Rugsėjo 27-oji – Socialinių darbuotojų diena: proga įvertinti ir padėkoti | KaunoDiena.lt

RUGSĖJO 27-OJI – SOCIALINIŲ DARBUOTOJŲ DIENA: PROGA ĮVERTINTI IR PADĖKOTI

  • 3

Kasdienis rūpestis ir pagalba žmogui – nuo socialiai jautrioje aplinkoje gyvenančių šeimų kuravimo iki maisto ir būtiniausių priemonių pristatymo bei pagalbos tiems, kas savimi pasirūpinti negali.

Misija, reikalaujanti empatijos ir nuoširdaus atsidavimo. Vien Kaune šį darbą atlieka daugiau kaip pusė tūkstančio specialistų. Rugsėjo 27-oji – geriausia proga metuose ištarti jiems: „Ačiū!“ Socialinių darbuotojų dienos proga Kaunas savo herojams dovanoja savaitės renginių ciklą.

Motyvuoja žmonių pokyčiai

„Darbas socialinių paslaugų sferoje išties sunkus, bet įdomus ir prasmingas. Socialinio darbuotojo specialybę mokytis, o vėliau ir dirbti pasirinkau tikslingai. Kiekviena diena mūsų darbe – nenuspėjama. Neretai tenka reaguoti, padėti tiesiog čia ir dabar, bet pokyčiai atperka viską. Palaipsniui su žmonėmis užsimezga emocinis ryšys, pradedi sirgti už tas šeimas, už kiekvieną, kad ir mažiausią jų pastangą bei pokytį“ – pasakoja Kauno socialinių paslaugų centre pagalbą šeimoms teikianti Edita Ablačinskienė.

Socialinės srities darbuotojai nuolat bendrauja su rizikos grupėje esančiais asmenimis, nustato pavienių žmonių ar šeimų poreikius socialinei paramai bei paslaugoms gauti, teikia išvadas dėl jų skyrimo. Nusprendus, kad pagalba reikalinga, ji startuoja vos per kelias dienas ir toliau teikiama reguliariai, pagal iš anksto suderintą poreikį su paslaugų gavėju.

Pagalba užtikrinant fiziologinius žmogaus poreikius – tik dalis plataus paslaugų spektro. Socialiniai darbuotojai atlieka svarbią funkciją tarpininkaujant su socialinę paramą teikiančiomis įstaigomis.

„Sunkumus patiriantys žmonės dažnai negali objektyviai įvertinti, kokioje sudėtingoje situacijoje yra atsidūrę ir nemoka priimti jiems reikiamos pagalbos, o neretai apie tokias galimybes nesusimąsto arba net nebūna girdėję. Mūsų darbas – ne gailėti, o empatiškai ir objektyviai įvertinus situaciją, parodyti visus įrankius, su kuriais sudėtingą laikotarpį ar konkrečias problemas įveikti ženkliai lengviau. Džiugu, kad su kiekvienais metais mūsų šalyje požiūris į socialinį darbą kinta teigiama linkme ir žmonės pagalbą priima vis atviriau“, – tęsė E. Ablačinskienė.

Įvairiapusiškas rūpestis kiekvienam

„Socialinio darbuotojo profesija man pasirodė tinkamiausia savęs realizacijos forma. Nors bene kasdien susiduriu su klientų savarankiškumo ir motyvacijos palaikymo iššūkiais, labiausiai į priekį veda ilgainiui atsirandančios žmonių šypsenos ir geras žodis“, – pasakojo Dainavos dienos globos centro užimtumo specialistė Snieguolė Draučiūnaitė.

Garbaus amžiaus senjorai, vieniši žmonės, nepritekliuje esančios šeimos bei sveikatos sutrikimų turintys asmenys išlieka pagrindiniais socialinių paslaugų gavėjais. Jiems yra užtikrinamas gyvybiškai svarbių paslaugų teikimas į namus: pasirūpinama sveikata ir asmenine higiena, aprūpinama maistu ir medikamentais, organizuojamos įvairios veiklos ir pagalba dienos centruose, vertinamos galimybės gauti įvairiapusišką socialinę paramą.

Darbas socialinių paslaugų sferoje išties sunkus, bet įdomus ir prasmingas.

Su garbaus amžiaus žmonėmis daugiausia dirbanti D. Draučiūnaitė pasakoja kiekvieną dieną pradedanti nuo kruopštaus pasiruošimo. Čia tenka pasitelkti ne tik organizacinius įgūdžius, bet ir kūrybiškumą.

Pagrindinė užduotis, anot pašnekovės, – sudominti ir įtraukti senjorus į užimtumo veiklas, kad jų dienos būtų įsimintinos ir prasmingos: „Pasitelkus komandinį darbą, Dienos centre sprendžiamos kiekvieno jų asmeninės problemos, o vyksta turiningi laisvalaikio užsiėmimai: proto mūšiai, rankdarbių dirbtuvėlės, meno terapijos, poezijos skaitymai, žaidimai grupėse, pokalbiai švietimo, psichologijos, sveiko senėjimo temomis.“

Nauji išbandymai per karantiną

Besitęsianti pandemija ir pavasarį visą šalį sukaustęs karantinas turėjo įtakos rizikos veiksnius patiriančioms šeimoms su vaikais. Ženkliai sumažėjus žmonių užimtumui, atitinkamai išaugo tikimybė, kad su priklausomybėmis kovojantys asmenys ims piktnaudžiauti alkoholiu ar kitais svaigalais, prastės jų emocinė būklė, galimai dažnės smurto atvejai šeimose. Šiems asmenims nuolat teikiamos konsultacijos, socialinės srities darbuotojai iki šiol reguliariai vyksta į jų namus.

„Per karantiną dirbome pilnu tempu, kad pasirūpintume sunkioje padėtyje atsidūrusiais žmonėmis. Privalėjome užtikrinti, kad jiems nestigtų maisto ir būtiniausių priemonių, nesijaustų vieniši ir kiekvieno individualios problemos būtų sprendžiamos. Mūsų akiratyje – apie penki šimtai šeimų ir virš pusantro tūkstančio senjorų, neįgaliųjų bei savarankiškai apsirūpinti negalinčių asmenų, kuriems pagalba buvo ir tebėra teikiama į namus kasdien“, – pasako Kauno miesto savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Jolanta Baltaduonytė.

Greta sveikinimų – renginių savaitė

„Drąsiai sakome: socialiniai darbuotojai – mūsų herojai. Ši diena yra geriausias momentas, kai galima jiems nuoširdžiai padėkoti už kasdienines pastangas ir pagalbą tiems, kam jos reikia labiausiai, už atsidavimą ir tą pasiaukojantį darbą karantino metu. Neabejoju, kad šiltų žodžių jie sulauks ir iš kauniečių, kuriems teikia pagalbą ir nuolat lanko.

Nebe pirmus metus greta padėkos kalbų socialiniams darbuotojams Kaunas siekia praskaidrinti jų kasdienę rutiną naujomis patirtimis. Šiemet pakvietėme juos atsikvėpti ir skirti šiek tiek laiko sau: pasimėgauti meditacija, jogos užsiėmimais ir netgi opera. Parengėme turiningas ekskursijas po Kauną, kurių maršrutai supažindins su gatvės meno kultūra ir unikalia Tarpukario modernizmo architektūra mūsų mieste“, –sveikindama socialinius darbuotojus profesinės dienos proga kalbėjo Kauno miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė Ligita Valalytė.

Solidus įvertinimas už pastangas

Šiemet savo dieną socialiniai darbuotojai Kauno mieste pasitinka išskirtinėmis nuotaikomis. Rugsėjo 17-ąją Kauno miesto socialinių paslaugų centras įgijo Europos socialinių paslaugų kokybės sistemos sertifikatą. Tai Europos reabilitacijos platformos iniciatyva, kuria siekiama prisidėti plėtojant socialinių paslaugų sektorių, užtikrinant kokybiškas paslaugas jų gavėjams ir pastarųjų integraciją į visuomenę bei geresnę gyvenimo kokybę.

„Tai ne tik solidus pripažinimas, bet ir motyvacija įstaigai dar stipriau pasitempti. Dėl šio tikslo intensyviai dirbta pastaruosius dvejus metus. Buvo vertinamas tiek įstaigos vadovybės bei darbuotojų, tiesiogiai teikiančių socialines paslaugas, darbas, tiek ir pačių paslaugų gavėjų progresas. Visi veikė kaip tikra komanda.

Teko ne kartą peržiūrėti veiklą iš naujo, įsivertinti, kaip ji būtų atliekama dar geriau. Visi dirbame dėl bendro tikslo – kokybiškiau, tiksliau atliepti žmonių poreikius ir padėti savo paslaugų gavėjams kuo labiau įsitvirtinti bendruomenėje. Džiugu, nes tai yra pirmoji Kauno įstaiga, įgijusi tokį svarbų sertifikatą, bylojantį, kad čia gaunamos paslaugos yra operatyvios, kokybiškos ir atliepiančios poreikius“, – džiaugėsi J. Baltaduonytė.

Projektas „Socialinių paslaugų kokybės gerinimas, taikant EQUASS kokybės sistemą“ ženkliai prisidės toliau stiprinant specialistų kompetencijas, diegiant socialinių paslaugų kokybės sistemą atskirose įstaigose ir plačiau supažindinant visuomenę apie galimybes gauti reikiamą pagalbą. EQUASS kokybės sistemos sertifikatas suteikiamas tik įstaigoms, atitinkančioms aukščiausius socialinių paslaugų standartus.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Jonas

Dekoti reikia tiem kurie be atlygio padaro zmogui gero ,gera darbą, paslaugą. O žmogus gaunantis atlyginimą ,neturi jokios pagarbos laukti o atlikti darbą gerai ir atsakingai.Jeigu mazi atlyginimai nedirbk,kentėti kitas zmogus neturi del to.

Emigr.tyr.

Pirmiausia noriu pasakyti kaf socialiniai darbuotojai gsuna atlyginimą ir tikrai neblogai jiems. Turtingesni slaugomi žmonės atiduoda daug vertingų daiktų ,nes supranta,, jog jiems jų neprireiks,nerasysiu dar kaip atsidėkojo žmonės. Kiekvienos profesijos zmogus turi savo pareigą atlikti gerai ir girti nėra reikalo. Perlenkta lazda Lietuvoje, šiuo klausimų.Privalo kiekvienas profesijos asmuo pirmiausia nešti atsakomybę už savo atliktą darbą. Gyvenau ne vienoje šalyje ,netik nan reikėjo pinigų, susipažinti reikėjo su šalyse esamą tvarką, mokesčių sistema, energetika ir kiti mokesčiai, darbas,darbdaviai ju elgesys su savo darbuotojais, socialinė sritis,pendijos ,atlyginimai,darbo valandos. Ir daug kitu dalykų rūpėjo. Taip kad užtenka nesąmones rašyti apie pagarbas,jiems palyginimai atsidėkojo ir turima darbo vietą. Trokštantis pagarbos savo darbo neatlieka gerai.

Aušra

Tai jau tikrai? Jiems padėka? Už ką? Kad pinigus dykai gauna...!!! Kiek šeimų išardytas, kiek vaikų neprižiūreta? Apie senelius net nekalbu, ypač tai liečia Prienų raj soc vadinamas darbuotojas... Iš vis naikinti toke instancija...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS