Šaulių sąjunga į kibernetinio saugumo hakatoną Kaune kvies IT, karybos ekspertus | KaunoDiena.lt

ŠAULIŲ SĄJUNGA Į KIBERNETINIO SAUGUMO HAKATONĄ KAUNE KVIES IT, KARYBOS EKSPERTUS

  • 3

Kauno technologijos universiteto „Santakos“ slėnyje spalio 20–22 dienomis vyks didžiausias Baltijos šalių kibernetinės gynybos ir saugumo inovacijų hakatonas „Ugninis skydas 2023“.

Kaip antradienį pranešė Lietuvos šaulių sąjunga, renginys organizuojamas kartu su tarptautiniu investicijų fondu „ScaleWolf“, investuojančiu į įmones, kuriančias inovacijas gynybos ir saugumo srityje, bei Kauno mokslo ir technologijų parku „Tech Park Kaunas“.

Hakatone „Ugninis skydas 2023“ mentoriais bus daugiau nei 50 informacinių technologijų specialistų ir programuotojų, dalyvaus pasaulinio lygio karybos ekspertai, paskaitas skaitys prestižinio kibernetinio saugumo instituto SANS lektoriai.

Anot sąjungos, hakatone „Ugninis skydas 2023“ galima dalyvauti individualiai ir komandomis bei siūlyti savo sprendimus valstybės kibernetinio saugumo užtikrinimo iššūkiams.

Pasak Lietuvos šaulių sąjungos vado Lino Idzelio, didesnio renginio, skirto kibernetiniam saugumui ir gynybai, Lietuvoje dar nėra buvę – per tris dienas vyks ir klasikinis hakatonas, ir kibernetinės varžybos „Capture The Flag“ („Užfiksuokite vėliavą“).

„Lietuvos šaulių sąjunga ėmėsi šio iššūkio, nes saugumo užtikrinimas tampa vis labiau susijęs su aukštosiomis technologijomis. Karas Ukrainoje parodė, kad kibernetinės atakos yra neatsiejama šiuolaikinio karo dalis. Be to stebime, kad tai jau tampa bepiločių orlaivių karu. Ateityje atsiras įvairiausių naujų techninių ir technologinių sprendimų, todėl turime tam iš anksto ruoštis“, – sako L. Idzelis.

Jo teigimu, hakatonas taps vieta atrasti bendraminčių ir kurti produktus nacionalinių duomenų apsaugai užtikrinti, įveiklinti bepiločių orlaivių panaudojimą, taip pat užtikrinti efektyvius nuotoliu valdomus žemės bei jūros gynybinius elementus.

Klasikiniame hakatone dalyvių laukia tokie iššūkiai, kaip bepiločių orlaivių pagrindu sukurta laivų apsauga nuo priešlaivinių raketų, dirbtiniu intelektu papildyta USV MSA valdymo sistema, krovinį nešanti ir mažai energijos sunaudojanti arba energiją taupanti sistema, skaitmeninė jėgos apsaugos programinė įranga, saugus dalijimasis informacija ir kiti. Dalyviai taip pat kviečiami pasiūlyti savo iššūkių bei vystomų produktų.

Lietuvos šaulių sąjungos Kibernetinio saugumo Lizdeikos šaulių kuopos IT specialistas Ramūnas Tiškus sako, jog tokie renginiai visų pirma padeda megzti pažinčių tinklą ir net rasti darbą ar rėmėjus savo kuriamiems produktams.

„Kai gyvenau užsienyje ir planavau grįžti į Lietuvą, pradėjau domėtis, kaip atrasti naujų kontaktų IT bendruomenėje. Tada ir pamačiau organizuojamą CTF žaidimą. Tuo metu į komandą patekau su žmogumi, kuris pasibaigus renginiui pakvietė dirbti kartu“, – prisimena R. Tiškus.

Vienas iš renginio iniciatorių, sąjungos Kibernetinio saugumo Lizdeikos šaulių kuopos vadas Paulius Šliavas tikisi, kad po renginio bus sukurta apčiuopiamų produktų, kuriuos bus galima panaudoti ar toliau plėtoti karinės gynybos srityje.

Talentingiausiems, įdomiausius ir efektyviausius sprendimus pasiūliusiems hakatono „Ugninis skydas 2023“ dalyviams investicijų fondas „Scalewolf“ įsteigė piniginius prizus: pirmų trijų vietų laimėtojams bus įteikta 15 tūkst., 10 tūkst. ir 5 tūkst. eurų.

Renginyje gali dalyvauti visi, kurie į jį užsiregistruos iš anksto. Neregistruoti asmenys į hakatoną „Ugninis skydas 2023“ įleidžiami nebus.

Be jau minėtų pasaulinio lygio organizacijų, LŠS kibernetinės gynybos ir saugumo inovacijų hakatono „Ugninis skydas 2023“ partneriais tapo Nacionalinis kibernetinio saugumo centras ir „Kaunas Tech Park“.

GALERIJA

  • Šaulių sąjunga į kibernetinio saugumo hakatoną Kaune kvies IT, karybos ekspertus
  • Šaulių sąjunga į kibernetinio saugumo hakatoną Kaune kvies IT, karybos ekspertus
  • Linas Idzelis
Lietuvos šaulių sąjungos archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tomas

"sauliu sajunga tai dumu skydas" nusišneka. Kokie dar budėjimai LŠS? Čia savanoriška organizaciją, niekam pinigų nemoka. Jei ir reikia kokį renginį saugot policijai paprašius - tai vyksta laisva valia be atlygio.

sauliu sajunga tai dumu skydas

vidutinio ,ir aukštesnio rango karininkams-pensinikams prisidurti prie algos, kaimynas pulkininkas juokiasi ,sudarau budejimo grafika savaitei i prieki , kas men gaunu prie 700 pensijos dar 800 tugriku...

kaimo bernas

tiek tesuprantu, bet kodėl skydas ugninis ? Gal deginantis, naikinantis, bet tikriausiai tai gynybinis, ginantis nuo priešo ugnies Kol nesusvilom patys gerbkim lietuvių kalbą Lizdeikos skydas, pvz

SUSIJUSIOS NAUJIENOS