Tarptautinės turizmo dienos proga pristatytos būsimo sezono naujienos | KaunoDiena.lt

TARPTAUTINĖS TURIZMO DIENOS PROGA PRISTATYTOS BŪSIMO SEZONO NAUJIENOS

Artėjanti Tarptautinė turizmo diena pakaunėje pasitikta džiugiai: Kauno rajono savivaldybė pristatė naują katamaraną "Zapyškis". Šį sezoną jis dar neplukdys keleivių ir dviračių – tai darys kitąmet, net jei Nemunas bus gerokai nusekęs.

Kaimyninėje Lenkijoje, laivų statykloje Augustave, pagamintos vandens transporto priemonės maksimali grimzlė siekia tik 0,7 m, todėl keliones bus galima rengti ir esant sausringai vasarai. Keleivių komfortu pasirūpinta ir tuo atveju, jei pliauptų lietus – katamarano denis dengtas.

Katamarano laukta dar birželio mėnesį ir tikėtasi, kad jis keleivius plukdys beveik visą turizmo sezoną. "Mums pirkimas pasisekė tik iš septinto karto, kiti gal būtų praradę kantrybę ir atsisakę šio projekto. Be to, dėl karantino buvo sustojusios gamyklos", – paaiškino Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Pirmuoju "Zapyškio" reisu plaukė (dešinės į kairę) Kauno rajono meras V.Makūnas, šio katamarano krikštatėvis Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, raudondvarietis L.Milčius ir Vidaus vandens kelių direkcijos generalinis direktorius V.Vinokurovas.

Tarnaus edukacinėms ir pažintinėms iškyloms

Kitą turizmo sezoną katamaranas tarnaus edukacinėms ir pažintinėms iškyloms Nemune tarp Zapyškio, Kulautuvos ir Kačerginės rengti. "Mažasis pakaunės turizmo žiedas – unikalus maršrutas, kurį sudaro 40 km, jungiantis keletą pakaunės seniūnijų su Kauno miestu. Mes norime kelti visus ir už prieinamą kainą. Kelionė kainuos 1 eurą, o su dviračiu – 2 eurus. Nesieksime, kad savivaldybės investicija atsipirktų maksimaliai greitai, mums daug svarbiau, kad žmonės galėtų naudotis šia transporto priemone savo poilsiui ir bendravimui", – patikino meras.

Šis plaukimas ir visi mūsų namų darbai daromi tam, kad kitais metais būtų puikus sezonas, startuotume sklandžiai.

Oficialiai turizmo sezonas pakaunėje baigtas praėjusį savaitgalį. "Šis plaukimas ir visi mūsų namų darbai daromi tam, kad kitais metais turėtume puikų sezoną, startuotume sklandžiai", – patikino Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro (KRTVC) direktorė Emilė Kaminskaitė-Sutkuvienė.

KRTVC direktorė prognozavo: jeigu ir kiti metai bus tokie pat uždaryti Lietuvoje, tikėtina, kad turistų srautai augs. "Šiemet fiksuojame rekordinius dviratininkų, pedalus minančių tiek viena, tiek kita Nemuno puse, skaičius. Laivas "Vytis" nuo pat birželio mėnesio turėjo beveik 100 proc. apkrovą kiekvieną dieną, kiekvieną mėnesį buvo organizuojama po aštuonis papildomus reisus, nes susidarydavo žmonių eilės. "Vyčiu" per tris mėnesius plaukė 4 586 keleiviai, iš jų net 3 273 buvo su dviračiais", – skaičius bėrė E. Kaminskaitė-Sutkuvienė.

Ne mažiau populiarus buvo ir laivas "Vilkija". Juo per tris mėnesius plaukė daugiau nei 1 200 žmonių. Rugpjūčio antroje pusėje, Nemuno upės lygiui pasiekus rekordinę ribą, maršrutas buvo sutrumpintas, laivas plaukė tik iki Kulautuvos, sustodamas Kačerginėje ir Zapyškyje.

Tikisi mažiau kritikos

Mažasis "Vytis" gali plukdyti tik dvylika žmonių ir penkis dviračius. Todėl jo kapitonams, pasak V.Makūno, tekdavo išgirsti nemažai kritikos, kai persikelti norėdavo kartu atvykusios grupės ir sugrįžtančio laivelio tekdavo laukti valandą ir ilgiau.

Katamarane "Zapyškis" – 24 sėdimos vietos, tačiau juo plaukti gali gerokai daugiau keleivių. Katamaranas vienu metu talpins ir dvylika dviračių. "Didžiausias noras yra atliepti dviratininkų, kurie keliauja pakaunės dviračių takais, poreikius. Taip pat norime pakviesti jaunąją kartą pažinti Kauno rajoną", – sakė KRTVC direktorė.

Turi nepanaudotą kozirį

Vidaus vandens kelių direkcijos (VVKD) generalinis direktorius Vladimiras Vinokurovas pasidžiaugė, kad įdirbis duoda vaisių, o nuo žodžių pereinama prie darbų ir laivų skaičius didėja. "Jau kursuoja vandens taksi iš Kauno Nemunu iki Nevėžio, gabenantis iki dvylikos keleivių, o verslininkai planuoja į vandenį nuleisti dar kelis laivus. Vandens transporto priemonių skaičius Kauno regione auga", – tvirtino V.Vinokurovas ir pastebėjo, kad esama ir neišnaudotų galimybių: galima rengti įvairiausius teminius plaukimus, edukacijas vaikams ir jų metu lankyti pakaunės kultūrinius objektus.

Būtent panašias idėjas pakaunėje ir ketinama įgyvendinti kitą turizmo sezoną. Iki 2022 m., kai Kaunas ir Kauno rajonas taps Europos kultūros sostine, ties Zapyškiu atsiras plaukiojantis sodas, o nenaudojamoje žemsiurbėje ketinama rengti edukacinę programą.

KRTVC žada išnaudoti svarų kozirį: "XX a. pradžioje Kulautuvai, o ne Palangai, pirmiausia buvo suteiktas kurorto statusas. Mes žinome labai daug informacijos, kokie žmonės ilsėjosi Kulautuvoje, kaip įspūdingai ji atrodė, todėl, pasitelkę profesionalius gidus, atmintį atgaivinsime, tęsime pažintį ir kviesime atvykti žemės transportu ir naujuoju laivu", – planais dalijosi E.Kaminskaitė-Sutkuvienė.

Katamarano krikštatėviu tapo raudondvarietis Leonas Milčius, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, o kad kelionės būtų saugios laivą pašventino Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo parapijos klebonas Juozas Fakėjavas. "Didžiulis džiaugsmas ne tik man, zapyškiečiams, bet ir pakaunės, kitų vietovių žmonėms, kad Zapyškis tampa nepaprastai gražia nepriklausomos Lietuvos žydinčia gėle", – išlipęs iš Zapyškyje prisišvartavusio katamarano pakiliai kalbėjo šiame miestelyje gimęs ir augęs Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras.

Naująją vandens transporto priemonę pašventino Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo parapijos klebonas J.Fakėjavas.

GALERIJA

  • Emilė Kaminskaitė-Sutkuvienė
  • Tarptautinės turizmo dienos proga pristatytos būsimo sezono naujienos
  • Tarptautinės turizmo dienos proga pristatytos būsimo sezono naujienos
  • Tarptautinės turizmo dienos proga pristatytos būsimo sezono naujienos
  • Tarptautinės turizmo dienos proga pristatytos būsimo sezono naujienos
  • Tarptautinės turizmo dienos proga pristatytos būsimo sezono naujienos
  • Tarptautinės turizmo dienos proga pristatytos būsimo sezono naujienos
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Joris

Taigi merui reikia atsarginio varijanto -kaip pabėgti iš tėviškės , iškilus pavojui .Nemunu -Nemunu ir į Švediją.

Senis

Matysim

Geriau

įrenkite naujų slipų(laivų nuleidimui į vandenį). O tai vienintėlis prie Combo beveik visas seklumoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS