Šv. Klaros globos namuose COVID-19 židinys neužgesintas, bet sveikuosius paskiepijo | KaunoDiena.lt

ŠV. KLAROS GLOBOS NAMUOSE COVID-19 ŽIDINYS NEUŽGESINTAS, BET SVEIKUOSIUS PASKIEPIJO

Šv. Klaros globos namuose Kaune sausio viduryje įsižiebęs COVID-19 židinys dar nesuvaldytas, tačiau sveikieji šių namų gyventojai ir darbuotojai jau paskiepyti nuo COVID-19.

Vieno iš slaugos namų gyventojo Prano (vardas pakeistas) teigimu, sveikieji globos namų gyventojai ir darbuotojai nuo koronaviruso paskiepyti penktadienį.

„Labai džiaugiuosi, kad pagaliau sulaukiau to skiepo. Nes anksčiau situacija buvo tokia, kad kituose globos namuose skiepijo, o mūsų neskiepijo, nes pas mus – koronaviruso židinys, vis kas nors sirgo ir sirgo. Man pasisekė – aš nesusirgau, o dabar ir apsaugą gavau“, – džiaugėsi Pranas.

Šiuo metu nedarbingumą turinti Šv. Klaros globos namų direktorė Aida Jančiauskienė su žurnalistais kalbėti atsisakė. Tai, kad koronavirusu nesirgę ir nesergantys globos namų gyventojai penktadienį nuo šios ligos paskiepyti, patvirtino šių globos namų vyriausioji slaugytoja Raimonda Drusienė.

Laimučio Brundzos nuotr.

„Sveikieji gyventojai ir darbuotojai paskiepyti. O kiti žmonės sekami, nes dar serga. Vieni ant pasveikimo ribos, kiti dar serga. Kai pasveiks, bus tikrinami antikūnai. Tie, kurie jų turės pakankamai, nebus skiepijami, kurie ne – lauks skiepų“, – sakė R. Drusienė.

Anksčiau situacija buvo tokia, kad kituose globos namuose skiepijo, o mūsų neskiepijo, nes pas mus – koronaviruso židinys, vis kas nors sirgo ir sirgo.

Ji patvirtino, kad praėjusią savaitę atlikus PGR testus Šv. Klaros globos namų gyventojams ir darbuotojams, iš 37 testuotų 17 buvo teigiami (4 iš jų – darbuotojai).

Tikslaus paskiepytų Šv. Klaros globos namų gyventojų ir darbuotojų skaičiaus vyriausioji slaugytoja neįvardijo. Šiuo metu šiuose Žaliakalnyje įsikūrusiuose katalikiškuose globos namuose gyvena 38 senoliai, dirba 18 darbuotojų.

Sausio mėnesį kalbinta Šv. Klaros globos namų direktorė tuomet pasigedo aiškumo, kada galima skiepyti įstaigos gyventojus, jei globos namuose nustatytas koronaviruso židinys.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Spaudos tarnybos specialistų paklausėme, ar yra patvirtinta tvarka, kada galima skiepyti slaugos ir globos įstaigos gyventojus, jei joje yra sergančiųjų COVID-19. Į šį klausimą tarnybos specialistai neatsakė.

Vis dėlto SAM Spaudos tarnybos patarėja Neringa Mikėnaitė paminėjo, kad tokių įstaigų gyventojai gali būti skiepijami ir neužgesinus koronaviruso židinio. „Uždaros įstaigos, tokios kaip globos namai, yra nuolatinės rizikos vietos, kur rizika yra ilgalaikė, todėl įvertinus turėto kontakto su atvejais pobūdį ir laiką, nesergantys, neturintys simptomų asmenys ir turintys neigiamus IgG turėtų būti skiepijami“, – raštu atsiųstame atsakyme rašė N. Mikėnaitė.

SAM turimais praėjusios savaitės duomenimis, Lietuvoje buvo paskiepyta 5 tūkst. 740 Lietuvos slaugos ir globos įstaigų darbuotojų, 256 iš jų – Kauno miesto slaugos ir globos įstaigų darbuotojai. Duomenų apie paskiepytus šių įstaigų gyventojus ministerija nepateikė.

SAM atstovai dar praėjusią savaitę informavo, kad pirmąja vakcinos doze paskiepyti visi norintieji slaugos ir globos namų gyventojai. Ministerijos duomenimis, praėjusią savaitę antrąja vakcinos doze buvo skiepijami tie slaugos ir globos namų gyventojai, kurie buvo skiepyti „Pfizer“ vakcina. Šią savaitę antrąją dozę turėtų gauti tie, kurie buvo skiepijami „Moderna“ vakcina.

SAM primena, kad prieš atliekant vakcinaciją nuo COVID-19 pirmąja doze, būtina atlikti antikūnų tyrimą. Kiek laiko prieš vakcinaciją jis turi būti atliekamas, tiksliai nėra nurodyta.

„Tikslus laikas nėra apibrėžtas, geriau, kad laikas tarp tyrimo ir skiepijimo būtų kuo trumpesnis. Jei IgG antikūnų tyrimo rezultatas yra teigiamas, laikoma, kad jis galioja 2 mėnesius“, – informavo N. Mikėnaitė.

GALERIJA

  • Šv. Klaros globos namuose COVID-19 židinys neužgesintas, bet sveikuosius paskiepijo
  • Šv. Klaros globos namuose COVID-19 židinys neužgesintas, bet sveikuosius paskiepijo
Laimučio Brundzos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

klaros namai grius

bus stiprus atgarsis per direktorės aroganciją .Tokio vardo įstaigoj tokio nežmoniško bendravimo vadovė--negirdėta šiais laikais

Direktorę

Reikia gerai papurtyti, pranciškonų vardu plėšikauja, savivaliauja ir bendrai nestabili yra. Pati važinėja kurvtik reikia tarnybine naujutėlaite BMW, o man, iki išėdimo iš darbo, liepdavo pėščia eiti, už parkavimasi mieste, tvarkant gl namų reikalus neduodavo pinigų. Jie man iki šiol skokingi už kurą, kai jų reikalais po kt miestus važinėjau. O dar kiek sveikatos ta durna boba man suėdė! Venkite šių namų! Ir ten tikrai ne 38 seneliai. Jų yra daugiau, planavo virš 40! (O tokiam skaičiui reikalingos kitokios licencijos.)

Ką ten ta ministerija mala, kad visi globos namai paskiepyti? Nu tikrai ne visi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS