Šventiniam mėnesiui pasibaigus Kauno rajono senjorai žada būti ne mažiau aktyvūs | KaunoDiena.lt

ŠVENTINIAM MĖNESIUI PASIBAIGUS KAUNO RAJONO SENJORAI ŽADA BŪTI NE MAŽIAU AKTYVŪS

Jungtinių Tautų Organizacijos Generalinė asamblėja prieš 31 metus spalio 1-ąją paskelbė Tarptautine pagyvenusių žmonių diena. Kauno rajono savivaldybėje jau tapo tradicija antrąjį rudens mėnesį dedikuoti senjorams. Vadovaujantis principu – amžius – ne kliūtis atrasti, džiaugtis ir išmokti naujų dalykų – jiems siūloma visa puokštė įvairiausių renginių.

Visiems skoniams

„Praktiškai kiekvieną savaitę mūsų kultūros įstaigos pasirengusios pasiūlyti spektaklių, koncertų, parodų, tačiau, minint Senjorų mėnesį, net aštuoniolika renginių dedikuoti senjorams. Džiugu, kad visi renginiai  tolygiai vyksta visame Kauno rajone, kad išvengta jų koncentracijos vienoje seniūnijoje“, – sakė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Rūta Černiauskienė.

Vandžiogalos senjorai pamatė Voškonių laisvalaikio salės teatro spektaklį R.Arijpel komediją „Pirma jie mirė – po to apsivedė“ (režisierė H.Šumilaitė), o Voškonių gyventojams surengtas klasikinės muzikos koncertas „Širdimi jausmus išrašėm“. Susirinkusieji Zapyškio seniūnijos salėje plojo Čekiškės laisvalaikio salės mėgėjų teatro „Pelėda“ artistams, o solistė Andžela Mickutė ir pianistas Kęstutis Paulaitis dovanojo koncertą „Muzikinis pasimatymas“ Saulėtekių ir aplinkinių kaimų bendruomenei. Ežerėliečius džiugino VDU Muzikos akademijos absolventų ir koncertmeisterės Beatos Andriuškevičienės koncertas.

Čekiškės seniūnijos senjorai ne tik klausėsi kaimynų – Jurbarko rajono Seredžiaus Stasio Šimkaus mokyklos-daugiafunkcio centro liaudiškos kapelos „Aidija“, bet ir varžėsi viktorinoje. Ilgakiemio laisvalaikio salėje koncertavo kaimo kapela, sukosi liaudiškų šokių kolektyvas, vyko pyragų rinkimai.

Raudondvario kultūros centre parodoje „Kūryba metų neskaičiuoja“ vis dar eksponuojami Raudondvario senjorų kūrybos darbai. Ir tai tik dalelė kultūros renginių, skirtų pagyvenusiems pakaunės žmonėms.

Pagerbė aktyviausius

Šventinį mėnesį užbaigė Kauno rajono socialinių paslaugų centro salėje spalio 27 d. vykusi šventė, sukvietusi aktyvius bendruomenės narius. Gausiai susirinkusius, šventiškai pasipuošusius ir pakiliai nusiteikusius visų seniūnijų senjorus sveikino Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas.

Nepaprastai džiaugiuosi, kad nesėdite užsidarę namuose, o mokotės, sportuojate, keliaujate ir aktyviai dalyvaujate bendruomenių veiklose. Jūs esate šviesus, gražus ir pilietiškas pavyzdys kiekvienam

„Nepaprastai džiaugiuosi, kad nesėdite užsidarę namuose, o mokotės, sportuojate, keliaujate ir aktyviai dalyvaujate bendruomenių veiklose. Jūs esate šviesus, gražus ir pilietiškas pavyzdys kiekvienam“, – kalbėjo meras.

V.Makūnas kartu su administracijos direktoriumi Šarūnu Šukevičiumi ir Socialinės paramos skyriaus vedėja Margarita Vensloviene įteikė padėkas 24 senjorams, pasižymėjusiems savo darbais ir aktyvumu bendruomenės veikloje.

Renginį vedė ir muzikinių kūrinių dovanojo Martynas Beinaris ir Martynas Stankevičius. Dainuoti kartu, linguoti ir pakilti iš savo vietos kvietė vyrų grupė „Nešpėtni bernai“.

Kiekvienas šventės dalyvis namo grįžo nešinas obuolių sultimis,  išspaustomis iš prieš kelias savaites vykusios akcijos „Obuolių šalis“ surinkto derliaus. Tado Ivanausko Obelynės sodyboje vaisius net kelias dienas skynė Kauno rajono savivaldybės vadovai ir darbuotojai kartu su Lietuvos policijos mokyklos kursantais.

Mokosi naujų dalykų

Įdomesnį, aktyvesnį, turiningesnį senjorų gyvenimą pakaunėje stengiasi padaryti ne tik kultūros centrai ir laisvalaikio salės.

Viena aktyviausiai veikiančių organizuotų iniciatyvų, skirtų vyresnio amžiaus asmenims pakaunėje, yra Kauno rajono trečiojo amžiaus universitetas (TAU), šiemet šventęs veiklos dešimtmetį. TAU rengia ne tik paskaitas ir praktinius užsiėmimus, bet ir treniruotes, ekskursijas, akcijas, protų mūšius, sporto fiestas, pėsčiųjų žygius, išvykas Lietuvoje ir į užsienį.

„Šiuo metu Kauno rajono TAU mokosi 400 asmenų, fakultetai veikia keturiolikoje seniūnijų. Šiais mokslo metais veiklą pradėjome Samylų, Kulautuvos ir Rokų seniūnijose. Sužinoję apie galimybę vyresnio amžiaus žmonėms mokytis ir turiningai leisti laisvalaikį, norą dalyvauti TAU veikloje išreiškė ir Vandžiogalos, Užliedžių ir Čekiškės seniūnijų gyventojai“, – pasakojo Kauno rajono TAU rektorė Edita Žaromskienė.

Kauno rajono TAU atkreipė dėmesį į tai, kad išėję į pensiją vyresnio amžiaus žmonės nori išlikti aktyvūs, gali ir nori prisidėti savo žiniomis, patirtimi ir darbais prie bendruomenės stiprinimo, todėl 2020 m. drauge su užsienio partneriais iš Latvijos, Nyderlandų, Slovėnijos ir Bulgarijos parengė tarptautinį ERASMUS+ projektą „Eikite pirmyn, siekite tikslų ir gaukite apdovanojimą. Vyresnio amžiaus žmonių savanorystės skatinimas“. „2022 m. paskelbus Savanorystės metais, šis projektas tapo ypač aktualus. Projektu siekiama paskatinti vyresnio amžiaus žmonių aktyvumą ir įsitraukimą į bendruomeninę veiklą, jų norą užsiimti prasminga mokymosi visą gyvenimą ir savanorystės veikla. Motyvuojančia priemone tapo Senjorų apdovanojimų programa, kuri ragina iš naujo atrasti gyvenimo prasmę, išsikėlus naujus tikslus, jų siekti ir gauti apdovanojimą, įvertinantį pastangas ir asmeninius pasiekimus. Džiugina tai, kad į šio projekto veiklas įsijungė ir kitose savivaldybėse veikiantys TAU, tose savivaldybėse gyvenantys senjorai“, – džiaugėsi rektorė.

Ištikimiausi lankytojai

Apie 50–60 proc. Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos (KRSVB) renginių lankytojų ir apie 30 proc. skaitytojų yra senjorai. „Didelė dalis senjorų į biblioteką ateina pirmiausia dėl bendravimo, paskui – jau ir pasiimti knygų. Jie noriai lanko užsiėmimus, edukacijas, renginius, kurių Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje ir 30-yje jos padalinių vyksta išties gausiai“, – teigė KRSVB direktorė Irena Stančiauskienė.

Edukatorė, profesionali fotografė Kristina Meilutė papildė: iš dalyvaujančių įvairiose bibliotekos vykdomose veiklose 90 proc. yra moterų ir 10 proc. vyrų. „Išskirčiau du nuolatinių lankytojų segmentus: vieni nori kurti, juos domina meninė veikla, o kiti labiau linksta ugdyti skaitmeninį raštingumą, tobulinti darbo kompiuteriu įgūdžius. Besidominčius menine veikla biblioteka kviečia į rankdarbių klubo „Susitikime kūryboje“ užsiėmimus, o siekiantiems pagilinti darbo kompiuteriu žinias biblioteka ir padaliniai siūlo nuolat rengiamus skaitmeninio raštingumo kursus. Viešojoje bibliotekoje ir padaliniuose skaitmeninio raštingumo kursai ir konsultacijos senjorams rūpimais klausimais vyksta nuolat (visus metus) ir senjorų yra gausiai lankomi“, – veiklas vardijo K.Meilutė.

I.Stančiauskienės žodžiais, šiųmetį rudenį TAU Garliavos fakultetas suviliojo itin gausų vyresnio amžiaus studentų būrį. Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka ir Kačerginės biblioteka, bendradarbiaudamos su Kauno rajono švietimo centru, kuruoja TAU veiklas. Šio universiteto studentai išties išsiskiria aktyvumu, iniciatyvumu ir itin noriai dalyvauja visuose bibliotekos renginiuose.

Karantino metu, siekiant retinti žmonių lankymąsi viešosiose erdvėse ir taip sumažinti pandemines rizikas, buvo padvigubintas maksimalus skaitytojui išduodamų dokumentų skaičius: vienu kartu skaitytojas galėjo paimti iki dešimties knygų (vietoje anksčiau galimų penkių). „Tad per karantiną žmonės iš tiesų stengdavosi pasiimti kuo daugiau knygų, o dabar apsiriboja keliomis, kruopščiau renkasi, itin nori naujausios literatūros“, – pasakojo KRSVB direktorė.

Senjorai labai domisi naujomis knygomis, kurių biblioteka gauna du kartus per mėnesį. Dažnai rezervuoja naujausią, skaitomiausią grožinę literatūrą, o gavę bibliotekos e.laišką skuba pasiimti laisvo egzemplioriaus.

Senjorai mėgsta tęstinius leidinius – daug tomų ar dalių turinčius romanus. Su bibliotekininkais senjorai labai noriai kalbasi apie perskaitytas knygas, dalijasi įspūdžiais. Senjorų skaitomiausių knygų penketukas atrodo taip: Kristinos Sabaliauskaitės „Petro imperatorė“, Lucindos Riley „Septynios seserys“, Hanyos Yanagiharos „Mažas gyvenimas“, Delios Owens „Ten, kur gieda vėžiai“ ir Irenos Buivydaitės romanai.

Kviečia į treniruotes

Kauno rajono visuomenės sveikatos biuras (KRVSB) rūpinasi, kad senjorai išliktų aktyvūs ir propaguotų sveiką gyvenseną. Sveikatą stiprinančių veiklų biuras ragina neatsisakyti ir atvėsus orams.

„Nuo spalio mėnesio Kauno rajono gyventojai kviečiami lankyti net keturių skirtingų rūšių – pilateso, jogos, zumbos ir funkcines – treniruotes, kurias veda profesionalūs treneriai. Treniruotės vyks 26 Kauno rajono bendruomenėse, o prisijungti prie jų gali ir gyventojai iš aplinkinių miestų ir miestelių. Užsiėmimai organizuojami Kauno rajono seniūnijų, mokyklų, bendruomenės centrų, laisvalaikio salių suteiktose uždarose patalpose“, – pasakojo KRVSB direktorius Laurynas Dilys.

Jie kasdien primena visai mūsų komandai, kaip reikia mėgautis kiekviena akimirka. 

Visos treniruotės Kauno rajono gyventojams organizuojamos nemokamai. Registracija į treniruotes nevykdoma, todėl galima prisijungti gyventojams tinkamu metu.

„Šį rudenį Kauno rajono gyventojai kviečiami stiprinti ir savo emocinę sveikatą. Biuras organizuoja patirtines savaitgalio stovyklas vyrams ir moterims, kuriose dalyvauti nemokamai gali visi rajono gyventojai – nuo paauglio iki senjoro. Stovyklos organizuojamos jaukiose Kauno rajono kaimo turizmo sodybose. Stovyklas organizuojančio biuro komanda pasirūpino tiek dalyvių nakvyne, tiek maitinimu“, – naujienas pristatė L.Dilys.

Raginimas: sveikatą stiprinančių veiklų Kauno rajono visuomenės sveikatos biuras senjorus kviečia neatsisakyti ir atvėsus orams./ Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro nuotr.

Direktorius negailėjo komplimentų KRVSB organizuojamose veiklose dalyvaujantiems senjorams: jie smalsūs, nori išgirsti ką nors naujo, nedejuoja dėl sveikatos bėdų, stengiasi ją stiprinti.

Rūpinasi visais

Jei tuo ir užbaigtume straipsnį, realus Kauno rajono senjorų portretas nebūtų tikslus. Nemaža dalis šios amžiaus grupės žmonių negali mėgautis aukščiau aprašytomis veiklomis, bet jie nepalikti likimo valiai, naudojasi kitomis įvairiomis paslaugomis.

„Kauno rajono socialinių paslaugų centras (KRSPC) teikia socialinių įgūdžių ugdymo, palaikymo ir (ar) atkūrimo, pagalbos į namus, dienos socialinės globos asmens namuose, sociokultūrines, specialiojo transporto ir kitas paslaugas Kauno rajono gyventojams. Socialiniai darbuotojai, individualios priežiūros darbuotojai, psichologas, kineziterapeutas ir kiti specialistai per metus paslaugų suteikia daugiau nei 600 senyvo amžiaus asmenų“, – sakė centro direktorė Lina Čapienė

Pasak įstaigos vadovės, visos paslaugos yra orientuotos į asmens savarankiškumo palaikymą. „Džiaugiamės, kad Kauno rajono gyventojai yra aktyvūs, nori bendrauti ir yra labai bendruomeniški. Tai lemia ir rajono specifiškumas – kaimiškoji savivaldybė. Kauno rajono senjorai augina gėles, mezga, drožinėja, kuria eiles, geba džiaugtis paprastais dalykais – buvimu kartu, galimybe papasakoti savo istoriją, pasidalyti sukaupta patirtimi, yra savo krašto patriotai ir geba tapti pavyzdžiu jaunajai kartai. Jie kasdien primena visai mūsų komandai, kaip reikia mėgautis kiekviena akimirka“, – šypsojosi L.Čapienė.

Kad visų amžiaus grupių gyventojai jaustųsi saugūs visomis prasmėmis, rūpinasi ir Kauno rajono savivaldybė. „Šiemet pakilus šildymo kainoms, tarybai teikti sprendimų projektai dėl šildymo kainų kompensavimo, padidintas kompensacijoms skirtas biudžetas kone dvigubai. Kad ir kokių iššūkių atsirastų, Kauno rajone prioritetu visada išlieka žmogus, ypač tas, kuriam labiausiai reikia pagalbos“, – pabrėžė Kauno rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Margarita Venslovienė.

Kaip bandomoji, Kauno rajono savivaldybė dalyvauja Europos Komisijos finansuojamame projekte, kuriuo siekiama sukurti palankias galimybes vyresnio amžiaus žmonėms integruotis į socialinį, politinį, kultūrinį gyvenimą ir dalyvauti darbo rinkoje. Projektas įgyvendinamas bendradarbiaujant su Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EPBO) ekspertais.

GALERIJA

  • Šventė: senjorams dedikuotą mėnesį užbaigė Kauno rajono socialinių paslaugų centro salėje spalio 27 d. vykusi šventė, sukvietusi aktyvius bendruomenės narius.
  • Išjudino: aktyviausiems bendruomenės nariams surengtoje šventėje dainuoti kartu, linguoti
  • Patrauklumas: viešojoje bibliotekoje ir padaliniuose skaitmeninio raštingumo kursai ir konsultacijos senjorams rūpimais klausimais vyksta nuolat ir yra gausiai lankomi.
  • Raginimas: sveikatą stiprinančių veiklų Kauno rajono visuomenės sveikatos biuras senjorus kviečia neatsisakyti ir atvėsus orams.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rokas

Tas TAU tikrai puiki organizacija pensininkams. Manau, kad vertėjo įkelti ir jo adresą, kad žmonės galėtų jį nesunkiai susirasti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS