Studentai iš užsienio Kaune jaučiasi puikiai: miestas primena namus ir suteikia gyvenimišką patirtį | KaunoDiena.lt

STUDENTAI IŠ UŽSIENIO KAUNE JAUČIASI PUIKIAI: MIESTAS PRIMENA NAMUS IR SUTEIKIA GYVENIMIŠKĄ PATIRTĮ

Naujuosius mokslo metus Kauno universitetuose pradėjo daugiau studentų iš užsienio nei pernai. O kai kuriose aukštosiose mokyklose jų yra net daugiau nei prieš pandemiją.

Po sesers rekomendacijų

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto odontologijos studentė Rojin Zarei Kauną savo namais vadina jau ketvirtus metus. Atvyko paskui seserį ir pusbrolį, kurie čia mokėsi medicinos. Neįstojusi Švedijoje, kur studijos jai būtų buvusios nemokamos, Rojin rinkosi tarp Rygos ir Kauno.

Kaip LSMU pranašumą ji pateikė studijų kokybę, ankstyvos praktikos galimybę, dėmesį socialiniam gyvenimui. "LSMU Švedijoje turi labai gerą reputaciją. Dabar ir aš tapau LSMU bei Kauno ambasadore – pasakoju, kaip man čia patinka", – šypsojosi mergina.

Sunkiomis, bet naudingomis ji įvardijo ne tik specialybės dalykų, bet ir lietuvių kalbos paskaitas. "Universitete pustrečių metų mokėmės lietuvių kalbos. Labai sunki. Daug skundėmės", – juokėsi R.Zarei. Bet kalba jai padėjo labiau pasijusti bendruomenės dalimi, pavyzdžiui, gatvėje jau galėjo susikalbėti su senuku, kuriam reikėjo pagalbos.

Šis ruduo daug geresnis nei pernykštis. Šiuo metu, jeigu ne kaukės, viskas jau būtų kaip anksčiau, kai galėjome mėgautis tikromis aukštojo išsilavinimo studijomis.

Dabar ji jau su šypsena pasakoja apie pirmąjį vizitą į prekybos centrą nusipirkti pieno, kai net prireikė žodyno. Studijas Kaune ji apskritai vadina neįkainojama gyvenimiška patirtimi. Pas tėvus dažnai nepriskraidysi, iš įvairių situacijų tenka suktis pačiai ar su draugų pagalba.

"Čia suaugau, subrendau. Be to, Kaunas – labai jaukus miestas. Idealus studentams", – vertino mergina. Gyrė ji ir sistemą, kai kiekvienam užsienio studentui priskiriamas mentorius, į kurį galima kreiptis bet kada ir bet kokiais klausimais.

"Jaučiuosi namie. Užsienio studentų bendruomenė – tarsi šeima. Man dar liko dveji metai studijų, bet nebesutikčiau jų pratęsti namie, nors Kaune turiu mokėti už mokslą. Esu labai dėkinga už tai, ką gavau ir gaunu Kaune. Tapti odontologe – mano svajonė", – kalbėjo R.Zarei.

Dėkinga: būsimoji odontologė R.Zarei Kaune jaučiasi kaip namie.

Skiepijosi Lietuvoje

Kaip vertina pandemijos, jos valdymo priemonių įtaką studijoms, juk odontologija – sritis, kur reikia daug būtinos praktinės veiklos. Buvo sugriežtintos darbo su pacientais sąlygos, daugiau saugos priemonių. Teorinės paskaitos transliuotos nuotoliu.

R.Zarei manymu, pandemija iš dalies prisidėjo prie to, kad dabar labai pasitarnauja ir palengvina studijų procesą. Paskaitos, net ir vykstančios tiesiogiai, kontaktiniu būdu, įrašomos ir jas galima išklausyti pakartotinai, atidžiau įsigilinant į vieną ar kitą kurio nors dėstytojo mintį.

Tiesa, ji skiepijosi Lietuvoje, bet kažkodėl visą rugsėjį negalėjo gauti galimybių paso. Draugai gavo, tačiau jai kilo techninių problemų. Dėl to negalėjo eiti į sporto klubą, bet su sertifikatu, kad yra pasiskiepijusi, galėjo lankyti paskaitas, eiti apsipirkti, į didelius prekybos centrus. Šiuo metu galimybių pasas jai jau išduotas.

Dargana primena namus

Maria Alejandra Rojas į Kauną atsikraustė mažiausiai dvejiems metams. Ji – Kauno technologijos universiteto (KTU) magistrantė. Kolumbijoje baigė aplinkos inžinerijos bakalauro studijas. Toliau sekė keleri metai darbo pagal specialybę. Dabar Kaune ji gilinasi į tvarų valdymą ir gamybą.

Laukia: M.A.Rojas paskaitos kol kas vyksta nuotoliniu būdu.

Rinkdamasi tarp Maltos, Tasmanijos, priklausančios Australijai, ir Lietuvos, mergina susirado absolventų, išsiklausinėjo jų visko, kas labiausiai rūpėjo. KTU ir Kaunas labiausiai atitiko tai, ko ieškojo, tačiau per mėnesį – tiek ji jau yra Kaune – pasitaikė įvairių emocijų.

Tai pirmas kartas, kai mergina gyvena savarankiškai. Su studijų draugais buvo susitikusi vos kartą. "Kol kas viskas vyksta virtualiai. Tai šiek tiek šokas", – rugsėjį neslėpė studentė, laukdama antrosios COVID-19 vakcinos dozės.

Kolumbiečiai labai mėgsta būti tarp žmonių, bendrauti, o taip susiklostė, kad pastarąjį mėnesį, būdama Kaune, ji laiką leido faktiškai viena. Paskaitos nuotolinės, darbas Kolumbijoje taip pat nuotolinis. Vis dėlto mergina nesigaili sprendimo atvykti pas mus.

Rugsėjį vyravę dargani orai jai priminė gimtąjį Bogotos didmiestį. "Tai šaltas ir lietingas miestas. Jaučiuosi kaip namie", – šyptelėjo Maria.

Kalbėdama apie pandemijos suvaržymus mergina sakė, kad čia švelnesni ribojimai nei Kolumbijoje, kur kaukės būtinos ir lauke.

Važinėja traukiniu

Baltarusis Mikhailas Dulka jau yra diplomatijos ir tarptautinių ryšių magistrantas, tačiau ir bakalauro diplomą jis atsiėmė Vytauto Didžiojo universitete.

Pradėjęs naują studijų etapą, vaikinas Kaune nebegyvena. Į paskaitas iš Vilniaus važinėja traukiniu. Sako, kad sostinė jį traukia labiau, joje jam buvo lengviau susirasti darbą.

"Šis ruduo daug geresnis nei pernykštis. Šiuo metu, jeigu ne kaukės, viskas jau būtų kaip anksčiau, kai galėjome mėgautis tikromis aukštojo išsilavinimo studijomis", – lygino M.Dulka ir pridūrė, kad magistrantams būna mažiau paskaitų, todėl kontaktinės paskaitos, jo manymu, – dar svarbesnės.

Pasirinkimas: M.Dulkos nestebina, kad Kauno aukštosios mokyklos sulaukia daugybės užsienio studentų.

Privalomos kaukės jį erzina, bet įsitikinęs, kad jų dar reikia. Jis pats pasiskiepijo ir galimybių pasą gavo dar vasarą.

Jo nestebina, kad Lietuvoje vis daugiau studentų iš užsienio. Dalis ES šalių jaunimo studijas Lietuvoje renkasi, pašnekovo vertinimu, kaip saugų nuotykį su galimybe tobulėti. Kitų šalių atstovus Lietuva vilioja geromis sąlygomis, europietiška kultūra. Dar, anot jo, daug ką reiškia absolventų atsiliepimai, įspūdžiai, kaip jiems čia sekėsi.

Susidomėjimas didėja

LSMU bendruomenę šiemet papildė 344, pernai – 333 pirmakursiai iš užsienio, ir tai yra daugiau nei prieš pandemiją. Didesnio nei anksčiau susidomėjimo ypač sulaukė farmacijos ir slaugos studijos.

Čia suaugau, subrendau. Be to, Kaunas – labai jaukus miestas. Idealus studentams.

"Galutinis studentų skaičius gali dar minimaliai kisti. Bet santykis turėtų išlikti toks pat – šiemet užsieniečių bus priimta šiek tiek daugiau", – teigė universiteto Komunikacijos tarnybos Vidinės ir išorinės komunikacijos skyriaus vadovas Tautvydas Bulvičius.

"Specifiškai mūsų universitete pandemija paskatino tapti sveikatos priežiūros specialistais, nes pastarieji metai itin parodė mediko profesijos svarbą", – komentavo LSMU Studentų atstovybės prezidentė Evelina Alūzaitė.

Jos vertinimu, užsienio studentus universitete žavi puiki klinikinė infrastruktūra tiek žmonėms, tiek gyvūnams (LSMU Veterinarijos akademijoje), nuolat tobulėjanti studijų kokybė, atliekama integracija ir sudaromos sąlygos mokslinės veiklos plėtrai.

"Kaunas bene daugiausia Lietuvoje studentų turintis miestas, tad studentiškų veiklų, pramogų, lankytinų objektų pasiūla yra labai didelė, kaip ir bendruomenė, kas taip pat žavi studentus", – nuomonę išreiškė E.Alūzaitė.

Į VDU nuolatines studijas buvo priimti 225 užsienio studentai, dar 300 jų atvyko pagal dvišales ar mainų sutartis. "Palyginti su praeitais metais, dvigubai išaugo atvykstančių studentų pagal mainų programas (Erasmus, dvišalių mainų), nes praėjusių metų rudenį sulaukėme tik 144 mainų studentų. Į nuolatines studijas priimamų studentų skaičius išliko stabilus", – kalbėjo VDU studijų prorektorė dr. Simona Pilkienė.

Į KTU šį rudenį priimta trečdaliu daugiau tarptautinių pakopinių studentų palyginti su praėjusiu rugsėju. Mainų studentų – net 70 proc. daugiau. "Dar nesame visiškai sugrįžę į priešpandeminio laikotarpio skaičius, tačiau stebime atsigaunančias rinkas, gauname tikrai labai daug užklausų", – teigė KTU atstovas žiniasklaidai Mantas Lapinskas.

Tebelaukia vizų

Studentai šiais mokslo metais grįžta į kontaktines studijas. "Aukštesniųjų kursų studentai susirinko jau anksčiau. Kiek didesnė problema dėl pirmakursių, juos riboja nepakankami konsulinės tarnybos pajėgumai pandemijos sąlygomis", – sakė T.Bulvičius. Laukiantiems vizų studentams sudaryta galimybė studijuoti nuotoliniu būdu, kol galės atvykti į Lietuvą.

Didžioji dalis VDU studentų, tęsiančių studijas, Kaune iš gimtųjų šalių susirinko iki rugsėjo vidurio.

"Sudėtingiausia yra Kinijos piliečiams. Jiems atvykti į ES nėra galimybės dėl apribojimų bei nacionalinių vizų išdavimo sustabdymo nuo praeitų metų pandemijos pradžios. Kinijos piliečiai studijuoja nuotoliniu būdu – apie 30 studentų, įstojusių praeitais metais ir tiek pat priimtų šiais metais", – pasakojo S.Pilkienė. Ir šio universiteto studentai, kurie atvykę yra saviizoliacijoje arba šiuo metu dar laukia vizų, turi galimybę prisijungti prie paskaitų nuotoliniu būdu.

"Užsienio studentams, kurie dėl objektyvių priežasčių kol kas negali atvykti į studijas, universitetas suteikė galimybes iki dešimtos pirmojo semestro savaitės studijuoti ir konsultuotis su dėstytojais nuotoliniu būdu, išskirtiniais atvejais imti akademines atostogas iki kito semestro", – sakė M.Lapinskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Baisu

Mot .su galvos apdangalais vyrai su lietuvaitėmis pasijauti kaip turkijoje

SUSIJUSIOS NAUJIENOS