Sesuo Gabrielė: būti žmogumi visiems įvairiomis aplinkybėmis (Metų kaunietės finalas) | KaunoDiena.lt

SESUO GABRIELĖ: BŪTI ŽMOGUMI VISIEMS ĮVAIRIOMIS APLINKYBĖMIS (METŲ KAUNIETĖS FINALAS)

  • 5

07 Sesuo GABRIELĖ AUŠRA VASILIAUSKAITĖ – sesuo benediktinė, teologijos mokslų daktarė, dėstytoja, besirūpinanti miestui ir jo istorijai svarbių Šv.Mikalojaus (benediktinių) bažnyčios ir viso benediktinių vienuolyno ansamblio restauracija, vienuolyno archyvu, dalyvauja socialiniuose projektuose.

Ši "Metų kaunietės" projekto finalo dalyvė taip pat teigė nesitikėjusi sulaukti tokio aktyvaus kauniečių palaikymo. 

"Visos moterys, kurios buvo išrinktos į dvidešimtuką, buvo nusipelniusios jame būti. Esu dėkinga visiems, kurie palaikė ir palaikote mane, noriu visus apkabinti, nes palaikote ne profesiją, ne veiklą, bet gyvenimo būdą – būti žmogumi visiems susiklosčius įvairioms gyvenimo situacijoms, įvairiomis aplinkybėmis", – dėkojo pašnekovė.

Anot jos, mieste tikrai daug neatlygintinai tarnaujančių, atsidavusių moterų, tačiau ne visada žinome, kas jos yra. "Džiugu, kad žmonės palaiko ir pastebi tai, kas neneša pelno, tačiau yra labai vertinga: šypsenos, laikas, visų apkabinimas, geri, paprasti darbai", – vardijo sesuo Gabrielė.

Projektą "Metų kaunietė" ji vertina dėl to, kad jis pateikia visavertį žvilgsnį į moterį, kuri yra graži ir turtinga savo vidumi, o ne tik išskiriama kažkuri viena moters savybė.

"Visa apimantis asmenybės vertinimas ir žvilgsnis į vertybes, manau, padeda mažinti susvetimėjimo kultūrą, esančią visuomenėje. Toks projektas atveria didesnio pažinimo horizontus, padeda atpažinti moteris, kurios yra atsidavusios ne tik savo šeimai, darbui, bet visiems šalia esantiems", – sakė sesuo Gabrielė, siūliusi idėją rengti projektą "Metų kaunietis", nes Kaune apstu ir veiklių vyrų, turtingų savo vidumi, tačiau nedaug apie tai trimituojančių viešai.

Kiekvienas sutiktas žmogus yra išminties knyga, tik klausimas, ar mokėsi ją perskaityti, ar sugebėsi priimti, ar turėsi noro, kad ji tau būtų atversta?

Sesuo Gabrielė pasakojo, kad prasmę mato kiekvienoje iš daugybės savo veiklų. "Ne mes keičiame žmones, bet kiekvienas susitikimas su žmogumi keičia mus pačius. Kiekvienas sutiktas žmogus yra išminties knyga, tik klausimas, ar mokėsi ją perskaityti, ar sugebėsi priimti, ar turėsi noro, kad ji tau būtų atversta?" – klausė veikli kaunietė.

Jos veiklų spektras itin platus: nuo klausymosi, pradedant Dievu Švč.Sakramento akivaizdoje, paskui – lankant ligonius įvairiose ligoninėse ne tik Lietuvoje, susitinkant įvairių socialinių sluoksnių žmones, juos palydint dvasinėje kelionėje, vedant ekskursijas, tarptautinėse ir nacionalinėse konferencijose skaitant pranešimus, vedant paskaitas, kartais – laidas Marijos radijuje, įvairaus pobūdžio renginius.

"Visada matau prasmę sustoti prie žmogaus, jį apkabinti, kad ir kaip skubėčiau, ir bent padovanoti šypseną pažvelgiant į akis. Ypač dėkoju Dievui už galimybę priliesti prie skaudžiausių žmogaus žaizdų, tai yra prie įvairių netekčių. Kiekviena veikla prasminga tiek, kiek padovanojame savo širdies kitam. Juk kur mūsų širdis, ten ir lobis", – akcentavo "Metų kaunietės" finalo dalyvė.

Šv.Mikalojaus (benediktinių) bažnyčios ir benediktinių vienuolyno ansamblio tvarkymo darbai dėl lėšų stygiaus šiuo metu yra pristabdyti, išskyrus senosios paminklinės tvoros restauraciją, nors žiema laikinai pristabdė ir jos atnaujinimą. Anot sesers Gabrielės, Kauno benediktinių archyve slypi pirmųjų seserų, atvykusių apie 1622 m. į Kauną iš Nesvyžiaus, su savimi atsivežti pirmieji asmeniniai dokumentai ir knygos, kiti istoriniai dokumentai. Perimdamos valdas benediktinės paveldėjo ir valdų dokumentus, kurie siekė netgi XVI a. pradžią.

Vytauto Didžiojo universitete Katalikų teologijos fakultete, kaip ir Kauno kunigų seminarijoje, koordinuojanti studentų praktikas, pašnekovė dėstė, kad studentai, tarp jų ir seminaristai, eina į įvairias pastoracines praktikų vietas, pavyzdžiui, Benamių dienos centrą, kalėjimą, ligonines. "Benamiai – žmonės, mokantys mus paprastumo", – sakė sesuo Gabrielė.

"Dažnai galvojame, kad turime teisę spręsti kažką apie kitų gyvenimus, tačiau nenorime, kad kas nors spręstų apie mus ir mūsų gyvenimus. Sprendžiame, bet esame abejingi, nors galėtume padėti kitam", – apgailestavo pašnekovė.

Prakalbusi apie kalinčius asmenis, ji teigė, kad "kiekvieno žmogaus širdis yra ta šventa žemė, į kurią neturėtume įeiti su savo purvinais batais, o tai dažniausiai yra mūsų nuostatos, įsivaizdavimai, ar pan". "Juk niekada nežinome, ką žmogus išgyvena, kaip jis jaučiasi. Tad būkime pasiruošę kelionei be batų", – ragino sesuo Gabrielė.


Finalinis balsavimas tęsiasi iki kovo 5 d.

Kovo 6–7 d. susumuosime rezultatus, o kovo 8 d. šventiniame renginyje, kuris vyks Kauno valstybiniame muzikiniame teatre, paskelbsime Metų kaunietę bei pagerbsime visas finalo dalyves.

BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite, užpildykite specialų kuponą ir siųskite jį adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas; arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g. 18, Kaunas.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis. Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKN XX.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 euras. SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

...

Ar tik ne vyskupo pamylėta?..

Ausra

apie zemiskus dalykus nieko neismano,yra greitai uzsiplieskianti,po to gailisi,beto,yra stipriai itakojama kitu,daznai abejotinu tikslu turinciu zmoniu. Apskritai,nestovi kojomis ant zemes,pradejo restauravimo darbus,o kaip uzbaigs ir kaip sumokes-dar nesumaste,ne kokia metu kauniete butu.

TIESA

būti žmogumi visiems įvairiomis aplinkybėmis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS