Sveikatos specialistai įspėja: kai kurių maudyklų vandens ir smėlio kokybė kelia nerimą | KaunoDiena.lt

SVEIKATOS SPECIALISTAI ĮSPĖJA: KAI KURIŲ MAUDYKLŲ VANDENS IR SMĖLIO KOKYBĖ KELIA NERIMĄ

  • 0

Šylantys orai prie vandens pritraukia vis daugiau žmonių, tačiau retas pagalvoja apie čia tykančius pavojus. Prieš sezoną vanduo ir smėlis tikrinamas daugelyje maudyklų, tačiau ne visų rezultatai džiuginantys, praneša LNK.

Kėdainiuose iš dešimt tirtų maudyklų net septyniuose smėlyje rasta užkrato. „Ašarėnos tvenkinio, Keleriškių tvenkinio, Miegėnų tvenkinio, Angirių tvenkinio, Babėnų karjero, Dvariškių karjero ir Labūnavos tvenkinio smėlis yra užterštas“, – teigė visuomenės sveikatos specialistė Daiva Mickevičienė.

Kėdainių maudyklų vandens kokybė atitinka higienos normas, tačiau smėlis kelia nerimą.

„Kėdainių rajone rasta neidentifikuotų nematodų kiaušinėlių, yra sunku pasakyti, kieno jie palikti. Ar paukščių, ar kitų parazitų. Bet tai nėra šuns ar katės palikti pėdsakai“, – sakė visuomenės sveikatos specialistė.

Šią savaitę bus atliekami papildomi tyrimai, o kol kas „nerekomenduojama gulėti, tuo labiau žaisti vaikams su smėliu. Žmonės turėtų laikytis asmens higienos reikalavimų, plauti vaisius, daržoves“, aiškino D. Mickevičienė.

Kėdainių rajone rasta neidentifikuotų nematodų kiaušinėlių, yra sunku pasakyti, kieno jie palikti.

Į specialistų akiratį pakliuvo ir Elektrėnų marios. Maudytis dabar nerekomenduojama.

„Yra tiriama žarninės lazdelės ir žarniniai enterokokai. Žarninių enterokokų Elektrėnų mariose nustatyta 1,2 karto daugiau, negu yra reikalaujama pagal Lietuvos higienos normas“, – kalbėjo aplinkos sveikatos skyriaus vedėja Gražvydienė Norkienė.

Specialistai, iš 120 oficialių maudyklų ištyrę 96 sako, kad šiemet vandens telkiniai pakankamai švarūs.

Žmonės sako, kad kai temperatūra šoktelėjo aukštyn, retas prieš eidamas į paplūdimį pasidomi, kur galima maudytis, o kur ne.

Freepik.com nuotr.

Kaune keturiuose oficialiuose paplūdimiuose vandens ir smėlio kokybės atitinka normas, tačiau specialistai atkreipia dėmesį, kad kasmet problemos kartojasi tose pačiose vietose: „Laikas nuo laiko mes fiksuojame Panemunės senajame paplūdimyje užterštumo padidėjimą, šitie atvejai beveik visą laiką yra susiję su vandens paukščių gausa. Dar Kauno marių paplūdimiai irgi laikas nuo laiko rūpesčių kelia dėl melsvadumblių žydėjimo“, – sakė Kauno sav. Aplinkos apsaugos skyriaus specialistė Jurga Pakrosnienė.

Nors vadinamasis vandens žydėjimas įprastai prasideda liepos viduryje, tačiau jau šiandien kai kur Kaune iš paukščio skrydžio matomas vanduo atrodo gerokai pažaliavęs. Specialistai rekomenduoja laiką leidžiant prie šių vandens telkinių būti atidiems.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS