Sunkmetį dėl karantino išgyvenantis verslas Kaune sulauks lengvatų | KaunoDiena.lt

SUNKMETĮ DĖL KARANTINO IŠGYVENANTIS VERSLAS KAUNE SULAUKS LENGVATŲ

Antradienį posėdžiavusi Kauno miesto taryba patvirtino mokestinę lengvatą verslams, nukentėjusiems per COVID-19 pandemiją. Taikant šią lengvatą, ketvirtadaliu verslui sumažės mokesčiai už nekilnojamąjį turtą, žemę ir valstybinės žemės nuomą. Lengvatos gali tikėtis dėl karantino turėjusios sumažinti ar net sustabdyti savo veiklą įmonės. Tokių, remiantis Valstybinės mokesčių inspekcijos pateiktu sąrašu, Kaune priskaičiuojama beveik 3 tūkst.

Anot Kauno mero pavaduotojo Andriaus Palionio, šalyje paskelbus karantiną verslo sektorius patyrė nemažai nuostolių, todėl miesto savivaldybė ir toliau inicijuoja sprendimus, kuriais siekiama padėti įmonėms išsilaikyti, o mokesčiams skiriamas lėšas investuoti atgal į verslą. Pirmuoju pagalbos verslui etapu, kaip jau skelbė ELTA, tapo kavinėms panaikinta lauko terasų rinkliava už leidimus prekiauti viešose vietose.

Remiantis nauju Tarybos sprendimu, 25 proc. mokestinė lengvata už karantino laikotarpį bus taikoma visiems Kauno mieste veikiantiems juridiniams asmenims, turintiems nekilnojamojo turto ar žemės sklypus bei nuomojantiems valstybinę žemę, jeigu jų veikla buvo apribota arba uždrausta dėl šalyje įvestų karantino sąlygų. Įmonės, savo duomenų nepateikusios VMI, bet atitinkančios mokestinei lengvatai keliamus reikalavimus, galės kreiptis į miesto savivaldybės administracijos Licencijų, leidimų ir paslaugų skyrių su individualiais prašymais.

„Atsižvelgdami į susiklosčiusią neeilinę situaciją, imamės sprendimų, kurie palengvins finansinę naštą miesto verslams. Dauguma jų patyrė nemažų finansinių nuostolių, todėl mūsų pareiga ieškoti pagalbos būdų, kaip prisidėti kompensuojant tuos praradimus, kad įmonės greičiau atsitiestų. Lengvatą taikėme proporcingai, atsižvelgę į verslų specifiką. Tie, kurie karantino metu generavo pajamas, ir toliau mokės visus mokesčius už NT bei žemės nuomą. Veiklą sustabdžiusios ar ženkliai apribojusios įmonės galės šiek tiek atsikvėpti ir dalį mokesčiams skirtų lėšų panaudoti kitoms reikmėms“, – teigė vicemeras.

Prieš svarstant Tarybai klausimą dėl lengvatų verslui, nuo svarstymo nusišalino (kad ateityje nebūtų kaltinami dėl galimo viešų bei privačių interesų painiojimo) tiek Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, tiek jo sūnūs Šarūnas ir Dainius, tiek dar keli kiti miesto politikai.

Atsižvelgdami į susiklosčiusią neeilinę situaciją, imamės sprendimų, kurie palengvins finansinę naštą miesto verslams.

Savivaldybės pranešime sakoma, kad mokestinė lengvata nebus taikoma įmonėms, kurios karantino metu teikė maisto, veterinarijos, vaistų, optikos prekių ir ortopedijos priemonių pardavimo paslaugas, taip pat turgavietėse maistu prekiavusiems asmenims. Savivaldybei ketvirtadaliu sumažinus mokesčius už karantino periodą, nuo 2020 m. kovo 16 d. iki gegužės 31 d., verslas bendrai sutaupys per 900 tūkst. eurų.

Tame pačiame Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje daugumos balsais atmestas įmonės „Reklamos arka“ prašymas atleisti ją nuo vietinės rinkliavos už leidimų įrengti išorinę reklamą savivaldybės teritorijoje išdavimą. Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė Edita Gudišauskienė siūlė kolegoms atsižvelgti į dėl karantino (kai sumažėjo reklamos užsakovų) „Reklamos arkos“ patirtus nuostolius ir įmonės prašymą tenkinti. Tačiau už tai balsavo tik 4 politikai iš opozicinės konservatorių frakcijos, o 25 valdančiajai „Vieningo Kauno“ frakcijai priklausantys Tarybos nariai buvo prieš, 7 kiti abiejų frakcijų atstovai liko neapsisprendę – susilaikė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS