Skubi medicinos pagalba: dar kalbatės su dispečere, o gydytojai jau pakeliui pas jus | KaunoDiena.lt

SKUBI MEDICINOS PAGALBA: DAR KALBATĖS SU DISPEČERE, O GYDYTOJAI JAU PAKELIUI PAS JUS

  • 5

Nutikus nelaimei ar staiga sutrikus sveikatai svarbu kuo greičiau suteikti medicininę pagalbą. Skambiname gydytojams ir viliamės, kad jie kuo greičiau atvyks, o kol jų laukiame, stengiamės vykdyti dispečerio nurodymus.

Neretai streso apimti žmonės, nerimaujantys dėl sunegalavusiųjų būklės, pyksta, kad nepakanka pasakyti adreso, kur reikia medikų, o sulaukiama daugybės klausimų, kurie, atrodytų, yra panašūs arba prašoma informacija buvo išpyškinta pirmu sakiniu, bet dispečeris dėl klausia.

„Kam gaišti laiką su tais klausimais? Tegul greičiau važiuoja!“ – panašių priekaištų sulaukia greitosios medicinos pagalbos teikimo dispečerinės.

Tam, kad tokio pasipiktinimo būtų kuo mažiau, o kuo daugiau susikaupimo ir tikslių atsakymų į dispečerių klausimus, Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties atstovai pabandė nusakyti, kaip viskas vyksta paskambinus GMP iki medikų atvykimo pas pacientą.

„GMP pagalbą kviečiančio žmogaus skambutis „įkrenta“ GMP dispečeriui. Šiam telefonu užduodant esminius su įvykiu susijusius klausimus, GMP brigada jau yra aktyvuojama. Ką reiškia aktyvuojama? Dispečeriui dar nebaigus pokalbio, GMP brigados vadovas jau gauna pranešimą į raciją, kad gautas kvietimas“, – nurodoma  Kauno GMP stoties feisbuko paskyroje.

Kam gaišti laiką su tais klausimais? Tegul greičiau važiuoja!

Stoties atstovai akcentuoja, kad GMP brigada pasiruošimui išvykti laiko neturi. „Pasiruošimui laiko nebūna.. GMP brigada iš stoties ar laikinojo apsistojimo vietos išvyksta per 3 minutes. O tada... raudoni šviesoforo signalai, rytinės ir vakarinės eismo spūstys, neretai įjungti GMP automobilio švyturėliai ir garsinės sirenos“, – rašė stoties atstovai.

Anot jų, „toks „kelias“ atrodo ilgas, bet iš tikrųjų tai vis dar tos pačios 10-15 min. nuo to, kai GMP dispečeris aktyvavo GMP brigadą“.

Medikų tikslas – atvykti kuo greičiau. Tačiau skubėjimas kelyje neretai baigiasi dar viena nelaime. „Pas mus per daug metų nusistovėjo vienas stipriausių palinkėjimų išvykstantiems GMP medikams – skubėkite saugiai“, – teigė GMP atstovai.


Kaip elgtis, jei esantis šalia žmogus susmunka, praranda sąmonę ir atrodo, kad patiria klinikinę mirtį? Kaip jam padėti rasite straipsnyje „Sugrąžinti gyvybę padeda ir „Ant kalno mūrai“ melodija.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Regina

Man buvo uzejus panikos ataka.aciu Jonavos greitosios personalui.atvyko gal per 5 min.padejo labai.gaila nepaklausiau vardo seseles.

Kaunietė

Padėka dispečerinės darbuotojams už "kalbas". Nuoširdžai ...Kai vyrą ištiko insultas -pasimečiau. Paskambinau 112, telefonu bendravau su specialiste ir vykdžiau visus jos nurodymus, kol greitosios gydytojas paskambino prie durų. Buvo pagalba ne tik ligoniui, bet ir artimiesiems

Vilma

Pries dvi dienas prireike skubios pagalbos ir as visad skambinu tiesiogiai i dispecerine o ne tuo tipo 112 nes buna kad net neina prisiskambinti. Bet ne tai svarbu kol kalbejau su dipecere taip zinoma tie klausimai labai nervavo nes zmogui buvo labai blogai bet seip ne taip i viska atsakiau ir nespejau padeti ragelio kaip mediku masina isuko prie mano namu jie labai greitai atvyko praeita nakti vel prireike ir vel labai greitai atvaziavo. Todel tikrai GMP atliko puikiai darba ir greitai atvaziavo todel nera ko ant ju pulti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS