Siautėjanti pūga suvienijo kaimynus: kauniečiai kelininkų nelaukia – sniegą kasa patys | KaunoDiena.lt

SIAUTĖJANTI PŪGA SUVIENIJO KAIMYNUS: KAUNIEČIAI KELININKŲ NELAUKIA – SNIEGĄ KASA PATYS

Kauniečius savo kiemuose įkalino gausaus sniego gniaužtai, tačiau portalo kauno.diena.lt  skaitytojai džiaugiasi, kad tai sutelkė miestiečius bendruomeniškumui. Skaitytoja dalinasi nuotraukomis, kuriose matyti, kaip kaimynai bendromis jėgomis kasa kiemuose sniegą.

Stichinis sniegas tapo išbandymu ne tik kelininkams, tačiau ir visoms kitoms tarnyboms, kurios pluša be perstojo. Nenuostabu, kad atsiranda keiksnojančių kelininkus dėl nevalytų kiemų, šaligatvių. Tačiau dalis kauniečių ragina ne verkšlenti, o patiems imtis iniciatyvos ir nusikasti sniegą prie savo gyvenamųjų vietų.

Portalo skaitytojai noriai dalijasi vaizdais iš Kauno ir kitų šalies kampelių, kuriuose užfiksuotas kaimynų bendruomeniškumas imantis žiemos darbų – sniego kasimo daugiabučių kiemuose, automobilių aikštelėse ir kitur. Žinoma, tokie susitikimai su skirtingų namų ūkių atstovais vyksta laikantis visų privalomų atstumų.

Viena tokia nuotrauka portalas kauno.diena.lt antradienio vakarą pasidalino savo feisbuko profilyje. Ji sulaukė didžiulio susidomėjimo ir kauniečių reakcijų. Dauguma džiaugėsi tokia iniciatyva ir skatino tai daryti ir kitus miestiečius bei neslėpė kartėlio, kad jų kaimynai nesiima tokios gražios iniciatyvos, nes padėti vieni kitiems – pavyzdingas poelgis.

Skaitytojo nuotr.

„Šaunuoliai vyrai. Ne visi kaimynai tokie draugiški, gera žinoti, kad draugystė ir žmogiškumas dar išliko tarp kaimynų!“ – džiugiai rašė viena skaityta.

„Kad pas mus tokie kaimynai būtų“ – vylėsi kita.

Kai kurie netgi įžvelgė sniego kasimo privalumą karantino metu – tai geras būdas pajudėti gryname ore, kai nedirba sporto klubai.

„Puiki proga išeiti į gryna orą ir pajudėti, kai tokia situacija“ – skatina kitus imtis iniciatyvos dar vienas skaitytojas.

„Pas mus tai be vieno gero kaimyno, visi galvoja, kad tiek sniegas pats nusikasa, tiek šiukšlės pačios išsineša“, – kiek kitokia patirtimi pasidalijo inetrnautė.

„Gražu, kad dar yra draugiškų namų, bet patikėkite – ne visi kaimynai tokie draugiški. Deja, mūsų kiemą kasa tik dvi šeimos iš 23 butų“, – didesnio sąmoningumo tikisi dar viena skaitytoja.

Gera žinoti, kad draugystė ir žmogiškumas dar išliko tarp kaimynų!

Pūga šalyje šėlsta

Per parą ugniagesiai 331 kartą vyko šalinti nuvirtusių medžių ir kitų sniego padarinių, BNS informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovai.

Ugniagesiai nuo kelių traukė dešimtis medžių ir įspėja, kad esant sunkiai pravažiuojamiems keliams, klimpsta ir specialiųjų tarnybų automobiliai, todėl rekomenduojama saugiai kūrenti krosnis, saugotis snieguotų medžių ir be rimtos priežasties nevykti iš namų.

Pasak PAGD situacijų koordinavimo centro, pastarąją parą daugiausiai iškvietimų buvo Vilniuje (102) ir Kaune (83), daugiausiai ugniagesiai vyko šalinti nuvirtusių medžių nuo važiuojamosios dalies.

Kauniečiai iškvietė ugniagesius dėl nuvirtusių medžių

V.Balvočienės nuotr.

PAGD duomenimis, praėjusios paros gelbėjimo darbų skaičius yra maždaug pusė tiek, kiek jų buvo atlikta per visas 25 sausio dienas.

Trečiadienio rytą po 6 val. gauta dar per 50 tokių pagalbos iškvietimų. 

Vilniuje ugniagesiai gelbėtojai 13 kartų vyko šalinti medžių, nuvirtusių ant automobilių, trys iškvietimai buvo į gyvenamuosius namus, Kaune medžiai nuo automobilių šalinti keturiskart, nuo gyvenamųjų namų – septynis kartus.

Tokių iškvietimų taip pat buvo Marijampolėje, Elektrėnuose.

Nuvirtęs medis sužalojo vieną vyrą Vilniuje, Vingio parke, jis buvo išlaisvintas dar iki atvykstant ugniagesiams. Jis išvežtas į ligoninę.

Daugiau pranešimų apie nukentėjusius nebuvo.

Traukė užklimpusius tarnybų automobilius, šalino dešimtis medžių

Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos duomenimis, Prienų rajone antradienio vidurdienį užklimpo nuvirtusį medį šalinusių ugniagesių automobilis, juos traukti vyko kita komanda.

Raseinių rajone nuslydęs nuo kelio užklimpo greitosios medicinos pagalbos automobilis, jis ištrauktas ugniagesio savanorio traktoriumi.

Kaune, Romainiuose, nuvirtęs medis nuvertė apšvietimo stulpą ir nutraukė laidus, o Taikos prospekte medis įlūžo pro įstiklintą daugiabučio balkoną. Taip pat užfiksuotas atvejis, kai Sodų gatvėje didelė nuvirtusios pušies šaka užrėmė namo duris ir kaimynams nepavyksta jos patraukti.

Prienų rajone į iškvietimą pašalinti nuvirtusio medžio vykę ugniagesiai, grįždami sutvarkė dar septynis tokius pat medžius. Jonavos rajone, senajame Kauno kelyje, ugniagesiai vyko šalinti dešimties išvirtusių medžių. Taip pat Jonavos rajone, Ruklos kaime į iškvietimą dėl dviejų nuvirtusių medžių vykę ugniagesiai iš viso jų rado ir pašalino 15.

Kazlų Rūdos savivaldybėje trečiadienį anksti ryte ugniagesiai, vykdami nuo Kazlų Rūdos iki Jūrės pašalino net 20 ant kelio nuvirtusių medžių.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas praneša, jog 15 nuvirtusių medžių nuo kelio šalinti antradienį apie 10 ryto teko ir Šalčininkų rajone, Karalinos kaime.

Varėnos rajone, Samūniškių kaime, ant kelio rasta ir pašalinta apie 30 nuvirtusių medžių.

Vilniuje antradienio popietę Turniškių, Valakupių ir Svajonių gatvėse pašalinti 39 ant važiuojamosios kelio dalies nuvirtę medžiai, o trečiadienį po vidurnakčio Vilniaus rajone, Smiglių kaime, nuo kelio patraukta dar apie 40 medžių.

Po gausaus snygio Kaune – sudėtingos eismo sąlygos

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Pagalbos gali tekti laukti ilgiau

Ugniagesiai gelbėtojai įspėja gyventojus, kad kai kurie keliai, ypač atokiose vietovėse, yra sunkiai pravažiuojami, todėl kilus gaisrui pagalbos gali tekti laukti ilgiau.

Todėl ugniagesiai prašo gyventojų atsargiai kūrenti ir neperkaitinti krosnių, taip pat atsargiai naudoti elektrinius šildymo prietaisus bei pasirūpinti savo vienišais kaimynais.

Pavojų taip pat gali kelti ir smarkiai apsnigti medžiai ir stogai, todėl patariama nestovėti šalia jų, nestatyti po jais automobilių. Automobilių taip pat nereikėtų palikti ir po elektros perdavimo bei ryšių linijomis ir nesiartinti prie nutrūkusių elektros laidų.

Išvykti iš namų rekomenduojama tik būtiniausiu atveju, nes regioniniai keliai yra sunkiai išvažiuojami, pusnyse įstringa ir specialiųjų tarnybų automobiliai, todėl gyventojams gali tekti ilgiau laukti jų pagalbos.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, trečiadienį daug kur numatomi krituliai, vyraus sniegas. Kai kur pustys, kils pūga. Vėjas šiaurės vakarų, vakarų 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra sieks nuo 0 iki 2 laipsnių šilumos.

Ketvirtadienį pasnigs tik vietomis. Temperatūra naktį sieks 3–8, vietomis iki 12 laipsnių šalčio, dieną bus nuo 3 laipsnių šalčio iki 2 laipsnių šilumos.

GALERIJA

  • Siautėjanti pūga suvienijo kaimynus: kauniečiai kelininkų nelaukia – sniegą kasa patys
  • Siautėjanti pūga suvienijo kaimynus: kauniečiai kelininkų nelaukia – sniegą kasa patys
  • Siautėjanti pūga suvienijo kaimynus: kauniečiai kelininkų nelaukia – sniegą kasa patys
  • Siautėjanti pūga suvienijo kaimynus: kauniečiai kelininkų nelaukia – sniegą kasa patys
Skaitytojų nuotr.
Gairės: sniegas, bendruomeniškumas, drauge kasa sniegą, džiaugiasi kaimynais, stichinis sniegas, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Vertas dėmesio patarimas

Prieš kiek laiko rodė per TV, kaip gyventojai Kijeve barsto apledėjusias gatves su kavos tirščiais. Todėl, jeigu jūsų kieme ar gatvėje slidu, ir niekas nepabarsto smėlio ar druskos mišinio, tai patys gyventojai gali pasibarstyti su ... kavos tirščiais! Daugelis geria kavą, o jos tirščius išpila į šiukšlių kibirą. Nuo šiol galima tirščius pilti į didesnį indą ir panaudoti barstant grindinį ar šaligatvį. Galima tai daryti individualiai, o galima susitarus visiems kaimynams supilti kavos tirščius į bendrą kibirą/kibirus laiptinės apačioje. Būtų ir patiems naudinga, ir gamtai nekenktų. Dar geriau būtų, jeigu šalia veiktų kokia kavinė, tai būtų galima susitarti su jos darbuotojais. Gaila tik, kad kavinėms dabar priverstinės atostogos...

Nuomonė

Jeigu namo gyventojai savo kieme patys nusikasa sniegą, tai Būsto valda be atskiro prašymo privalėtų už aplinkos tvarkymą jai skiriamus pinigus ne pasiimti sau, bet perrašyti į gyventojų sąskaitą už namo priežiūrą.

Antanas

O Zanavykų g. pradžios namo gyventojai savo kiemo sniegą suvertė ant šaligatvio..........
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS