Unikalioje aukštojoje mokykloje Kaune – modernios studijos su krikščioniškų vertybių pagrindu | KaunoDiena.lt

UNIKALIOJE AUKŠTOJOJE MOKYKLOJE KAUNE – MODERNIOS STUDIJOS SU KRIKŠČIONIŠKŲ VERTYBIŲ PAGRINDU

  • 6

Jeigu svarstote, kur studijuoti, į puikių variantų sąrašą būtinai įtraukite prieš ketvirtį amžiaus Kaune įkurtą Kolpingo kolegiją, siūlančią ne tik aukštojo mokslo išsilavinimą, bet ir bendrą asmenybės tobulėjimą. Šioje aukštojoje mokykloje puoselėjama krikščioniška moralė, ugdomi įvairių profesinių sričių, o kartu ir socialiniai lyderiai.

Augimas ir pasitikėjimas

Pagarba asmenybei ir visuomenei. Keturios studijų programos: Socialinio darbo vadyba, Transporto logistika, Ekoturizmas, Vaiko gerovė ir socialinė apsauga, iš kurių dvi – vienintelės Lietuvoje. 1460 absolventų. 150 socialinių partnerių. 60 šalių vienijanti tarptautinė bendruomenė.

Kauno širdyje – Senamiestyje įsikūrusios šios ne valstybinės bendruomeninės aukštosios mokyklos moto: „Jeigu jūs norite geresnės ateities, privalote patys ją susikurti“ (kunigas Adolfas Kolpingas).

Kolegijos bendruomenė prie geresnės visų mūsų ateities aktyviai prisideda pradedant didžiuliu dėmesiu ir pagarba studento asmenybei, bendruomeniškumo puoselėjimu, nuolatine pagalba formuojant krikščioniškąsias moralines nuostatas ir kaupiant vidines galias mūsų šalies socialinės ir ekonominės aplinkos humanizavimui.

Kolegijos veikla grindžiama darnios plėtros principais, apimančiais pagrindines sritis: socialinę gerovę, aplinkos tvarumą ir ekonominę gerovę.

Vienas iš Kolpingo kolegijos įkūrimo tikslų buvo įsteigti švietimo instituciją, ugdančią socialinius lyderius. Kitas tikslas – pagelbėti jaunuoliams suvokti savo asmens orumą ir vertę, įgauti pasitikėjimo vidinėmis jėgomis ir, įgijus tvirtų profesinių žinių, tapti gerais specialistais, gebančiais prisitaikyti sparčiai kintančioje darbo rinkoje.

Kolpingo kolegijos nuotr.

Savipagalbos principas

Kolegijos steigėjas Lietuvos Kolpingo fondas yra katalikiška labdaros ir paramos organizacija, vienijanti socialiai atsakingus žmones, veikiančius savipagalbos principu. Dalininkas – Kolping Bildungswerk Wuerttemberg (Vokietija).

Kolegija įsteigta realizuojant vieną iš prioritetinių fondo veiklos sričių – švietimo veiklą. Kolegiją remia Tarptautinė Kolpingo draugija, vienijanti apie 400 tūkst. narių 60-tyje pasaulio valstybių. Jos įkūrėjas – Palaimintasis Adolfas Kolpingas.

Kunigas A. Kolpingas – vienas žymiausių XIX a. socialinio katalikiškumo vadovų ir puikus socialinis auklėtojas, kurio veikla įgijusi platų tarptautinį mastą toliau tęsiama dabar.

Ugdymas – nesibaigiantis procesas

Kas tai yra Kolpingo kolegija pačių kolpingiečių akimis? „Švietimas yra žmogaus teisė. Jis turi skatinti supratimą, pakantumą ir draugystę, plėtoti taikos palaikymo veiklą. Taip teigiama Visuotinėje žmogaus teisių deklaracijoje. Taigi, švietimas nėra vien tik specializuotų žinių įgijimas. Veikiau juo siekiama suteikti patirties, vertybių ir gyvenimo kelio kryptį. Būtent šią misiją Kolpingo kolegija jau 25 metus vykdo nuosekliai orientuodama savo veiklą į krikščioniškąsias vertybes ir Adolfo Kolpingo gyvenimą bei veiklą. Jau ketvirtį amžiaus Kolpingo kolegijos bendruomenė tęsia tai, ką kadaise pradėjo Adolfas Kolpingas – suteikia jauniems žmonėms perspektyvą ir padeda jiems rasti savo vietą visuomenėje“, – kalbėjo Šveicarijos Hochdorfo Kolpingo šeimos narys, vykdomojo komiteto narys Daniel Unternährer.

Vokietijos Kolpingo švietimo įstaigos „Kolping Bildungswerk Württemberg“ stebėtojų tarybos pirmininkas Dieter Fischer pabrėžė, kad Kolpingo kolegijoje vadovaujamasi Adolfo Kolpingo pavyzdžiu, kuris daugiau nei prieš 150 metų kovojo už švietimą, lygias galimybes ir socialinį teisingumą, ir kuriam ugdymas buvo „dinamiškas, niekada nesibaigiantis procesas, kuriame žmogus, sąveikaudamas su savo socialine aplinka, susidaro pasaulio vaizdą ir taip ugdo savo asmenybę bei tapatybę“.

„A. Kolpingas buvo įsitikinęs, kad švietimas formuoja „egzistencinius gebėjimus ir gyvenimo įgūdžius.“ Kartu jis manė, kad švietimas yra raktas į socialinį vystymąsi. Jis įgalina ir skatina žmogų įsitraukti į visuomeninę veiklą, taip aktyviai išreiškiant meilę artimui ir sprendžiant savo laikmečio problemas“, – teigė D. Fisher.

Kolpingo bendruomenėse pagrindinis dėmesys skiriamas žmogui!

Į dažnai sulaukiamą klausimą, kuo Kolpingo kolegija skiriasi nuo kitų privačių ir valstybinių švietimo įstaigų? Jis atsako labai trumpai: „Kolpingo bendruomenėse pagrindinis dėmesys skiriamas žmogui!“.

Buvęs ilgametis Kolpingo kolegijos akademinės tarybos pirmininkas, buvęs Augsburgo Kolpingo švietimo centrų vienas iš vadovų Sebastian Josef Paul atkreipė dėmesį, kad Kolpingo kolegijoje švietimas suprantamas kaip krikščioniškuoju žmogaus įvaizdžiu pagrįstas mokymas.

„Švietimas neapsiriboja vien tik žiniomis ir kompetencija, kurie vertinami kreditais. Čia sukuriama laisva aplinka kiekvieno asmens vystymuisi, suteikiama prasmė ir orientacija. Toks švietimas skatina savarankišką mąstymą, leidžia tobulėti ir moko išsakyti kritiką. Taip stiprinama atvira ir demokratiška visuomenė, kurios piliečiai pasitiki savimi, todėl geba ir drįsta vadovautis savo protu“, – dėstė S. J. Paul.

Kolpingo kolegijos nuotr.

Studijų kryptys

Kolegijoje rengiami Kauno regiono, šalies ir Europos darbo rinkos poreikius atitinkantys specialistai, gebantys ne tik taikyti studijų metu įgytas žinias ir įgūdžius, bet ir savo veiklas grįsti krikščioniška morale.

Kaip jau minėjome, Kolpingo kolegijoje vyksta socialinio darbo vadybos, transporto logistikos, ekoturizmo, vaiko gerovės ir socialinės apsaugos studijos. Studentai gali rinktis nuolatines (trejų metų) arba ištęstines (ketverių metų) studijas. Jas baigę absolventai įgyja profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį.

Per savo veiklos laikotarpį kolegijoje susiformavo tokia aukštosios mokyklos kultūra, kuri priima ir apjungia skirtingus požiūrius, nukreipdama juos darbui viena kryptimi, įgalina veikti vidinę inerciją, skatina laikytis mokymosi visą gyvenimą nuostatų ir susitelkti siekiant aiškių ir ambicingų tikslų.

„Vadovaudamiesi Adolfo Kolpingo vizija, siekiame sudaryti žingeidiems žmonėms sąlygas mokytis visą gyvenimą. Norime padėti mažinti individualią ir socialinę neteisybę, užkirsti kelią diskriminacijai ir atstūmimui, ypač silpniausių visuomenės narių atžvilgiu, ir visiems suteikti sąžiningas švietimo galimybes“, – kalbėjo D. Fisher ir pacitavo A. Kolpingą: „Žmogus yra tas, kuo pats tampa“.

Daugiau informacijos apie A. Kolpingą, Kolpingo mokymo(si) principus, Kolpingo kolegiją, stojimo į ją sąlygas ir studijų galimybes rasite www.kolpingokolegija.lt.

Informacija apie studijas ir priėmimą taip pat teikiama tel. +370 620 30636, el. p. studijos@kolpingokolegija.lt ir kolegijoje (Raguvos g. 7, Kaunas) jos darbo valandomis.

GALERIJA

  • Unikalioje aukštojoje mokykloje Kaune – modernios studijos su krikščioniškų vertybių pagrindu
  • Unikalioje aukštojoje mokykloje Kaune – modernios studijos su krikščioniškų vertybių pagrindu
Kolpingo kolegijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

K. Ž.

Pati esu šios kolegijos studentė ir tikrai tai nuostabi bendruomenė. Išskirtinis dėmesys kiekvienam studentui, nuoširdūs dėstytojai ir visada sulaukiama pagalba. Tikrai kažkas išskirtinio.

Anonimas

Nuostabi aukštoji mokykla, puikūs atsiliepimai iš visų studentų!

Baikit tas nesąmones

Atleiskite, kokia čia dar aukštoji mokykla, kolegija - politechnikumo lygmens, o paskui stoja į magistrą ir vaidina aukštąjį baigę. Tai gal po profkės tuoj bus galima magistru tapt???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS