Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį | KaunoDiena.lt

IŠ SAVIVALDYBĖS BUTO NEIŠKELDINAMAS KAUNIETIS NIOKOJA DAUGIABUTĮ

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Savivaldybės bute neteisėtai gyvenęs kaunietis dar prieš 20 metų turėjo būti iškeldintas. Taip nenutiko. Negana to, jis pernai tapo legaliu gyventoju ir bando pusvelčiui įsigyti savivaldybės turtą.

Šiukšles mėto pro langą

Benediktinių g. 45 namo gyventojai jau daug metų kovoja su kaimynu Mykolu Stalnioniu. Jis patogiai įsitaisęs Kauno savivaldybei priklausančiame bute. Vyras sunkiai vaikšto, tad ne visada pajėgia susitvarkyti. Šiukšlės į konteinerį metamos pro buto langą, tad maišeliai suplyšta ir visos atliekos pasklinda po visą gatvę.

"Žmogus nesugyvenamas. Neseniai naujai įdėtas duris subraižė, teko policiją kviesti. Nuolat keikiasi, į tą butą pijokėlių prisiveda. Jie jam ir vandens atneša. Nuolatinė smarvė iš buto", – kasdienybę piešė kaimynystėje gyvenantis Arūnas.

Pasak gyventojų, ir šunį kaimynas ne visada išveda į lauką. Jei tai ir padarydavo, paleisdavo savo agresyvų augintinį ir šis puldinėjo aplinkinius. Neapsikentę gyventojai pradėjo fiksuoti pažeidimus. Tik tuomet M.Stalnionis pradėjo šunį vedžioti pririšęs prie pavadėlio.

"Būdavo, paleidžia šunį, tas nubėga iki laiptinės durų, o jos uždarytos, tai pačioje laiptinėje pridergia. Ir pats Mykolas ne visada iki namų spėdavo nueiti. Patys tada tvarkome aplinką. Ne kartą ir mano buto durys ar automobilis buvo apspjaudyti. Nuolat visur kieme primėtyta nuorūkų, laiptinėje sutikęs iškoneveikia", – kasdienius vargus dėl kaimyno dėstė aukštu žemiau gyvenantis Mantvydas.

Per plauką nuo nelaimės

Nevalyvas kaimyno elgesys yra tik žiedeliai. Benediktinių g. 45 namo gyventojai kenčia nuo didesnių problemų. Rugsėjį dėl suskilinėjusio kamino name buvo atjungtas dujinis šildymas.

Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos specialistai M.Stalnionio bute užfiksavo šešis pažeidimus. Jie turėjo būti pašalinti iki lapkričio 2 d., tačiau gyventojai toliau priversti šalti.

"Name yra ir mažamečių vaikų, tad kreipėmės į savivaldybę, kad ji pasirūpintų savo turtu, tačiau jokio atsakymo negavome", – skundėsi kaimynai.

Kaitinti krosnių butuose negalima, tačiau M.Stalnionis vis tiek kartais pasišildo kietuoju kuru. Skylėtais dūmtraukiais ir per sueižėjusius koklius smalkės nukeliauja į žemiau esantį butą. Jo gyventojai pasakojo, kad viena naktis vos per plauką netapo pražūtinga visai šeimai.

"Kaskart atėjus į butą jaučiasi smalkių, dūmų kvapas. Dažnai reikia vėdinti. Vieną naktį per miegus išgirdau, kaip vaikas pasidarė irzlus. Atsikėlęs suvokiau, kad bute dvokia smalkėmis. Net katinas buvo leisgyvis. Po to vežėme jį pas veterinarus. Jei būčiau nepabudęs, visi galėjome apsinuodyti ir ryte visai nepabusti", – karčią patirtį vardijo Mykolo kaimynas.

Gyventojai tikino, kad buvo pasiryžę sutvarkyti dūmtraukius, bet M.Stalnionis neįsileidžia, o per jo butą eina namo kaminai.

Vanduo bėga kriokliais

Kaimynai vardijo ir daugiau košmariškų problemų, kurias sukelia palėpės tipo bute įsikūręs M.Stalnionis. Jis neįsileidžia specialistų, tad negalima tvarkyti namo stogo. Per kiekvieną lietų vanduo tiesiog skandina visus butus.

"Vaiko lovelė buvo prie lango. Naktį lijo, tai ryte radome šlapią pagalvę. Pro Mykolo langą bėga vanduo, ten net palangių normalių nėra, o tada viskas pas mane atplaukia. Siena pelija. Pas mus  langai buvo mediniai, bet supuvo, teko plastikiniais pakeisti. Apklijavau sienas polistirolu, kad tiesiogiai vanduo nebėgtų, bet vis tiek jis patenka per palanges. Jei aš nesurinksiu vandens, skęs apatinis kaimynas. Būna, kad per naktį ir dvylika litrų vandens surenku", – pasakojo Benediktinių g. 45 name gyvenantis Mantvydas.

Kaskart atėjus į butą jaučiasi smalkių, dūmų kvapas. Dažnai reikia vėdinti. Vieną naktį per miegus išgirdau, kaip vaikas pasidarė irzlus. Atsikėlęs suvokiau, kad bute dvokia smalkėmis.

Prieš kelias dienas kauniečių butą vėl skandino lietus, tačiau šį kartą jie nespėjo surinkti vandens. Jis prasiveržė pas antrajame aukšte gyvenančius kaimynus. Pastarieji puolė skambinti Avarinei tarnybai. Specialistai iš pradžių net nenorėjo važiuoti, nes jų sistemoje pažymėta, kad šio namo stogas yra kritinis. Kauniečiai primygtinai prašė, kad Avarinė tarnyba atvažiuotų, tad daugiabutyje jie tik užfiksavo įvykį, tačiau niekuo padėti negalėjo.

Gyventojai parodė kiaurą palėpę, plėvele aptrauktus viršutinio kaimyno langus ir nuo vandens permirkusias namo sienas. Vos pajudinus raudonas sienos plytas, jos pradeda byrėti. Kartais siaučiant didesniam vėjui plytų gabalai pradeda byrėti. Remontuojant stogą, teks nuo viršaus ir dalį sienos nuardyti ir trupančias plytas pakeisti naujomis.

Palėpėje taip pat vėjai švilpia. Pavasarį vėjas nuplėšė dalį šiferio, tad skylių tik padaugėjo. Keli gyventojai šiek tiek plėvelėmis apdangstė stogą, tačiau jos mažai gelbėja

"Pastato būklė yra prasta. Stogas yra pralaidus vandeniui, jį reikia renovuoti. Reikalingi ir kaminų tvarkymo darbai. Dabar vyksta diskusijos su rangovais dėl tolimesnių mūsų veiksmų. Šį mėnesį paaiškės, kiek ir kokių darbų mes darysime", – kalbėjo namą administruojančios bendrovės "Kauno centro būstas" direktorė Jurgita Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė.

Turėjo iškeldinti

Benediktinių g. 45 namo gyventojai nesupranta Kauno miesto savivaldybės pozicijos, nes iš 7-ojo buto M.Stalnionis turėjo būti iškeldintas dar prieš 20 metų.

Dėl nuomos taisyklių nesilaikymo 1997 m. teisėja L.Daukšienė priėmė sprendimą iškeldinti M.Stalnionį iš buto, esančio Benediktinių g. 45-7, nesuteikiant kito gyvenamojo ploto. 2002 m. pabaigoje tuometis meras Giedrius Donatas Ašmys kreipėsi į Antstolių kontorą prie Kauno miesto apylinkės teismo dėl M.Stalnionio ir jo nepilnamečio sūnaus iškeldinimo iš buto. Tai turėjo būti padaryta per dvejus metus. Tačiau teismo nutartis nebuvo vykdoma.

Kaimynai pasakojo, kad savivaldybės butas, kuriame gyvena M.Stalnionis, buvo bent keturis kartus pripažintas kaip netinkamas gyventi, tačiau niekas šio gyventojo į kitą butą neiškėlė.

2009 m. vasarį tuometė Kauno miesto savivaldybės administracijos Turto valdymo departamento Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus vedėja Kristina Kuprienė informavo, kad gyvenamosiose Benediktinių g. 45-7 patalpose jokia nuomos sutartis nesudaryta, asmenų, deklaravusių gyvenamąją vietą šiuo adresu, nėra. Vadinasi, M.Stalnionis bute ilgą laiką gyveno neteisėtai.

2013 m. pabaigoje į Kauno miesto savivaldybę kreipėsi daugiabučio gyventojai dėl prastos namo būklės. Po kelių mėnesių M.Stalnionis gavo iš UAB "Kauno komunalinio butų ūkio" raginimą apleisti būstą per tris dienas.

Ne kartą ir mano buto durys ar automobilis buvo apspjaudyti. Nuolat visur kieme primėtyta nuorūkų, laiptinėje sutikęs iškoneveikia.

2014 m. rugpjūčio 27 d. turėjo vykti priverstinis M.Stalnionio iškeldinimas, tačiau ir vėl viskas nutilo. M.Stalnionis tų pačių metų lapkritį kreipėsi į tuometį Kauno merą Andrių Kupčinską su prašymu sudaryti nuomos sutartį, tačiau prašymas buvo atmestas.

Namo gyventojai stebisi, kad po tiek metų nesugebėjimo iškraustyti nesugyvenamą kaimyną ir leidžiant namui toliau pūti, naujoji valdžia 2015 m. rugpjūčio 10 d. nutarė sudaryti nuomos sutartį. Ji pasirašyta po beveik metų – 2016 m. balandžio 14 d.

"Kauno dienai" pradėjus domėtis šia istorija, staiga paaiškėjo, savivaldybę sudaryti nuomos sutartį įpareigojo Kauno apylinkės teismas. Negana to, M.Stalnionis įpareigojo savo giminaitį Raimundą Stalnionį rūpintis dėl turto įsigijimo.

"Tas jo giminaitis, matyt, turi ryšių savivaldybėje, kad valdžia leidžia ne vieną dešimtmetį nelegaliai gyventi miestui priklausančiame bute, o vėliau be jokio pagrindo sudaryti sutartį ir pritarti pardavimui", – stebėjosi keli Benediktinių g. 45 namo gyventojai.

Siekia pasipelnyti?

Buto nusidėvėjimas yra daugiau kaip 70 proc. ir įvairios institucijos pripažinusios, kad jis yra avarinės būklės, tačiau M.Stalnionis laikosi įsikibęs ir niekur kraustytis neketina. Negana to, dabar siekia butą išsipirkti.

Kaimynai pasakojo, kad butas buvo įvertintas apie 40 tūkst. eurų, tačiau M.Stalnionis, padedamas savo sūnėno, siekia vertinimą užginčyti teisme ir įrodyti, kad butas vertas vos 17 tūkst. eurų.

"Šis namas stovi labai geroje vietoje, pro langus visas Senamiestis matosi. Suremontuotas butas gali kainuoti ir virš 100 tūkst. eurų, o jie nori už 17 tūkst. nusipirkti. Gal savivaldybė tokia labdaros organizacija, kad taip pigiai siūlo", – stebėjosi Mantvydas.

Gynybinė pozicija

M.Stalnionis nebuvo linkęs daug pasakoti, kaip dabar atrodo jo butas. Vyras tik kaltino, kad po juo gyvenantis kaimynams jam užsuko vandenį, tad jau ketverius metus neturi galimybės nusiprausti.

"Jis iš viso daro provokacijas, šantažus. Sako, kad duris užkals ir aš čia negyvensiu. Jis nori visą namą sau paimti. Pas mane vandens nėra, man užsuko. O dėl per lietų bėgančio vandens, tai pas mane nebėga. Gali jis savo tą stogą tvarkytis", – išpyškino M.Stalnionis. Tačiau jis nesutiko įsileisti žurnalistų į butą ir įrodyti, kad pas jį tikrai nėra sienose skylių, per kurias vanduo upeliais tekėtų.

"Pas mane yra atskiras vandens stovas, nes butas renovuotas. Kadangi pas jį butas nešildomas, nuolat drėgna, išpuvo perdangos. Matyt, išpuvusį stovą jis pajudino ir nulaužė. Pas mane visas butas tada pliaupė. Tada jis pradėjo skųstis, kad neva aš jam vandenį užsukau. Čia tik jis taip sako, kad aš blogas, nors tik noriu susitvarkyti namus", – kaimyno žodžius atrėmė po M.Stalnioniu gyvenantis kaunietis.


Už nieką nemokėjo, bet skolų nėra?

Situaciją dėl Benediktinių g. 45-7 esančio savivaldybės buto "Kauno diena" paprašė pakomentuoti savivaldybės atstovų. Atsakymus į klausimus raštu pateikė Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas.

– Kodėl nevykdomas dar prieš 20 metų priimtas teismo sprendimas Mykolą Stalnionį iškeldinti iš savivaldybės buto?

Prievarta iškelti žmogaus galimybių nėra. M.Stalnionis atmetė visus savivaldybės pasiūlymus ir pageidauja būstą išsipirkti.

– Kodėl anksčiau nebuvo vykdomi teismų sprendimai, atsakyti galėtų anksčiau savivaldybėje dirbę už šią sritį atsakingi specialistai. Mes vykdome 2015 09 18 Kauno apylinkės teismo sprendimą, kuris įpareigojo Kauno miesto savivaldybę sudaryti su M.Stalnioniu neterminuotą buto nuomos sutartį. Mes šį teismo sprendimą apskundėme, bet 2016 01 12 Kauno apygardos teismas mūsų skundą atmetė.

– Ar už tą laikotarpį, kai M.Stalnionis nelegaliai gyveno bute, buvo mokami nuomos mokesčiai? Kiek šis žmogus skolingas savivaldybei?

– Mokesčiai nebuvo skaičiuojami ir nebuvo mokami. Tai geriausiai galėtų pakomentuoti anksčiau savivaldybėje dirbę šį klausimą kuravę darbuotojai.

– Stogas kiauras, vanduo bėga pas kaimynus. Kaimynai skundžiasi, kad M.Stalnionis nieko neleidžia tvarkyti. Ar nebuvo galima žmogaus iškelti į kitą savivaldybės butą, kad būtų galima normaliai sutvarkyto stogą ir taip apsaugoti visą namą?

– Prievarta iškelti žmogaus galimybių nėra. M.Stalnionis atmetė visus savivaldybės pasiūlymus ir pageidauja būstą išsipirkti.

– Kokios šio buto išsipirkimo sąlygos? Kaimynai minėjo, kad M.Stalnionis ruošiasi pirkti butą už 17 tūkst. eurų, nors tokioje vietoje jis kainuotų nuo 60 tūkst.? Kodėl neskelbiamas aukcionas, jei butas jau pripažintas netinkamu gyventi?

– Butas gali būti išsiperkamas vadovaujantis Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo pagrindu. Jame numatyta, kad butai parduodami už rinkos kainą, apskaičiuotą pagal Turto ir verslo vertinimo pagrindų įstatymą. Parduodamą turtą vertina Viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka parinkti turto vertintojai.

Vertintojų nustatyta kaina patvirtinta 2017 05 23 tarybos sprendimu Nr. T-348. ir siekė 39,8 tūkst. eurų. Šiuo metu šis pilietis ginčija teisme turto vertintojų nustatytą buto kainą. Buto parduoti aukcione neturime galimybės, nes šis pilietis šiame bute gyvena ir yra sudaręs galiojančią nuomos sutartį.

GALERIJA

  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
  • Iš savivaldybės buto neiškeldinamas kaunietis niokoja daugiabutį
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (35)

Anonimė

Neduok Dieve,niekam susidurti su tokiu,kaip Mantvydas.Nuolat terorizuoja,persekioja vaikus,palikinėja akmenis prie durų,laiptinėj "įvedinėja" savo tvarką,su niekuo nesiskaito.Iš savo buto padarė viešnamį,nuomininkai keičiasi ne dienom,o valandom.Koks graudus "straipsnelis".O ką jis pats išdarinėja?.Nuolat vaikus užpuldinėja,išbėgau vaikų gint,prieš mane akmeniu užsimojo.....Visai nenustebčiau,jeigu išbaladotų langus,ar padegtų duris...O tam seneliukui,koks jis bebūtų,didelės stiprybės ir sveikatos.

Mantvydui

Daug prisidaręs. Džiaugias dabar, kad Agnytė redakcijoje dirba. Bet nesupranta kad ne amžinai ji ten - o nedirbant pareis kitokie rašinukai. Faktai žinomi. ####### Ir taip ilgai kapstaisi per galvas lipdamas.

TT

Siap tai butent jis Mantvydui nepasiduoda, o anas sukcius geras yra net statybos inspekcijos žmogų apstumdęs ir kiek tokių namų, butų yra turėjęs ir dar turi,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS