Sureagavo į Kauno mero iniciatyvą dėl rajono: čia kaip iš pyrago išrinkti razinas | KaunoDiena.lt

SUREAGAVO Į KAUNO MERO INICIATYVĄ DĖL RAJONO: ČIA KAIP IŠ PYRAGO IŠRINKTI RAZINAS

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, reaguodamas į Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio iniciatyvą prisijungti prie miesto dalį rajono savivaldybės teritorijos bei aptaręs tai su vidaus reikalų ministre Rita Tamašuniene, sako, kad tokie sprendimai turi būti atliekami labai gerai įvertinus ir gyventojams paaiškinus visas galimas kompleksines pasekmes. Tuo metu R. Tamašunienė teigia, kad tokia V. Matijošaičio iniciatyva jai buvo netikėta.

„Aš manau, kad ir žmonės, ir savivaldybės taryba, vadovaujantis esamu įstatymu dėl teritorijų ir naujų savivaldybės darinių kūrimo, turi reaguoti, turi išgirsti, bet tie sprendimai turi būti priimami atsakingai. Norėčiau pabrėžti, kad tai nėra kažkoks verslo planas, verslo įmonės atidarymas ar uždarymas, tai – savivaldos pamatas, kuris susideda iš socialinių, švietimo, sveikatos, inžinerinių tinklų ir kitų darinių“, – po susitikimo su R. Tamašuniene Eltai sakė V. Makūnas.

Kauno rajono mero teigimu, žmonėms turi būti gerai paaiškintos galimos prisijungimo prie Kauno miesto savivaldybės pasekmės. Įstatymai reguliuoja bei administruoja regionų ir miestų transporto lengvatas, moksleivių pavėžėjimą tarp ugdymo įstaigų, taip pat kultūros įstaigų, bibliotekų, medicinos punktų veiklą bei jų priklausomybę nuo vietovės gyventojų skaičiaus, sako V. Makūnas.

Bendruomenė turi būti saugi.

„Mes galime sakyti, kad tai nepalies, bet iš tikrųjų tai būtų melas, netiesa ir galvoju, kad dabar bus laikas ir vieta kalbėtis su žmonėmis, paaiškinti, kokios pasekmės gali būti. Socialinės, kultūrinės, švietimo ir visos kitos. Bendruomenė turi būti saugi. Mes turime ne tik kalbėti, bet ir užtikrinti tą tęstinumą ir kokybę“, – kalbėjo Kauno rajono meras.

Lengviausia yra, pasak jo, Kauno miestui išsirinkti trylika rajono perspektyviausių savivaldybių ir jas prisijungti. Vis dėlto, V. Makūno teigimu, tai negali būti daroma kitų rajono gyventojų sąskaita.

„Čia kaip iš pyrago išrinkti razinas – trylika seniūnijų, su septyniasdešimt procentų gyventojų, su septyniasdešimt procentų visų finansinių išteklių ir palikimas, geriausiu atveju, trylikos tūkstančių gyventojų su visiškai neapibrėžtomis galimybėmis gyventi kokybiškai“, – teigė V. Makūnas.

Jis pridūrė nesąs kategoriškai prieš ir niekada iškart neatmetąs įvairių iniciatyvų, tačiau, pasak Kauno rajono mero, „norėtųsi, kad tai būtų daroma demokratiškai, civilizuotai“.

Tuo metu vidaus reikalų ministrė R. Tamašunienė teigė, kad tokia Kauno miesto mero V. Matijošaičio iniciatyva buvo staigmena.

„Tas jo veiksmas buvo labai netikėtas ir vertinant, kaip pateikė Kauno rajono meras, ta pozicija ir tokia intervencija į kitą rajoną nebuvo derinta. Kita vertus, žiūrint į įstatymo raidę, kiekviena savivaldybės taryba arba gyventojų iniciatyvinė grupė turi tokią galimybę kreiptis į Vyriausybę, Vidaus reikalų ministeriją, prašydama apklausos jiems aktualia tema – keičiant seniūnijų ribas ar kaimų ribas, šiuo atveju – savivaldybės ribas, tai jie tokia teise ir pasinaudojo. Ar tai buvo padaryta demokratiškai – tai vertinimo dalykas“, – Eltai sakė R. Tamašunienė.

Ministrės teigimu, administracinių ribų perbraižymas svarstomas šalies parlamente, kuris, teigia R. Tamašunienė, turėtų atsakingai įvertinti visas tokio sprendimo pasekmes.

„Ministerija, pagal galiojančius teisės aktus, yra tos procedūros rengėjai, atlikėjai ir pateikia visą reikalingą medžiagą Seimui, kuris ir priima galutinius sprendimus. Vis dėlto, aš manau, kad Seimo nariai galvoja valstybiškai ir šiuo konkrečiu atveju reikia vertinti, kad užsimojama trylika seniūnijų prijungti, bet kas laukia tos dvylikos seniūnijų ir kaip jos funkcionuos, koks jų likimas? Administracines ribas šalies viduje perbraižyti nėra taip paprasta ir tam reikia valstybinio požiūrio“, – pridūrė R. Tamašunienė.

ELTA primena, kad Kauno miesto meras V. Matijošaitis yra pareiškęs norą prie miesto prisijungti dalį rajono savivaldybės teritorijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (83)

Algimantas

Sako geriausią kasnelį nori atsiriekti Matjošaitis, jis nori sujungti aplink Kauną gyvenvietes, tai logiška, užteks Kauno rajonui gyvenviečių, kad galėtų valdyti.

giedrius

Kada kas norėjo prarasti šiltą vietą, labai gražiai kalbama žmonės, žmonės. Mūsų žmonėms nė motqais, kad reikia išlaikyti krūvą valdininkų, jie nesusimasto, kad mes dirbantysjiems mokam, o jie tarpsta. Čia, kaip su universitetais, ligoninėmis, alkoholiu, ką bepajudinsi, visi dantimi įsikibę lqaiko0si savo postų.

jo

O kiek metų rajonas iš miesto razinas išrinkinėja ir net neraudonuoja...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS