabar – Lietuvos sporto universitetas – red. past.) ir žaidžiau Kauno „Žalgiryje“. Kad būsiu trenerė ir gyvenimą siesiu su rankiniu, žinojau nuo paauglystės, tai buvo mano svajonė. Mano, kaip sportininkės, karjerą sustabdė sunki kelio trauma, po kurios prireikė net trijų operacijų. Todėl baigusi studijas atsidaviau trenerės darbui. Kauno sporto mokykloje dirbti sekėsi labai gerai, visose amžiaus grupėse mergaitės lipo ant aukščiausios pakylos. Dirbau su Lietuvos jaunių rinktine kaip vyriausioji trenerė, buvau pakviesta į Lietuvos nacionalinės moterų rinktinės trenerių štabą. Tai – didžiulė patirtis.

Kad būsiu trenerė ir gyvenimą siesiu su rankiniu, žinojau nuo paauglystės, tai buvo mano svajonė.

 

– Kiek laiko turite sąsajų su Kauno rajonu ir kodėl jį pasirinkote?

– Persikrausčiusi gyventi į Kauno rajoną gavau pasiūlymą dirbti Kauno rajono sporto mokykloje.

Šiuo metu treniruoju tris amžiaus grupes. Taip pat dirbu pagal neformaliojo vaikų švietimo programą, šios mergaitės ateityje papildys grupes.

– Kaip vertinate treniruočių sąlygas?

– Sąlygos labai geros, treniruotės vyksta Garliavos arenoje. Džiaugiamės, nes turime vieną geriausių sporto salių Lietuvoje.

Derlius: štai kiek taurių ir apdovanojimų susišluoja Kauno rajono sporto mokyklos rankininkės. E. Žilienės asmeninio archyvo nuotr.

– Kas turi daugiausia įtakos, kad jūsų auklėtinės stovi ant aukščiausio laiptelio?

– Tai, kad merginos trijose amžiaus grupėse tapo Lietuvos čempionėmis, lėmė nuoseklus darbas. Rezultatų nepasieksi per vienus metus, tam reikia įdėti daug pastangų, dalyvauti tarptautiniuose turnyruose. Tai didelė patirtis, daug įspūdžių. Stengiamės kuo daugiau juose žaisti, džiaugiamės, kad mums padeda Nacionalinė rankinio akademija, tėveliai, rėmėjai: BEWI (taip dabar vadinasi norvegų nupirktas „Baltijos polistirenas“ – red. past.), bendrovės „Parkas“ ir „Bella“. Šiemet dalyvavome tarptautiniame turnyre „Lloret Cup“ Ispanijoje, kuriame rungėsi 105 komandos iš penkių šalių, U14 ir U16 amžiaus grupėse laimėjome pirmas vietas. Turnyro organizatoriai ir kitų komandų treneriai gyrė mūsų rankininkes už žaidimą, jų instagramo puslapyje buvome tituluotos gynybos meistrėmis.

Pernai buvome turnyre „Garci Cup“ Porto mieste Portugalijoje. Ten taip pat laimėjome pirmą vietą U12 amžiaus grupėje, o U14 ir U16 – antras vietas. Mūsų klubui, susumavus rezultatus, atiteko svarbiausias viso turnyro prizas ir pagrindinė taurė.

Po tokių kelionių ir turnyrų tiek merginoms, tiek man motyvacija dirbti ir tobulėti tik didėja.

Džiaugiuosi, kad praėjusį savaitgalį komanda tapo Baltijos U17 antros vietos laimėtojomis. Į simbolinį septynetuką buvo išrinktos net trys Kauno rajono sporto mokyklos sportininkės.

Ne paslaptis – sportas neatsiejamas nuo traumų, jų mano treniruojamos merginos šį sezoną patyrė nemažai. Po jų reabilituotis ir išvengti ateityje mums labai padeda kineziterapeutas Petras Mikučionis.

Būsena: pergalė U15 amžiaus grupėje rankininkes pakylėjo nuo žemės. E. Žilienės asmeninio archyvo nuotr.

– Kurios sezono varžybos ir dėl ko jums įsimintiniausios?

– Įsimintinos visos sezono finalinės rungtynės, kuriose iškovojome aukso medalius. Jaunimo taurės varžybas pralaimėjome tik po baudinių serijos. Nors tą dieną švenčiau gimtadienį ir merginos norėjo įteikti dovaną – pergalę, taurės nekėlėme į viršų. Vis dėlto šios rungtynės dėl kokybiško ir gražaus žaidimo buvo įsimintiniausios šį sezoną.

– Kurias auklėtines norėtumėte išskirti? Kaip jų karjera sėkmės atveju galėtų klostytis ateityje?

– Tarp auklėtinių tikrai yra perliukų. Norėčiau, kad jų karjera susiklostytų sėkmingai, kad jos žaistų aukščiausiojoje lygoje Lietuvoje ir paragautų legionierių duonos. Esu išsikėlusi tikslą, kad mano auklėtinės atstovautų Lietuvai nacionalinėje rinktinėje. Jau dabar kelios merginos žais Europos čempionatuose U19 ir U17 Lietuvos rinktinėse. Esu U17 rinktinės vyriausioji trenerė, o jos pagrindą sudarys Kauno rajono sporto mokyklos auklėtinės.

– Kas jus, kaip trenerę, labiausiai motyvuoja?

– Trys dalykai: naujų talentų paieška, degančios mergaičių akys ir tėvų padėka.


Komentaras

Asmeninio archyvo nuotr.

Arūnas Talalas, Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas

Džiaugiuosi ir didžiuojuosi Kauno rajono sporto mokyklos rankininkių sezono čempionatuose pasiektais rezultatais. Jie kalba patys už save: pasibaigus Lietuvos rankinio federacijos organizuojamoms visų amžiaus grupių varžyboms paaiškėjo, kad tarp šalies sporto mokymo įstaigų merginų geriausios yra Kauno rajono sporto mokyklos auklėtinės, iškovojusios net keturis aukso medalius (U19, trenerė Rita Urnikienė; U17, U15, U13, trenerė Ernesta Žilienė), sidabro ir bronzos medalius (U11 amžiaus grupėje).

Sėkmingas jaunųjų pakaunės rankininkių žaidimas, susumavus merginų ir vaikinų komandų rezultatus, leido šiai sporto mokyklai bendroje sporto mokymo įstaigų įskaitoje su 147,3 taško užimti pirmą vietą.

Šio sezono rezultatai liudija: vadinamoji rankinio piramidė pakaunėje veikia. Užaugusios Kauno rajono sporto mokyklos auklėtinės karjeros siekia toliau, mūsų komandos laimi ir aukščiausiojoje lygoje.

GALERIJA

  • Rankinio trenerę E. Žilienę motyvuoja naujų talentų paieška, degančios mergaičių akys ir tėvų padėka
  • Rankinio trenerę E. Žilienę motyvuoja naujų talentų paieška, degančios mergaičių akys ir tėvų padėka
  • Rankinio trenerę E. Žilienę motyvuoja naujų talentų paieška, degančios mergaičių akys ir tėvų padėka
E. Žilienės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Raimondas B.

Šauni trenerė, puikūs pasiekimai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS