„Šviesos nešėja“ - Antano Aleksandravičiaus kūrinys | KaunoDiena.lt

„ŠVIESOS NEŠĖJA“ - ANTANO ALEKSANDRAVIČIAUS KŪRINYS

Didžiulė betoninė moters skulptūra, įkomponuota į buvusios spaustuvės „Spindulys“ pastato fasadą, pasirodo, yra skulptoriaus Antano Aleksandravičiaus kūrinys.

Prieš kelias dienas „Kauno dienoje“ buvo išspausdintas rašinys apie „Šviesos nešėją“ - skulptūrą, kurios autorystė buvo neaiški. „Spindulio“ pastatus įsigiję verslininkai įkūrė čia viešbutį ir pasakojo, kad skulptūrą galėjo sukurti keli skulptoriai.

Ramunė Korsakienė, skulptoriaus Antano Aleksandravičiaus dukra, pasakojo radusi tėvelio dienoraštį, kuriame rašoma, kad 1923 metais buvo sukurta 5 metrų aukščio betoninė moters figūra, žengianti aukštai iškėlusi švyturį.

Ponia Ramunė surinko tėvelio dienoraščius, bibliotekose domėjosi literatūros šaltiniais, kuriuose minimi skulptoriaus darbai ir gyvenimo įvykiai.

„Skulptūra laikė iškėlusi švyturį, kuris naktį 1000 žvakių elektros šviesa švietė virš Kauno. Figūra buvo iškeltą ant „Švyturio“ bendrovės šešių aukštų namo. Per karą ji buvo sugriauta. 1990 metais atstatyta „Spindulio“ spaustuvės pastangomis ir iškelta ant stogo. „Šviesos nešėja“, atėjus nakčiai, vėl sužiba virš Kauno“, - rašoma Antano Aleksandravičiaus dukros išleistoje knygoje „Ars longa, vita brevis“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS