Su karščiuojančiu mažyliu prie Kauno klinikinės ligoninės laukė valandą, bet veltui | KaunoDiena.lt

SU KARŠČIUOJANČIU MAŽYLIU PRIE KAUNO KLINIKINĖS LIGONINĖS LAUKĖ VALANDĄ, BET VELTUI

Į Kauno klinikinę ligoninę greitosios medicinos pagalbos automobiliu su negaluojančiu ir karščiuojančiu mažamečiu sūnumi vykusi kaunietė pasakoja valandą turėjusi laukti visiškoje nežinioje. Taip ir nepatekus į ligoninės patalpas, mažylį buvo nuspręsta pervežti į Kauno klinikas.

Pasak mamos, paaiškėjo, kad Kauno klinikinės ligoninės medikai neturėjo galimybės apžiūrėti vaiko dėl patalpų trūkumo. Tuo tarpu pastarieji ginasi – mažasis pacientas esą nebuvo paliktas be priežiūros.

Laukė greitosios medicinos pagalbos automobilyje

„Vaikui prasidėjo traukuliai, pakilo aukšta temperatūra, prasidėjo viduriavimas. Pasikonsultavau su šeimos gydytoja, ji rekomendavo vykti į ligoninę. Iškviečiau greitosios pagalbos medikus ir išvykome į Kauno klinikinę ligoninę. Nuvykus ten, mums pasakė greitosios medicinos pagalbos automobilyje palaukti 20 minučių. Tačiau praėjo valanda, temperatūra sūnui pakilo iki 39,3 laipsnių, jis visas leisgyvis purtėsi“, – gegužės 12 dienos vakaro priešistorę prisiminė dar dvejų metų neturintį mažylį auginanti Vaida (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi, – aut. past.).

Praėjus minėtam laikui, pasak jos, į greitosios medicinos pagalbos automobilį atėjo medicinos sesuo ir pasakė, kad gydytojas berniuko priimti negali, nes apžiūri kitą vaiką, o laisvos laisvos patalpos, kurioje būtų galima padaryti COVID-19 testą, nėra.

Sūnui buvo 39,3 laipsniai temperatūros, jis visas leisgyvis purtėsi.

„Tai išgirdusi greitosios pagalbos medikė pakėlė triukšmą ir puolė skambinti Kauno klinikų personalui klausdama, ar šie galėtų priimti ir apžiūrėti viduriuojantį mano sūnų, nes Kauno klinikinėje ligoninėje to padaryti negali. Sulaukus atsakymo, kad gali, išvažiavome į Kauno klinikas“, – sakė kaunietė.

Pasigedo žmogiškumo

Moteris neslėpė nusivylimo Kauno klinikinės ligoninės medikais, kai esant su mažamečiu vaiku ant rankų nepasiūloma net vaistų jo esamai būklei pagerinti ir neįleidžiama į jokią gydymo įstaigos patalpą, jog ten būtų galima ne tik prisėsti, bet ir nurengti sūnų ar pakeisti jam sauskelnes.

„Tikrai nereikalavau daug. Matant tokį mažą kūdikį, medikams turėtų suveikti žmogiškumo faktorius. Juk galėjo suteikti bent minimalią pagalbą greitosios automobilyje“, – su apmaudu kalbėjo Vaida.

Nustatyta virusinė žarnyno infekcija

Situacija, sakė ji, visiškai pasikeitė atvykus į Kauno klinikų Vaikų skubios pagalbos skyrių. Čia personalas esą reagavo išties operatyviai – liepė nurengti vaiko viršutinius rūbus, pamatavo temperatūrą, sudavė vaistų.

„Per maždaug 5-10 minučių padarė kraujo, šlapimo tyrimus. Paėmė COVID-19 ėminį. Laukiant priimamajame kas kelias minutes personalas teiravosi, kaip sūnus jaučiasi, ar krenta temperatūra“, – pasakojo mažamečio mama.

Pasak moters, berniukui buvo nustatyta virusinė žarnyno infekcija. Jai gydyti paskirti vaistai, o temperatūrai nekrentant ir bendrai vaiko būklei negerėjant patarta vėl atvykti į Kauno klinikas.

„Šiuo metu esame namuose ir gydomės. Sūnus vis dar viduriuoja, stebime temperatūrą. Ji vis užkyla iki 39,4 laipsnių, numušu vaistais, tačiau po trijų-keturių valandų temperatūra vėl pakyla. Žiūrėsime, kai bus toliau“, – trečiadienį portalui atviravo mažamečio mama.

Paslaugos nesuteiktos, nes nelaukė

Aiškindamiesi kaunietei nutikusios nemalonios situacijos niuansus, kodėl karščiuojančiam ir viduriuojančiam berniukui iš karto nebuvo suteikta reikiama pagalba,  kauno.diena.lt žurnalistai teiravosi Kauno klinikinės ligoninės atstovo Sauliaus Tvirbuto.

Anot jo, Kauno klinikinėje ligoninėje vaikams teikiama skubi pagalba sumažinta apimtimi, nes dalis Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyvios terapijos skyriaus patalpų esą naudojama suaugusiems teikiamoms paslaugoms. Todėl Greitosios medicinos pagalbos dispečerinė transportuodama ligonį į priėmimo skyrių praneša apie jo amžių, būklę, o pastarąją informaciją žinodami Kauno klinikinės ligoninės medikai esą pasiruošia ligonio priėmimui.

Pašnekovas tvirtino, kad personalas Greitąją medicinos pagalbą informuoja, kur ligonį privežti, kiek reikės laiko laukti arba sutaria pacientą nukreipti į kitą gydymo įstaigą.  Tai esą reikalinga tam, kad per karantiną būtų saugiai teikiama medicininė pagalba.

„Šiuo atveju greitosios medicinos pagalbos medikai apie atvykimą pranešė tik privažiavę prie ligoninės. Tuo metu mūsų gydytojas su slaugytojomis intensyviai dirbo su kitu neseniai atvežtu pacientu. Atvykusiam naujam ligoniui buvo siūloma palaukti greitosios medicinos pagalbos automobilyje, kuriame vertinama ligonio būklė ir teikiama reikiama būtinoji medicinos pagalba. Todėl manome, kad pacientas nebuvo paliktas be priežiūros. Paslaugos ligoninėje nebuvo suteiktos, nes ligonis nebuvo ligoninės patalpose ir turėjo palaukti, kol bus nukreiptas į laukimo boksą“, – detalizavo S. Tvirbutas.

COVID-19 testo atsakymas – neigiamas

Aiškinantis tolesnes įvykio aplinkybes, kai vaikas greitosios medicinos pagalbos automobiliu galiausiai buvo nuvežtas į Kauno klinikas, paaiškėjo, kad Kauno klinikų Vaikų skubios pagalbos skyrius yra suskirstytas į karščiuojančių ir nekarščiuojančių pacientų zonas.

Tačiau esą, nepaisant karantino keliamų iššūkių, Vaikų skubios pagalbos skyriaus darbuotojai stengiasi užtikrinti reikiamą pagalbą visiems čia besikreipiantiems pacientams.

„Minėtam pacientui buvo atlikti reikiami tyrimai, paimtas ėminys dėl COVID-19 infekcijos – tyrimo atsakymas neigiamas. Pacientui nustatyta viruso sukelta žarnyno infekcija, kuri toliau gydoma ambulatoriškai, vartojant daug skysčių, prireikus – temperatūrą mažinančių vaistų ir stebint bendrą vaiko būklę“, – paklausta apie mažamečio berniuko atvejį detalizavo Kauno klinikų atstovė Eglė Audickaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Tatjana

Dar daugiau parinkit auku medikams ir paplokit uz toki geroizma dirbant pandemijoi. Tai ismirs zmones prie ligoniniu slagbaumu o ne duru. Kuo toliau tuo graziau...

Na ir ką-stacionarinių paslaugų nereikėjo, gydosi namie. Reikėjo kreiptis pas šeimos gydytoją ar karščiavimo kliniką, kur atlikus tyrimus ir įvertinus būklę būtų nuspręsta gydymo taktika. Čia tas pats kad kreipčiausi į Lituvos bano pirmininką, nes noriu išsiimti pinigų iš bankomato. Miela mamyte, sunku kai vaikas serga, bet žurnalistai negydo.

...

Koks ve'Ryga, tokia ir 'tvarka' jo ūky.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS