Tarptautinėms studijoms LSMU – 30 metų | KaunoDiena.lt

TARPTAUTINĖMS STUDIJOMS LSMU – 30 METŲ

  • 0

Kasmet didėjantis užsienio jaunimo susidomėjimas, visame pasaulyje konkurencingi absolventai ir nuolatos augantis tarptautiškumas – taip Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) pasitinka 30-ąją tarptautinių studijų sukaktį. Spalio 9 d., minint universitetui ypatingą jubiliejų, pirmieji užsienio absolventai, taip pat esami ir buvę LSMU vadovai apžvelgė nudirbtus darbus, dėl kurių šiandien LSMU – vienas tarptautiškiausių ne tik Lietuvoje, bet ir visame regione.

Skirtingi dešimtmečiai

LSMU rektorius prof. Remigijus Žaliūnas pastebi, kad šie trys tarptautinių studijų dešimtmečiai universitete buvo skirtingi. „Prieš 30 metų buvau jaunas docentas kardiologijos srityje, todėl mintys pradėti vykdyti tarptautines studijas skambėjo kaip pasiruošimas skrydžiui į Mėnulį, – prisiminimais dalijosi rektorius. – Buvo sunku sukurti patrauklią studijų aplinką talentingiems jaunuoliams, kurie norėtų studijuoti pas mus.“

Antrasis dešimtmetis buvo daug lengvesnis – prasidėjo europiniai projektai ir finansavimas, padėję universitetui sparčiai vystytis. Ambicijos neišblėso ir trečiąjį tarptautinių studijų dešimtmetį – vyko nauji projektai, buvo plėtojama LSMU infrastruktūra, augo studijų, mokslo ir klinikinės veiklos lygis. „Šiandien beveik 20 proc. visų studentų yra užsieniečiai. Universitete mokosi tik apie 8 tūkst. studentų, todėl tai išties puikus laimėjimas. Kitą dešimtmetį turime siekti pritraukti daugiau užsienio mokslininkų ir akademinio personalo. Tai bus puiki investicija į ateitį“, – šventėje kalbėjo LSMU rektorius.

Šiandien beveik 20 proc. visų studentų yra užsieniečiai. Universitete mokosi tik apie 8 tūkst. studentų, todėl tai išties puikus laimėjimas.

Buvusiam universiteto rektoriui, LSMU tarybos pirmininkui prof. Viliui Jonui Grabauskui teko žengti vienus pirmųjų žingsnių universiteto tarptautiškumo link. Į universitetą profesorius grįžo baigęs darbą Pasaulio sveikatos organizacijoje, gana greitai tapo rektoriumi ir ėmėsi svarbių pokyčių. Jo teigimu, visus šiuos dešimtmečius universitetas užsienio šalių piliečiams teikė kokybišką išsilavinimą, taip pat vystėsi dėl čia studijuojančiųjų kultūrų įvairovės. „Atvykę į mūsų universitetą, žymiai prisidėjote plėsdami supratimą apie žmonių santykius tarptautiniu mastu. Šiandien globaliame pasaulyje be tarptautinio bendradarbiavimo nėra kito būdo siekti kokybiško aukštojo išsilavinimo“, – įžvalgomis dalijosi prof. V.J.Grabauskas.

Daug tarptautinės patirties sukaupęs buvęs LSMU senato pirmininkas prof. Rimantas Benetis prisiminė, kad, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, pereinamuoju laikotarpiu pradėti tarptautines studijas buvo išties sunki užduotis. „Sovietmečiu Kaunas buvo uždaras miestas. Reikėtų įsivaizduoti šį laikmetį, todėl tik su tuo susidūrę supranta, ką turiu omenyje. Vis dėlto pradėti tarptautines studijas ir bendradarbiavimą su užsienio kolegomis tuo metu buvo ypač ambicingas žingsnis“, – teigė prof. R.Benetis.

Jis pabrėžė, kad šiandien LSMU siūlo daugybę studijų programų anglų kalba įvairiose studijų pakopose, o Kaunas, kaip ir visa Lietuva, yra puiki vieta studijuoti, dirbti ir gyventi.

Augantys skaičiai

Šiemet studijas LSMU rinkosi 342 jaunuoliai iš užsienio. Šis skaičius kasmet auga, dažniausiai čia studijas renkasi Izraelio, Švedijos ir Vokietijos šalių piliečiai. Atvykstantieji renkasi medicinos, odontologijos, veterinarinės medicinos, farmacijos studijas, vis dažniau norima studijuoti ir kitas LSMU siūlomas studijų programas anglų kalba. Užsienio šalių piliečiams LSMU iš viso siūlo net 17 studijų programų anglų kalba.

Nors COVID-19 pandemija pakeitė mokymo ir mokymosi procesą, tarptautinių studijų veikla universitete ir toliau sėkminga, daugelis procesų perkeliami į skaitmeninę erdvę. Universitete nuolat veikia įvairios studentų integravimo programos, esant poreikiui suteikiama psichologo pagalba.

Tarptautinių ryšių ir studijų centro (TRSC) dekanės prof. Ingridos Janulevičienės teigimu, besirenkantys studijas LSMU turėtų žinoti, kad technologijų ir dirbtinio intelekto plėtra universiteto absolventams grėsmės ateityje prarasti darbą nekelia. „Ateityje LSMU studentai bus globalūs piliečiai, žiniomis grįstos bendruomenės nariai. Vertybėmis, kurios svarbios sveikatos sistemai, sveikatos mokslams, turėtų vadovautis ir LSMU ateities studentai“, – kalbėjo TRSC dekanė.

GALERIJA

  • Pasiūla: šiemet studijas LSMU rinkosi 342 jaunuoliai iš užsienio.
  • Tarptautinėms studijoms LSMU – 30 metų
  • Tarptautinėms studijoms LSMU – 30 metų
  • Tarptautinėms studijoms LSMU – 30 metų
  • Tarptautinėms studijoms LSMU – 30 metų
  • Tarptautinėms studijoms LSMU – 30 metų
  • Tarptautinėms studijoms LSMU – 30 metų
  • Tarptautinėms studijoms LSMU – 30 metų
  • Tarptautinėms studijoms LSMU – 30 metų
  • Tarptautinėms studijoms LSMU – 30 metų
  • Tarptautinėms studijoms LSMU – 30 metų
  • Tarptautinėms studijoms LSMU – 30 metų
LSMU nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS