Šventoriaus vartų remontui prašo gyventojų paramos | KaunoDiena.lt

ŠVENTORIAUS VARTŲ REMONTUI PRAŠO GYVENTOJŲ PARAMOS

  • 15

Karmėlavos Šv.Onos parapijos klebonas Virgilijus Veprauskas prašo geros valios žmonių paramos kultūros paveldo objektui – senosios bažnyčios tvoros ir vartų – remontuoti.

Neatgauna tvoros varčių

Karmėlavos Šv.Onos bažnyčia – išskirtinis paveldo objektas. Per beveik 500 metų Karmėlavoje maldos namai ne kartą buvo sudeginti ir sunaikinti – juos atstatyti teko keturis kartus. Antrojo pasaulinio karo metu sudegus trečiajai bažnyčiai, naujoji buvo įkurta buvusiame klebonijos ūkio pastate šalia senosios bažnyčios šventoriaus. Ji savo forma primena gyvenamąjį namą. 1945 m. pastatyta bažnyčia veikia ir dabar. Čia išlikę ir senosios bažnyčios šventoriaus tvora su vartais, statyti XIX a. Tvora su vartais yra kultūros paveldo objektas, įrašytas į Lietuvos Respublikos kultūros vertybių registrą.

Negandos Karmėlavos Šv.Onos parapijoje tęsiasi dar nuo praėjusio amžiaus. Parapijos klebonas Virginijus Veprauskas pasakojo, kad senosios bažnyčios, sudegusios 1944 m. liepos 29 d., vartų varčios dar 1991 m. atkūrimo darbams atlikti buvo perduotos restauratoriui Leonui Glinskiui. Pagal tada sudarytą sutartį jam vartus perdavė tuometis Karmėlavos viršaitis Stasys Mačiulaitis, kuriam tautodailininkas pažadėjo, kad per metus darbai bus atlikti ir varčios grąžintos atgal į bažnyčios vartus. Tačiau jau trečią dešimtmetį šios senovinės, XIX a. pagamintos varčios nebegrįžta į Šv.Onos bažnyčios šventorių. Tautodailininkas sako, kad varčių atiduoti negali, nes darbas nepabaigtas ir dėl atlyginimo nesutarta. Kokios sumos už užsitęsusį restauravimą norėtų, L.Glinskis taip pat neįvardija.

Vartai laukia remonto

V.Veprauskas kartu su Karmėlavos seniūne Violeta Armolaitiene, ieškodami teisybės ir siekdami geranoriškai susitarti, ne kartą vyko pas L.Glinskį į namus. Šiam atsisakius atiduoti architektūrinio paminklo dalį ir neradus bendro sprendimo, buvo kreiptasi į Kultūros paveldo departamentą ir Lietuvos policiją. Pasak parapijos klebono ir seniūnės, neliko kitos išeities – teks kreiptis į teismą. Šiuo metu ruošiamas ieškinys dėl negrąžinamų varčių, o ieškiniui pateikti būtini dokumentai jau surinkti.

V.Armolaitienė tikisi, kad teisiniu būdu varčios bus sugrąžintos į bažnyčios šventoriaus vartus, o parapijiečiai ir seniūnijos svečiai galės apžiūrėti atgimusį XIX a. architektūros paminklą.

Kunigas V.Veprauskas pabrėžė, kad bendruomenei svarbaus kultūros paveldo objektui atnaujinti labai reikalinga geros valios žmonių parama. "Tam, kad atstatytume senosios bažnyčios šventoriaus vartus ir likviduotume Antrojo pasaulinio karo padarinius, noriu paprašyti žmonių paramos. Šis objektas svarbus tiek Lietuvos valstybei, tiek Kauno rajono ir vietos bendruomenei", – teigė klebonas.

Parengtas projektas

Kauno rajono savivaldybės iniciatyva ir skirtomis lėšomis yra parengtas Karmėlavos Šv.Onos bažnyčios šventoriaus tvoros su vartais tvarkybos darbų projektas, kuriam numatyta skirti 76 tūkst. eurų. Tačiau šios sumos nepakaks visiems remonto ir restauravimo darbams atlikti. Todėl kviečiame geros valios žmones prisidėti prie paramos Karmėlavos Šv.Onos bažnyčios šventoriaus tvoros ir vartų atnaujinimo darbams atlikti.

Parapijos rekvizitai: Karmėlavos Šv.Onos parapija, Piliakalnio g. 17, Karmėlava, LT-54447 Kauno r.; įmonės kodas: 291245310; bankas: Lietuvos kredito unija; banko (unijos) kodas: 50108; sąskaitos Nr.: LT60 5010 8000 1400 1169; paskirtis: Karmėlavos Šv.Onos bažnyčios šventoriaus tvoros ir vartų atnaujinimo darbams. Pabrėžiama, kad Karmėlavos Šv.Onos parapija nėra PVM mokėtoja.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Atsakymas>parapijietei

Jusu klebonas yra modernistinio stiliaus gerbejas,t.y greuti tai kas jau yra sukurta sakralu pasvesta Dievo garbei.Jis tai daro prisidengdamas baznytines teises kanonais.Tenka tik apgailestauti kad tokie klebonauja-kunigauja.Teko kazkada dalyvauti jo misiose buvo tarsi spektaklis maivos kraips ,tarsi iliuzija kazkokia i jumora.paliko tikrai klaiku ispudi.

Parapijietė

Man baisu matyt, kaip suniokota sena kapavietė buvusios bažnyčios šventoriuje. Paminklas pakeistas, bet buvusio kapelio vietoje duobė, aplinkui šiukšlės.Matyt, klebono galvoj daug idėjų, o ką nors padaryt iki galo jau kvapo nebeužtenka. Deja..Ir bažnyčia vis prasčiau lankoma, matyt, dėl klebono bendravimo stiliaus su parapijiečiais.

+

Uz teisybe nera ko pykti, o palmes tikrai buvo baznycios viduje, tamstelei tikreusei su atmintim prastai.o veikia ir kirpykla,ir kepyklele ir ritualiniu paslaugu imone,ir sale,ir t.t. tamstele pats rasai nesamones.daug laisvo laiko turi?skaityk brevijoriu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS