Sunerimo dėl Ąžuolyne pjaunamų medžių: laimė, neraminantys gandai nepasitvirtino | KaunoDiena.lt

SUNERIMO DĖL ĄŽUOLYNE PJAUNAMŲ MEDŽIŲ: LAIMĖ, NERAMINANTYS GANDAI NEPASITVIRTINO

Kai kuriems kauniečiams užkliuvo Ąžuolyno parke pjaunami medžiai, net ėmė sklisti gandai, kad čia esą gali atsirasti privatūs namai. Savivaldybės atstovai ramina: Ąžuolyne atliekami darbai, siekiant pagerinti pačių ąžuolų galimybes augti ir išsaugoti ekosistemą.

Įžvelgia grėsmių

Į "Kauno dieną" parašęs Laimutis išreiškė susirūpinimą, kad Ąžuolyne pjaunami medžiai. Pasak vyro, jie niekam netrukdė, tad galėjo sau augti toliau, o dabar unikaliame parke atverti plotai, į kuriuos esą gali tilpti ir nuosavi namai.

"Ąžuolynas yra unikalus, anksčiau čia buvo miškas. Dabar aiškina, kad čia jiems neva trūko šviesos. Bet manęs tai neįtikina, nes tie medžiai, kurie buvo išpjauti, yra mažesni už ąžuolus. Juk miškas būna įvairus ir auga visokie medžiai. O dabar išpjauti medžiai, kurie tikrai niekam netrukdė. Be to, buvo atvejų, kai keli medžiai palei takus buvo pasvirę, tai jų ilgą laiką niekas nepjovė, o šitie buvo sveiki, nekėlė jokio pavojaus žmonėms, vizualiai netrukdė, bet kažkodėl jų neliko", – savo poziciją dėstė kaunietis.

Jis baiminasi, jog medžiai iškirsti, kad parke galėtų atsirasti namų. Tuomet, pasak vyro, Kaunas praras ypatingą parką.

"Visi žinome, kaip atsiranda tokie neaiškūs projektai ir kaip jie yra stumiami. Čia vykdoma labai įdomiai. Viename gale buvo keli medžiai nupjauti, paskui – visai kitoje vietoje. Dabar didieji kirtimai prasidėjo netoli Minties Rato gatvės. Nėra jokios sistemos. Dabar tarp ąžuolų atsiranda 25 m tarpai. Jei taip ir toliau viską kirs, nežinau, kur mes galėsime pasivaikščioti", – abejones projektu išsakė pašnekovas.

Vyras apie pjaunamus medžius pranešė ir aplinkosaugininkams. Iš jų gavo trumpą atsakymą, kad medžiai pjaunami pagal ministro įsakymą ir vykdomas projektas. Tačiau, pasak kauniečio, nebuvo patikslinta, nei kas darbus atlieka, nei koks tas projektas iš viso yra.

"Nėra jokios informacijos, kas vyksta. Prie kitų vykdomų projektų būna sudėlioti stendai, juose nurodyta, kas, iki kada ir kokius darbus atlieka", – pasisakė Laimutis.

Kaunietis aiškino, kad nupjauti medžiai esą niekam netrukdė. ("Kauno dienos" skaitytojo nuotr.)

Gamtotvarkos projektas

Miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus specialistai priminė kauniečiams, kad Ąžuolyne tęsiami medžių senolių priežiūros darbai. Antrus metus vykstančios gamtotvarkos programos tikslas – sutvarkyti beveik 500 medžių, iš kurių net 412 – saugomi ąžuolai, jų būklės gerinimas ir lankytojų saugumo užtikrinimas.

Gamtosaugos specialistai rūpinasi, kad dirvožemis po ąžuolais būtų gerinamas tręšiant, purenant ir mulčiuojant. Taip pat atliekamas saugotinų medžių drevių atvėrimas, mūro, betono likučių ir kitų šiukšlių šalinimo darbai. Kitas darbų etapas – ąžuolus užgožiančių jaunų medžių šalinimas. Nors iš pirmo žvilgsnio tai ir gali pasirodyti gana drastiška priemonė, tačiau ji yra būtina siekiant užtikrinti senųjų ąžuolų ilgaamžiškumą.

"Ąžuolyne medžių retinimas yra labai svarbus – taip šimtamečiams ąžuolams suteikiama gyvybiškai reikalingos šviesos ir sukuriamos palankios sąlygos retoms ir nykstančioms rūšims išlikti. Retinamos mažiau vertingos, stelbiančios ąžuolus medžių rūšys ir jaunesni medeliai (uosialapiai klevai, bukas, drebulės ir pan.). Jokie vertingi ąžuolai nebuvo ir nebus kertami. Darbų metu nebuvo nukirstas nė vienas ąžuolas. Žmonės tiesiog nepažįsta medžių rūšių. Joks naujų namų kvartalas ar kiti pastatai ąžuolyne nebus statomi, nes teisiškai tai neįmanoma. Tai rekreacinė teritorija, skirta žmonių poilsiui, pasivaikščiojimui", – "Kauno dienai" teigė Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Kauno miesto atstovai atmetė miestiečių skundus, kad trūksta informacijos apie atliekamus darbus. Pasak specialistų, prie parko pagrindinių takų yra įrengti informaciniai stendai. Taip pat spalį buvo išleista informacija visuomenei su tvarkomų medžių žemėlapiu. Be to, prieš pradedant tvarkyti Ąžuolyną, savivaldybė atliko net tris viešinimus ir taip informavo visuomenę apie gamtotvarkos plano, kuris skirtas ąžuolų būklei gerinti, ir ąžuolyno rekonstrukcijos projekto įgyvendinimą.

Buveinių išsaugojimas

Ąžuolynas – ne tik kauniečių ir miesto svečių pamėgta pasivaikščiojimų bei poilsio vieta, bet ir į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą bei Europos saugomų teritorijų tinklą "Natura 2000" įtrauktas objektas. Didžiausia parko vertybė – senieji paprastieji ąžuolai ir juose gyvenantys vabzdžiai – niūriaspalviai auksavabaliai. Todėl parko atnaujinimo darbų metu bus siekiama išsaugoti šių vabalų buveines.

2019 m. parengtas ir aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos įsakymu patvirtintas Kauno ąžuolyno gamtotvarkos planas, kurio tikslas yra atkurti ir užtikrinti niūriaspalvio auksavabalio buveinėms tinkamą aplinką bei numatyti tam būtinas priemones.

Jau antrus metus Ąžuolyne arboristai atlieka saugomų medžių lajų korekciją ir sutvirtinimo darbus, sausų šakų šalinimą. Specialistai rūpinasi, kad dirvožemis po ąžuolais būtų gerinamas patręšiant, purenant ir mulčiuojant, atveriamos saugotinų medžių drevės, atliekami mūro, betono likučių ir kitų šiukšlių šalinimo darbai.

Ąžuolyne medžių retinimas yra labai svarbus – taip šimtamečiams ąžuolams suteikiama gyvybiškai reikalingos šviesos ir sukuriamos palankios sąlygos retoms ir nykstančioms rūšims išlikti.

Parko teritorijoje taip pat vykdomas gamtotvarkos projekte numatytas invazinių uosialapių klevų naikinimas, senųjų ąžuolų polajų valymas nuo menkaverčių želdinių bei krūmų, taip sudarant palankias sąlygas naujai ąžuoliukų kartai įsitvirtinti ir augti bei prailginti šimtamečių ąžuolų gyvavimo amžių.

Infrastruktūros pokyčiai

Atnaujinant parką bus išsaugotas esamas takų tinklas – per visą Ąžuolyno ilgį nusidriekusi lenkta alėja su daugybe atsiskiriančių ir tarp storakamienių medžių vingiuojančių takelių. Numatyta atnaujinti esamų asfalto takų dangą, o natūralūs gruntiniai takai bus sutvirtinami užpilant juos skaldele.

Tvarkingi ir patogiai išsidėstę takeliai natūraliai skatins Ąžuolyno lankytojus savo pasivaikščiojimams rinktis būtent tam skirtus maršrutus ir nevaikščioti po visą teritoriją. Tai užtikrins saugią aplinką ąžuolams.

Parke taip pat atsiras naujas dviračių takas, kurio trasa, atsižvelgiant į dendrologų ekspertizės išvadą, pakoreguota taip, kad maršrutas vingiuotų saugiu atstumu nuo vertingų želdinių, vaikų žaidimų aikštelių ir pėsčiųjų zonų. Taip pat nuspręsta panaikinti po senųjų ąžuolų lajomis įsikūrusias aikšteles, kad nebūtų trypiamos medžių šaknys. Biologinei įvairovei pažinti bus įrengtas pažintinis takas. Papildomu akcentu turėtų tapti ir atnaujintas apšvietimas.

Parke lankytojus pasitiks nauji suoliukai, atokiau nuo senųjų ąžuolų įrengtos poilsio, treniruoklių ir vaikų žaidimų aikštelės. Kauniečių ir miesto svečių patogumui Ąžuolyne bus įrengti du viešieji tualetai, suremontuoti esami tilteliai ir atnaujinta kita parko infrastruktūra. Darbų plane numatyta vietoje esamo išminto tako ant sraigtinių pamatų įrengti laiptus į Tunelio gatvę ir Radvilėnų plentą.

Į miesto širdyje esančio parko rekonstrukciją iš viso bus investuota apie 5,67 mln. eurų.

GALERIJA

  • Sunerimo dėl Ąžuolyne pjaunamų medžių: laimė, neraminantys gandai nepasitvirtino
"Kauno dienos" skaitytojo nuotr.
Gairės: Ąžuolynas, kertami medžiai, sunerimo dėl kertamų medžių, skaitytojo naujiena, Ąžuolyno parkas
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Alis...

genėti medžius iš apačios yra didžiausia nesąmonė ir žala...

1312

Kauno teisesaugoje dirba legalus banditai tad siuo straipsniu uzbegote jiems uz akiu nes mane kad viskas tyliai praeis

Vajus

Medžių kirtimo vajus tęsiasi. Kertami medžiai ne tik draustiniuose, parkuose. gatvėse, aikštėse, „valomi" piliakalniai. Tai daroma prisidengiant kad kitiems medžiams būtų daugiau šviesos, kad kalvos vaizdas geriau matytųsi. O tikrumoje - rūpinamasi savo kišene, kitų reikalus tvarkant, o ir medienos neprošal.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS