Unikalus kvartalas Jonavos gatvėje – geriausia konkurse išrinkta idėja | KaunoDiena.lt

UNIKALUS KVARTALAS JONAVOS GATVĖJE – GERIAUSIA KONKURSE IŠRINKTA IDĖJA

  • 28

Jonavos gatvėje, šalia Neries, pradėtas vystyti unikalus kvartalas, kuris apims tiek gyvenamuosius, tiek komercinius pastatus. Šis projektas išskirtinis tuo, kad geriausia architektūrinė idėja išrinkta konkurso keliu, jo metu nepriklausomi ekspertai galėjo vertinti darbus nežinodami, kas jų autoriai.

Tvarus kvartalas

Bendrovė „Optina“ pradės vystyti naują kvartalą, kuris įsikurs Jonavos g. 43C. Neries pašonėje gyventojai galės mėgautis metų kaita, upės tėkme. Be gyvenamųjų namų, kvartale bus ir komercinės paskirties pastatų, tad darbo vietos galės būti visai šalia namų.

„Naujas projektas pasižymės tvarumu – darbo vieta galės būti ranka pasiekiama, bus taupomas ne tik laikas, bet ir degalai, visa tai prisideda prie švaresnės aplinkos. Be to, nauji pastatai atitiks aukščiausius energetinius reikalavimus“, – apie tvarius projekto akcentus kalbėjo kvartalo vystytojas, bendrovės „Optina“ direktorius Edvinas Mamedovas.

Naujakuriai galės mėgautis komfortišku gyvenimu arti gamtos, tačiau kartu būti arti miesto gyvenimo ritmo.

„Miestas vis kalba, kad reikia atsigręžti į upes, tad Jonavos gatvėje, ko gero, buvo likęs vienintelis toks didelis laisvas sklypas, kuriame galima sukurti įdomų, išskirtinį projektą. Norisi čia vystyti kvartalą, kad dienomis būtų gyvi komercinės paskirties pastatai, o vakare gyvenimas persikeltų į namus“, – pridūrė E. Mamedovas.

Tvaru: pasak E. Mamedovo, naujas projektas pasižymės tvarumu – darbo vieta galės būti ranka pasiekiama, bus taupomas laikas ir degalai. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Geriausios idėjos paieškos

Vystytojai siekė iš abiejų Neries pusių puikiai matomoje vietoje sukurti išskirtinį projektą, turintį išliekamąją vertę, kad ir po daugelio metų būtų galima grožėtis architektų kurtais sprendimais.

Todėl buvo žengta Kaune kol kas dar nelabai paplitusios praktikos keliu – kartu su Lietuvos architektų sąjungos (LAS) Kauno skyriumi surengtas architektūrinis konkursas. Jo metu skirtingos architektų komandos turėjo galimybę pristatyti skirtingas idėjas. Jų gauta net septynios, jos leido į teritoriją pažvelgti visai kitu kampu.

„Norėjome vienoje vietoje sukoncentruoti skirtingų paskirčių pastatus, o architektūrinis konkursas buvo vienintelis būdas pažiūrėti, kaip atliekant tą pačią užduotį ir esant vienodiems sklypo parametrams galima gauti visiškai skirtingus rezultatus, ir išrinkti patį tinkamiausią projektą, kuris atitiktų tiek mūsų, tiek miesto poreikius“, – kalbėjo E. Mamedovas.

Pasak jo, su LAS pagalba buvo suformuluotos konkrečios užduotys architektams, kad projektas atitiktų bendrojo plano reikalavimus, derėtų prie aplinkos, pastatai neužgožtų upės.

„Architektai sugebėjo pateikti skirtingas koncepcijas, kuriose dera įvairių paskirčių pastatai“, – konkurso rezultatu džiaugėsi E. Mamedovas.

Nepriklausomų ekspertų vertinimas

Kaune buvo vos keli atvejai, kai verslo vystomiems nekilnojamojo turto (NT) objektams skelbtas architektūrinis konkursas, kurio metu nuomonę išsako ne tik užsakovas, bet ir nepriklausomų ekspertų komisija, sudaryta iš architektų, miesto urbanistų, kraštovaizdžio formavimo ir kitų specialistų.

Konkursas: ekspertų komisija nežinojo, kokie architektai kūrė projektus, vertintos tik idėjos, techniniai sprendimai ir pan. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Siekiant išrinkti patį geriausią projektą, viso konkurso metu komisija nežinojo, kokie architektai kūrė projektus, vertinti ne kūrėjai, o jų idėja, techniniai sprendimai ir pan. Projektų autoriai paaiškėjo tik tada, kai buvo išrinktas nugalėtojas.

„Taip surengiamos tarsi savotiškos varžybos. LAS turi tikslą gerinti architektūrinę kokybę mieste, o konkursas leidžia būtent tą kokybę ir atrasti. Kaune dar nelabai įprasta ne viešiems pastatams skelbti konkursą, tačiau Jonavos g. 43C projektas gali būti vienas tų gerųjų pavyzdžių.

Manau, visuomenė užaugo iki geresnių NT sprendimų, todėl ir vystytojai siekia kokybiškų idėjų, stebi, kas vyksta aplink, ir nori geriausio rezultato, o architektūrinis konkursas leidžia tai pasiekti“, – idėją skelbti konkursą gyrė LAS Kauno skyriaus pirmininkas Nerijus Stanionis.

Visus sužavėjęs projektas

Konkurso nugalėtoju komisija vienbalsiai išrinko darbą „Intakas“ (UAB architektų biuras „G. Natkevičius ir partneriai“), kuris Jonavos g. 43C sklype numatė įvairių paskirčių ir formų pastatus, neiškrintančius iš bendro konteksto ir derančius ypatingoje vietoje prie Neries.

„Autoriams pavyko rasti tinkamą urbanistinės struktūros mastelį, sukurti patrauklią viešų ir privačių erdvių sistemą gyvybingoms gyventojų bendruomenėms. Kvartalas turi savo identitetą, architektūrinę įvairovę“, – reziumavo komisija.

„Šiame projekte įvertinta tai, kad pastatai yra tarsi sutrupinti tūriais, neužgožia vaizdo ir jų aukštis žemėja link Neries. Nuo upės pusės pateikiamas priešingas vaizdas, kai pastatai link gatvės tarsi užauga, izoliuoja triukšmą nuo Jonavos gatvės ir taip geriausiai prisitaiko prie aplinkos. Be to, funkciškai šis projektas labai patogiai išdėstytas, prie upės yra trijų aukštų gyvenamieji namai, kurie primena kurortą, kuriami jaukūs kiemai“, – konkurso nugalėtoją gyrė N. Stanionis.

Ekspertų nuomone, „Intakas“ bus tikrai sėkmingas projektas, kuris papildys Kauno NT rinką kokybe.

Konkursas buvo vienintelis būdas pamatyti, kaip atliekant tą pačią užduotį galima gauti visiškai skirtingus rezultatus.

„Man patinka medžiagiškumas, pastatų funkcija. Kaip vystytojui, man labai svarbu, kad tokį projektą galima vystyti etapais, prisitaikant prie rinkos“, – pasisakė projekto vystytojas, bendrovės „Optina“ vadovas E. Mamedovas.

Idėjos autoriai tikino, kad, siekiant sukurti savitą kvartalo nuotaiką, buvo sąmoningai komponuojami skirtingi pastatų tūriai ir jų formos. Taip pat kuriama ir aikštė, kuri bus skirta ne tik vietos gyventojams, bet ir miesto poreikiams. Be to, nuo Jonavos gatvės matysis ir šalia tekanti upė, tad kvartalas leis mėgautis architektūros ir gamtos vaizdų sinergija.

Kvartale suprojektuoti šeši gyvenamieji ir du administraciniai-komerciniai pastatai, o jiems skirtos parkavimo vietos – požeminės. Taip erdvė tarsi išvaloma nuo automobilių ir paliekama daugiau vietos pėstiesiems. Be to, akis pailsinti bus galima ne tik žiūrint į tekančią Nerį, bet pailsėti ir specialiai kvartale kuriamose ir gyvybe alsuojančiose žaliosiose erdvėse.

Projekto autoriai Jonavos g. 43C kvartalui parinko ne tik įvairias pastatų formas – siūlo skirtingas, bet kartu derančias medžiagas. Čia derinama keramikos, medžio ar faktūrinio, pigmentuoto betono fasadų apdaila. „Besikeičiančių faktūrų ir medžiagų žaismas sukurtų jaukaus miesto centro pojūtį“, – pridūrė biuro „G. Natkevičius ir partneriai“ architektai.

Gyventojų patogumui ir komfortui projektuojamas įvairaus dydžio būstas. Naujakuriai galės mėgautis vaizdu tiek iš devynaukščio pastato, tiek iš mažesnių, kitokį jaukumą turinčių namų.

Projekto įgyvendinimas jau įgauna pagreitį – šiuo metu iš sklypo yra iškeliami arba rekonstruojami komunikaciniai tinklai, paskui – projektavimo stadija. Vystytojai atskleidė, kad objektas sulaukė rinkos dėmesio – jau domimasi čia atsirasiančiais biurais ir komercinėmis patalpomis.

Ką siūlė kiti?

Konkursas rengtas keliais etapais. Pirmame dalyvavo septynios architektų komandos, į antrą pateko trys geriausios idėjos, iš kurių rinktas ir nugalėtojas.

Labai gerai įvertinta ir antra likusi „Ledonešio“ idėja (UAB „313 architects“), siūliusi išraiškingą pastatų dizainą, primenančią Nerimi nešamas ledo lytis. Projekte buvo numatyta pastatų fasaduose derinti stiklą ir metalo konstrukcijas, naudoti užapvalintų pastatų kampus.

Dalyviai: antroje vietoje liko „Ledonešio“ (viršuje) projektas, trečioje – „Porta“ (apačioje). (Projekto autorių nuotr.)

Komisija teigiamai įvertino, kad šis projektas aiškiai atskyrė privačius sektorius, gyventojams skirtas erdves nuo viešųjų zonų, buvo suformuotas kiemelis ir atskiros aikštės, palikti priėjimai prie upės. „Architektūrinė išraiška konceptuali, tačiau artimesnė administracinės paskirties pastatams“, – reziumavo darbus vertinusi komisija.

Trečią vietą architektūriniame konkurse užėmė „Porta“ (UAB „Archas“). Šio darbo atveju komisija atkreipė dėmesį į tai, kad pastatai dera su vietos aplinka savo masteliu ir kuria gražią viešą erdvę, vedančią link upės.

Išrinkus geriausią architektūrinę idėją, kaip atrodys naujas kvartalas Jonavos g. 43C, bendrovė „Optina“ pradėjo šios vietos vystymą. Tad kiekvienas galės atrasti sau jaukų ir modernų būstą arčiau gamtos, dirbti biuruose šalia Neries, o kartu jausti šiuolaikinio gyvenimo ritmą ir tapti naujojo kvartalo bendruomenės dalimi.

GALERIJA

  • Sprendimai: „Intako“ kvartale iškils skirtingų formų, aukščių ir paskirties pastatai, kurie dera prie Neries padiktuotos aplinkos.
  • Jausmas: „Intako“ kvartale bus ir tokių pastatų, kurie primins kurortą ir kurs jaukią aplinką prie upės.
  • Unikalus kvartalas Jonavos gatvėje – geriausia konkurse išrinkta idėja
  • Unikalus kvartalas Jonavos gatvėje – geriausia konkurse išrinkta idėja
  • Unikalus kvartalas Jonavos gatvėje – geriausia konkurse išrinkta idėja
  • Unikalus kvartalas Jonavos gatvėje – geriausia konkurse išrinkta idėja
  • Unikalus kvartalas Jonavos gatvėje – geriausia konkurse išrinkta idėja
  • Unikalus kvartalas Jonavos gatvėje – geriausia konkurse išrinkta idėja
  • Unikalus kvartalas Jonavos gatvėje – geriausia konkurse išrinkta idėja
  • Unikalus kvartalas Jonavos gatvėje – geriausia konkurse išrinkta idėja
  • Unikalus kvartalas Jonavos gatvėje – geriausia konkurse išrinkta idėja
  • Unikalus kvartalas Jonavos gatvėje – geriausia konkurse išrinkta idėja
  • Unikalus kvartalas Jonavos gatvėje – geriausia konkurse išrinkta idėja
  • Unikalus kvartalas Jonavos gatvėje – geriausia konkurse išrinkta idėja
  • Unikalus kvartalas Jonavos gatvėje – geriausia konkurse išrinkta idėja
Regimanto Zakšensko, projekto autorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (28)

unikalus kvartalas

iki pirmo gero Neries potvynio. Tad prasidės žviegimai ir ieškojimai kaltų, kodėl Neris patvino.

Bronius

Švaros įmonė, kur tvarkomos atliekos skleidzia labai nemalonius kvapus. Tai pagerina parinkto sklypo privalumus.

tikiuosi

vitiek kažkada pavasarį bus geras potvynis su ledo lytim, ir nušluos velniop šitą sloikų rajonėlį
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS