Taurakiemio seniūnijoje – geresnės gyvenimo sąlygos | KaunoDiena.lt

TAURAKIEMIO SENIŪNIJOJE – GERESNĖS GYVENIMO SĄLYGOS

Taurakiemio seniūnijoje atidarytas baigtas asfaltuoti kelias Margininkai–Piliuona, o neseniai suburta savanorių gaisrininkų komanda persikėlė į naujas patalpas. Dabar gyventojai laukia Piliuonos gimnazijos rekonstrukcijos pabaigos.

Netikėjo sulauksią asfalto

Būriui vietos gyventojų leidusis į dviračių žygį, atidaryta išasfaltuota 4,24 km ilgio žvyrkelio atkarpa, vedanti iš Piliuonos į Margininkus. Kelio remonto darbų rangovai – "Kauno tiltai", užsakovai – Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD). Šis kelias Taurakiemio seniūnijos gyventojams dideliu galvos skausmu buvo jau seniai – asfalto jie laukė apie 20 metų.

Kelias dažnai naudojamas: vietiniai juo važiuoja į Margininkų kapines, bažnyčią, ūkininko Audriaus Banionio įmonę, kurioje dirba per 100 darbuotojų. Pravažiuojantys automobiliai sukelia daug dulkių. "Kai kurie senbuviai, kurie gyveno prie to kelio, vasarą negalėdavo atsidaryti langų, kieme – auginti daržovių, nes viskas nusėsdavo dulkėmis, sako: netikėjome, kad sulauksime asfalto. Ne kartą rašėme bendruomenės vardu ir į LAKD, ir Kauno regiono keliams, kuriems šis kelias priklauso, bet gaudavome atsakymą, kad automobilių srautas čia per mažas, kad trūksta lėšų ir remontuojama nebus. Užtruko, kol tas kelias, visų pirma, buvo įtrauktas į remontuotinų kelių sąrašą, po to – kol atėjo jo eilė", – pasakojo Taurakiemio seniūnė Danutė Glinskienė.

Reikia atnaujinti taką

Gera žinia ne tik seniūnijos gyventojams, bet ir kauniečiams, kitiems poilsiautojams: šiemet planuojama išasfaltuoti automobilių stovėjimo aikštelę prie Kadagių slėnio. Aikštelė bus asfaltuojama Kauno rajono savivaldybės lėšomis.

Viena unikaliausių gamtos vietų Lietuvoje – Kadagių slėnis, kuriame auga daugybė dezinfekuojančiomis ir gydančiomis savybėmis pasižyminčių kadagių, šiltuoju metų laiku kaip magnetas traukia turistus. Nuo apžvalgos salelių atsiveria puiki panorama.

Kauno marių regioninio parko darbuotojai susirūpinę medinio tako būkle. Praėjus keleriems metams nuo įrengimo, drebulinės lentos ėmė pūti. Jas periodiškai tenka keisti naujomis.

"Bėda ta, kad pūva ne tik lentos, bet ir mediniai poliai, – sakė Kauno marių regioninio parko direkcijos vyriausiasis specialistas Evaldas Makrickas. – Būtų idealu, jei vietoje jų pastatytume metalinius, o tako lentas pakeistume ąžuolinėmis. Jos brangesnės, tačiau tarnautų kur kas ilgiau."

Preliminariais skaičiavimais, norint atnaujinti visą Arlaviškių pažintinio tako dangą reikėtų daugiau nei 100 tūkst. eurų. Aplinkos ministerija šiemet skyrė vos 15 tūkst. eurų. Už tiek esą galima sutvarkyti tik nedidelę tako atkarpą.

"Jei takas taps avarinės būklės, jį teks uždaryti", – įspėjo E.Makrickas. Kad taip neįvyktų, gali prisidėti Kauno marių regioninio parko lankytojai. Vos už 5 eurus parke galima įsigyti vardinę lentą. Tokių lentų take daugėja. Jas perka jaunavedžiai, draugai dovanoja draugams. Vardinės lentos – ne vienintelis būdas padėti atnaujinti taką. Jau trečius metus lankytojai kviečiami įsigyti savanorišką vienkartinį arba mėnesinį lankytojo bilietą ir taip parkui skirti 1 arba 5 eurus.

Laukia rekonstrukcijos pabaigos

Pernai išasfaltuota ir Piliuonos kaimo Pamiškės gatvės dalis, vedanti link Taurakiemio kaimo.

Didesniuose seniūnijos kaimuose sudarytos sąlygos vietiniams sportuoti: įrengta po sporto aikštelę su nauja danga. Pernai Viršužiglio kaime atidaryta nauja sporto aikštelė, taip pat yra aikštelės Piliuonoje, Margininkuose. Užpernai per Viršužiglio gyvenvietę nutiestas apie 1 km ilgio pėsčiųjų ir dviračių takas. Kitas vietos bendruomenės ilgai lauktas darbas – vykstanti Piliuonos gimnazijos rekonstrukcija.

Šiuo metu čia – pats rekonstrukcijos darbų įkarštis: baigiami šiltinti pastato pamatai, viduje kai kur jau vyksta tinkavimo darbai. "Dirba ne tik darbininkai – turime papildomų darbų ir mes, gimnazijos administracija. Su darbus vykdančios bendrovės atstovais posėdžiaujame kas savaitę, aptariame iškylančias problemas", – pasakojo gimnazijos direktorė Dalia Vasauskienė.

Pakeistos dalies stogo konstrukcijos, šią savaitę planuojama pradėti dengti stogą (pastato dalies virš būsimosios sporto salės ir pažeminto bokšto vietoje), būsimoje sporto salėje ruošiamasi pradėti kloti grindų pagrindą. Gimnazijos vidiniame kieme pradėjęs kilti naujas pastatas – būsimoji Piliuonos laisvalaikio salė, kuri tarnaus ir kaip mokyklos aktų salė. Buvusi gimnazijos aktų salė, iki šiol priminusi sovietinius laikus, šiuo metu yra didinama – šiose patalpose nuo rudens veiks sporto salė, kurios gimnazija iki šiol neturėjo.

Gimnazijos pastatą planuojama apšiltinti, atnaujinti jo šildymo sistemą, pakeisti elektros instaliaciją. Atlikus pastato rekonstrukciją, padidės gimnazijos patalpų plotas ir tūris. Rekonstruotame gimnazijos pastate įsikurs ir naujasis informacinis centras: biblioteka, gimnazistams ir viso miestelio bendruomenei naudotis skirta kompiuterių klasė. Projektui įgyvendinti iš Kauno rajono savivaldybės ir Valstybės investicijų programos skiriama 2,5 mln. eurų. Gimnazijos rekonstrukcija turėtų būti visiškai baigta iki 2020 m., tačiau į iš dalies atnaujintas patalpas moksleiviai ir mokytojai tikisi įžengti šią rugsėjo 1-ąją.

Kol gimnazijos pastate vyksta intensyvūs darbai, iš čia laikinai išsikėlė Piliuonos ambulatorija ir biblioteka. Šiuo metu jos veikia šalia esančiose seniūnijos pastato patalpose. "Ambulatorijoje dirbančiai šeimos gydytojai skyrėme vieną kabinetą, kad ji galėtų toliau priimti ligonius. Kabinetas nėra pritaikytas teikti medicinines paslaugas, gydytoja čia dirba iš bėdos. Kitaip reikėtų iš viso nutraukti šeimos gydytojo paslaugų teikimą, kol remontuojamas gimnazijos pastatas. Tai būtų labai nepatogu vyresnio amžiaus seniūnijos gyventojams – tokių paslaugų tektų važiuoti į Garliavą. Tad susispaudėme ir dirbame toliau", – pasakojo seniūnė.

Seniūnijos patalpose laikinai įsikūrė ir biblioteka. Į joms skirtas patalpas ambulatorija ir biblioteka turėtų sugrįžti iki rugsėjo 1 d.

Piliuonos gyventojai laukia ir centralizuotų nuotekų tinklų, kurių gyvenvietėje iki šiol nebuvo. Juos planuoja pradėti tiesti spalio mėnesį. "Projektas suskirstytas į du etapus. Pirmajame etape planuojama nutiesti naujus nuotekų tvarkymo tinklus Sodų, T.Masiulio, Kranto, Pamario, Piliakalnio, Piliuonos, Klevų gatvėse – iš viso 5,6 km. nuotekų tinklų. Bus sudaryta galimybė prie tinklų prisijungti 76 būstams. Antrasis etapas prasidės 2019 m. Jo metu nuotekų tinklai bus nutiesti Taikos plente, Karjero, Ąžuolų, Šaltinio, Dobilo, Pamario, Žalgirio, Kaštonų, Piliuonos, Klevų, Rožių gatvėse – iš viso 4,8 km. nuotekų tinklų. Bus sudaryta galimybė prie tinklų prisijungti 60 būstams", – pasakojo bendrovės "Giraitės vandenys" direktorius Gitis Urbelis.


Gaisrinė veikė ir prieš 40 metų

Margininkų gaisrinė įkurta apie 1970 m., tuo metu buvusio kolūkio "Pirmūnas" iniciatyva. Gaisrinėje kaip savanoriai dirbo kolūkio paskirti darbuotojai.

1989 m. buvo įkurta Kauno rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Margininkų komanda.

2003 m. Kauno rajono priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba reorganizuota. Margininkų, kaip ir kitos Kauno rajono gaisrinės, pervardyta į ugniagesių komandą, kuri tęsė darbą Kauno rajono priešgaisrinėje saugos tarnyboje.

Margininkų ugniagesių komandos patalpos ir darbo sąlygos visais laikais buvo prastos, neatitiko reikalavimų, tačiau lėšų naujoms patalpoms nebuvo. Pernai nutarta Margininkų ugniagesių komandą perkelti į Piliuonos miestelį. Pastato Piliuonoje remonto darbai, kuriems buvo skirta 98 tūkst. eurų, atlikti vykdant "Interreg" projektą "Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimas, plėtojant savanorystę priešgaisrinės saugos srityje". Projektas finansuotas ES lėšomis. Piliuonos komanda budėjimus pradėjo nuo šių metų sausio. Šiuo metu komandą sudaro penki darbuotojai ir penki savanoriai ugniagesiai, gesinantys gaisrus.

Pernai birželį, Kauno rajono savivaldybei parėmus, Piliuonos ugniagesių komandai buvo nupirktas gaisrinis automobilis "Mercedes Benz", kuris pakeitė nusidėvėjusį ZIL gaisrinį automobilį.

GALERIJA

  • Būklė: medinį taką, kuriuo einant galima apžiūrėti gamtos perlą – Kadagių slėnį, reikia atnaujinti.
  • Planai: į rekonstruojamą Piliuonos gimnaziją moksleiviai turėtų įžengti rugsėjo 1 d.
  • Taurakiemio seniūnijoje – geresnės gyvenimo sąlygos
  • Taurakiemio seniūnijoje – geresnės gyvenimo sąlygos
  • Taurakiemio seniūnijoje – geresnės gyvenimo sąlygos
  • Taurakiemio seniūnijoje – geresnės gyvenimo sąlygos
  • Taurakiemio seniūnijoje – geresnės gyvenimo sąlygos
Kauno rajono savivaldybės, Vilmanto Raupelio, Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Švonderis

Gerais tarybiniais laikais būdavo išeini naktį pasivaikščiot,o sutiktas chuliganas tau siūlo pirkti plytą... Dabar - lentą,abonementinį bilietą... Pilnai tikiu,kad ir €15000 užtektų viską sutvarkyt,bet tada nieko nenubyrėtų visokiems dizaineriams,planuotojams,rangovams IT t.t.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS