TEO miestui parodė špygą | KaunoDiena.lt

TEO MIESTUI PARODĖ ŠPYGĄ

Bendrovė TEO nusprendė, kad miesto savivaldybei neparduos Ryšių istorijos muziejaus patalpų. Čia ketinęs įsikurti Kauno miesto muziejus gali atsidurti gatvėje.

Bendrovė TEO nusprendė, kad miesto savivaldybei neparduos Ryšių istorijos muziejaus patalpų. Čia ketinęs įsikurti Kauno miesto muziejus gali atsidurti gatvėje.

Neturi kur dėtis

Tokį sprendimą verslininkai priėmė praėjusią savaitę. Anksčiau planuota, kad patalpos iš verslininkų bus nupirktos už kelis milijonus litų – tam buvo pritarusi ir miesto taryba, tačiau dabar visi planai griuvo tarsi kortų namelis.

2016 m. baigiasi Kauno miesto muziejaus nuomojamų patalpų M.Valančiaus g. sutartis su Kauno arkivyskupija. Pastaroji jau perspėjo savivaldybę ir muziejaus vadovus, kad pratęsti sutarties neplanuoja, tad muziejui teks išsikelti.

Dabartinėse beveik 400 kv. m patalpose įsikūrusi ir muziejaus administracija, ir ekspozicijos salės.

Be M.Valančiaus g. esančios ekspozicijos, miesto muziejui priklauso Kauno pilis bei Rezistencijos ir tremties skyrius, esantis Ramybės parke.

Pasiliks sau

Kauno merą Andrių Kupčinską nustebino verslininkų sprendimas neparduoti Senamiestyje esančių patalpų.

"Miesto taryba yra priėmusi sprendimą išpirkti šias patalpas. Su ankstesniais TEO vadovais preliminariai buvo kalbėta, kad viskas galėtų kainuoti apie 2–3 mln. litų. Tačiau neseniai sulaukiau naujojo TEO vadovo Kęstučio Šliužo vizito. Man buvo pranešta, kad nors pastatas įmonei naudos neneša, jie čia planuoja įsteigti šiuolaikinių komunikacijų muziejų", – sakė miesto meras.

Jo teigimu, verslininkai nusiteikę plėtoti muziejaus veiklą bendradarbiaudami su universitetais.

"Negalime privačios bendrovės priversti parduoti pastatą, derybos vyko ne kartą, tačiau matau, kad dabar padėtis yra pasikeitusi", – sakė A.Kupčinskas.

Administracijos direktoriaus Dainiaus Ratkelio teigimu, savivaldybė vilčių dar nepraranda.

"Jei miesto muziejui nepavyktų įsikurti Ryšių istorijos muziejuje, vienas galimų variantų lieka rotušė su keramikos muziejumi rūsyje. Valdome ir Kauno pilį, tad laikinai bandytume ten perkelti visus eksponatus. TEO žadėjo, kai pasikeis jų valdyba, paskirs atsakingus asmenis ir derybos toliau bus tęsiamos. Tikrai negavome tiesaus atsakymo, kad viskas jau baigta", – optimizmo neprarado D.Ratkelis.

Ieško kitų variantų

Kauno miesto muziejaus direktorę Ritą Garbaravičienę toks verslininkų nuomonės pasikeitimas šokiravo.

"Atsakymą gavome praėjusią savaitę. Tad dabar sėdime ir galvojame, ką daryti. Tikrai nežinau, ką darysime... Turime po reorganizacijos prijungtus Povilo Stulgos bei Miko ir Kipro Petrauskų muziejus, bet jų profilis kitoks, muzikinis. Erdvės ten labai nedidelės", – pasakojo R.Garbaravičienė.

Direktorė svarstė, kad vienas galimų variantų, kur galėtų įsikurti Kauno miesto muziejus, – buvusios ligoninės patalpose Muitinės g. Toks variantas buvo svarstomas anksčiau, tačiau vėliau pastatas buvo atiduotas Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultetui.

"Akademija dabar ten šeimininkauja jau trejus ar ketverius metus, tačiau jiems ne itin sekasi restauruoti pastatą. Dar anksčiau svarstyta, kad pastatą galėtų valdyti du šeimininkai, tad, manau, tikrai rastume bendrą kalbą – mūsų sritys labai panašios. Deja, derybas su akademija reikia pradėti nuo nulio – mes praradome daug laiko", – sakė R.Garbaravičienė.

Ji neabejojo, jei dalį pastato būtų leista valdyti savivaldybei, jį restauruojant būtų galima pasinaudoti ES lėšomis, kurias skirsto Kultūros ministerija.

"Nesinorėtų stabdyti muziejaus veiklos. Nepražūtume, tačiau savi namai – pirmoje vietoje", – pridūrė direktorė.

Atnaujins ekspoziciją

TEO komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis patvirtino, kad bendrovė ir toliau ketina valdyti muziejų.

"TEO derybos su Kauno miesto savivaldybe dėl Ryšių istorijos muziejaus perleidimo iš esmės nebuvo prasidėjusios. O per keletą pastarųjų metų diskutavome dėl galimo pastatų komplekso perleidimo tiek savivaldybei, tiek ir Vyriausybei", – sakė jis.

A.Bubnelio teigimu, muziejus ir toliau liks miesto kultūrinio gyvenimo dalimi – jame vyks įvairūs kultūriniai ir pramoginiai renginiai. Čia planuojama atnaujinti ekspoziciją, įtraukiant šiuolaikinių bei ateities telekomunikacijų sprendimus, pateikiant juos interaktyviam pažinimui.

"Tikime, kad tai muziejų padarys dar patrauklesnį tiek moksleiviams, tiek ir vyresnio amžiaus žmonėms", – sakė jis.

Istorija

Istorinė Kauno miesto muziejaus vieta – dabartinis Ryšių istorijos muziejus. Šiose patalpose 1898 m. lapkričio 25 d. Kauno miesto valdyba įkūrė pirmąjį Kauno miesto istorijos muziejų, veikusį iki 1936 m.

GALERIJA

  • Rita Garbaravičienė
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

As ir pirkciau

Kiek zinau Teo pardavine o 7 mil sita objekta o gerbiami savivaldybes klerkai priesakyje su p. garbaaravicium nori nupirk uz 2 mil. Ir tai ne savo o savivaldybes lesom. Na ner ko pyk an Teo kad neparduoda, cia juk nekilnojamo turto rinka, o ne savivaldos ar kokiu tai seimos klanu uzgaidu tenkinimas. As ir noreciau nusipirkt pavyzdziui rotuse ar koki nama zaliakalnyje uz kokia 20 tukstanciu litu ir labai pykstu kad man neparduoda :) Na bet matyt klierkai iprate kad jiems viskas galima ir uz dykuti..

to tagi

Ramūno gGarbaravičiaus žmonos vardas yra Birutė ir ji yra . SC Baltic Media leidinių (žurnalai „IQ. The Economist“, „Intelligent Life“ ir kt.) redaktorių kolegijos pirmininkė. Jei komentuot moki-tai gal ir pagooglink kitą kartą?

taigi

Garbaravičius galėtų pasirūpinti ir patalpomis, jei jau pasirūpino žmonos darbo vietą miesto muziejuje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS