Restoranas skaičiuoja paskutines dienas? | KaunoDiena.lt

RESTORANAS SKAIČIUOJA PASKUTINES DIENAS?

Verslininko Vyto Čičelio neteisėtai pastatytos kavinės "Viva Kaunas" galiojimo laikas baigėsi. Lapkritį ant Milikonių kalno šlaito pakibusi kavinė turi būti išmontuota.

Sutarties nepratęsė

Kauno miesto savivaldybė nusprendė nepratęsti sutarties su V.Čičeliu dėl kavinės "Viva Kaunas". "Šio statinio likimas labai aiškus. Su konkursą laimėjusia įmone buvo pasirašyta sutartis. Ji galiojo iki spalio 24 d. Paskui dar penkiolikos dienų terminas tą vietą susitvarkyti ir palikti tuščią bei tvarkingą", – artimiausių dienų perspektyvą dėstė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vilius Šiliauskas.

V.Čičelio bendrovės "Dinaka" valdoma kavinė "Viva Kaunas" turi laikino statinio statusą. Statybos įstatyme nurodyta, kad tokiais statiniais galima naudoti ribotą terminą. V.Čičelis su Kauno savivaldybe buvo pasirašęs trejų metų sutartį, kad ant Milikonių kalno šlaito stovės kioskas arba paviljonas, teikiantis viešas paslaugas.

Sutarties terminui artėjant į pabaigą, Kauno savivaldybė priminė V.Čičeliui apie draugystės pabaigą. Tačiau Raudondvario pilies oranžeriją išpuoselėję ir ten restoraną įrengęs, viešbutį Kauno rajone netoli magistralės Vilnius–Kaunas–Klaipėda pastatęs verslininkas atsakė tyla.

V.Čičelis/T.Raginos nuotr.

"Į pirmą priminimą jis nereagavo niekaip. Į paskutinį raštą jis jau sureagavo, prašė pratęsti sutartį, o mes paaiškinome, kad nepratęsime, nes bus organizuojamas naujas konkursas. Jei norės, jame galės dalyvauti. Tačiau turės pateikti kriterijus atitinkančią viziją", – dėstė V.Šiliauskas.

2016 m. kovą Kauno taryba patvirtino turizmo paviljonų išdėstymo schemą mieste. "Šioje vietoje numatomas turizmo paviljonas, kurio atsiradimui ketinamas skelbti konkursas", – priežastį, kodėl nenumatyta pratęsti sutarties su bendrove "Dinaka" dėl tolesnio laikinojo statinio egzistavimo, nurodė V.Šiliauskas.

Į pirmą priminimą jis nereagavo niekaip. Į paskutinį raštą jis jau sureagavo, prašė pratęsti sutartį, o mes paaiškinome, kad nepratęsime, nes bus organizuojamas naujas konkursas.

Statė be leidimų

Sutarties pabaiga ne vienintelė priežastis klibinanti V.Čičelio kavinės "Viva Kaunas" pamatus. Kauno departamento Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrius nustatė, kad kavinė ant Milikonių kalno šlaito pastatyta be jokių statybai reikalingų leidimų. Taip pat pirminis kavinės projektas gerokai skiriasi nuo to, kas pastatyta.

"Visas pastatas yra neteisėtas. Nors statinys laikinas, jam vis tiek reikėjo gauti statybą leidžiantį dokumentą. Stačiusi bendrovė turėjo tik suderintą projektą", – šiemet vykusio patikrinimo rezultatus aiškino Kauno departamento Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Edmundas Danilevičius.

Pasirodo, kavinė pastatyta ne tik be statybą leidžiančio dokumento, ji gerokai didesnė, nei buvo suderinta. Šalia kavinės esančio priestato projekte iš viso nebuvo. Galbūt statybų metu keitę numatytą projektą ir atviras erdves panaudoję uždarai kavinei, statytojai pasididino statomo pastato plotą.

"Ten, kus projekte turėjo būti atvira, jie įrengė vidaus patalpas. Dažnai klaidingai suprantamas laikino statinio terminas. Nereikėtų painioti su kilnojamuoju. Laikinas pastatas yra visiškai normalus statinys, tik numatytas jo stovėjimo atitinkamoje vietoje terminas", – būtinybę derinti projektą ir laikytis statybos įstatymo pabrėžė E.Danilevičius.

Juokas pro ašaras?

Bendrovės "Dinaka", valdančios kavinę "Viva Kaunas" savininkui V.Čičeliui priminimas apie nustatytus statybos pažeidimus sukėlė juoką. "Jie patys nežino, ką nustatė. Aš du kartus klausiau ir jie negalėjo atsakyti", – rėžė verslininkas.

V.Čičelis Kauno departamento Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrių apskundė teismui. Kol kas sprendimas dar nepriimtas. E.Danilevičius situacija aiškina kiek kitaip.

"Jis kaip ne specialistas, gal ir gali nesuprasti, tačiau pagal raštus matome, kad jį konsultuoja advokatai. O kai klausia, kurią dalį nugriauti, tai kalba juk eina ne apie dalį, o apie visą statinį, kuris ir platesnis, ir ilgesnis", – dėstė E.Danilevičius.

Pasak jo, pagrindiniu skundo objektu nurodomas paties V.Čičelio praleistas terminas. Vedėjas paaiškino, kad įprasta tvarka nustačius pažeidimą, pirmiausia rekomenduojama jį pašalinti. Tam duodamas šešių mėnesių terminas, tačiau prašymui pateikti skiriamas trumpesnis laikas. Būtent tą trumpesnį terminą ir praleido V.Čičelis, todėl kreipėsi į teismą.

Specialistai abejojo, kad teismo sprendimas pakeistų susiklosčiusią nepalankią situaciją verslininkui. "Dėl neteisėtų statybų mes laikomės principinės pozicijos – neleisti įteisinti, o nukelti. Kaune, kiek žinau, tokių atvejų jau buvo", – svarstė Kauno departamento Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vedėjo pavaduotojas.

Abejotinas koziris

Taip paprasta viskas tik iš pirmo žvilgsnio. Regis, kavinės "Viva Kaunas" savininkas V.Čičelis visiškai kitaip dėlioja laikinos kavinės perspektyvas ir nesirengia sudėti ginklų. Kavinės išlikimo koziriu verslininkas laiko žemę po kavine.

"Turėtume nusikelti, bet galvojame, kad žemė po kavine atiduodama buvusiai savininkei. Ji žemę – 2 arus – prisiteisė ir ta žemė nepriklausys nei savivaldybei, nei Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT). Mes paskui jau tarsimės su žemės savininke, ar paliksime tą kavinę, ar nepaliksime. Bet šiai dienai ta žemė jau nėra savivaldybės ir čia jau bus ne savivaldybės sprendimas", – pareiškė V.Čičelis.

Visas pastatas yra neteisėtas. Nors statinys laikinas, jam vis tiek reikėjo gauti statybą leidžiantį dokumentą. Stačiusi bendrovė turėjo tik suderintą projektą

Kauno savivaldybė informavo, kad šiuo metu bendrovės "Dinaka" naudojamas laikinas statinys, esantis šalia Linkuvos gatvės bei namų valdos Tvėrių g. 23, yra valstybinėje žemėje, ir joks žemės sklypas minimoje teritorijoje nesuformuotas ir neįregistruotas VĮ Registrų centre.

Kauno miesto savivaldybės administracija buvo gavusi raštą iš NŽT dėl sklypo Tvėrių g. 23 suformavimo. Tačiau pritrūkus dokumentų, sklypo formavimo procesas nebuvo pradėtas.

Savivaldybės duomenimis, 2010–2011 m. Kauno apylinkės teisme buvo nagrinėjama byla dėl 2 arų žemės nuosavybės nustatymo. Teismas tenkino ieškinį. Tačiau savivaldybės atstovai aiškina, kad V.Čičelio minimi 2 arai galbūt yra šalia kavinės, o ne po ja.

Grasina teismais

Regis, Kauno savivaldybės planai neteisėtos kavinės vietoje skelbti konkursą turizmo paviljonui įrengti, V.Čičelį mažai jaudino.

"Tas konkursas bus momentaliai sustabdytas. Visi dokumentai dėl žemės grąžinimo yra pateikti tiek savivaldybei, tiek NŽT. Aš bendrauju su žemės savininku ir žinau šiuos dalykus. Savivaldybė neturi pagrindo skelbti to konkurso, nes nėra tos žemės", – tolesnėmis kavinės perspektyvomis nė kiek neabejojo V.Čičelis.

Statinys neatsipirko?

"Kauno diena" vasarį rašė apie laikino statinio statusą turinčią kavinę "Viva Kaunas". Praėjusios kadencijos valdžios palaiminimu Kauno miesto savivaldybės administracijoje 2012 m. buvo suderintas architekto Rimvydo Jurgio Palio suprojektuotas laikinas lankytojų aptarnavimo paviljonas prie apžvalgos aikštelės Linkuvos gatvėje, kurį ketino statyti bendrovė "Dinaka".

Į Milikonių kalno šlaitą tada susmigo galingos metalinės kolonos, laikančios statinį. Kavinė yra pailgos pusapvalės formos, primena teleskopo vamzdį. Pastatas sumontuotas iš gaubtų metalo konstrukcijų ir gaubto stiklo. Kavinę pratęsia 20 m ilgio tiltas, pakibęs virš skardžio 12 m.

Kavinės atidarymo iškilmėse 2014 m. V.Čičelis atskleidė, kad į laikiną statinį investavo 300 tūkst. litų. Verslininkas skaičiavo, kad investicija atsipirks per penkerius metus, nors laikino statinio egzistavimo sutartis tebuvo sudaryta trejiems metams. Galima spėti, kad verslininkas buvo tikras, kad nieko nėra pastovesnio už laikiną.

GALERIJA

  • Kova: V.Čičelis įsitikinęs, kad žemė po kavine yra privati ir pavyks susitarti su jos savininkais. Savivaldybė atkerta, kad tai netiesa.
  • Restoranas skaičiuoja paskutines dienas?
  • Restoranas skaičiuoja paskutines dienas?
  • Restoranas skaičiuoja paskutines dienas?
  • Restoranas skaičiuoja paskutines dienas?
  • Restoranas skaičiuoja paskutines dienas?
  • Restoranas skaičiuoja paskutines dienas?
  • Restoranas skaičiuoja paskutines dienas?
  • Restoranas skaičiuoja paskutines dienas?
  • Restoranas skaičiuoja paskutines dienas?
  • Restoranas skaičiuoja paskutines dienas?
  • Restoranas skaičiuoja paskutines dienas?
  • Restoranas skaičiuoja paskutines dienas?
  • Restoranas skaičiuoja paskutines dienas?
  • Restoranas skaičiuoja paskutines dienas?
  • Restoranas skaičiuoja paskutines dienas?
  • Restoranas skaičiuoja paskutines dienas?
  • Restoranas skaičiuoja paskutines dienas?
Vilmanto Raupelio, Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (39)

Anonimas

Charlio pica išaugs stopudovai

Pilietis

Vieta gera, bet kavinė prasta - užtenka pasiskaityti lankytijų komentarus apie aptarnavimą ir kokybę.

As pries griovima

Aisku viena kad Matijosaiciui prireike ir sitos vietos. Tuoj visas Kaunas bus uab Viciunai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS