V. Matijošaitis – apie džiuginančius projektus Kaune, šaunią komandą ir šviesų rytojų | KaunoDiena.lt

V. MATIJOŠAITIS – APIE DŽIUGINANČIUS PROJEKTUS KAUNE, ŠAUNIĄ KOMANDĄ IR ŠVIESŲ RYTOJŲ

Virusas, griežti karantinai palietė kiekvieną, bet ir 2020-aisiais gyvenimas nesustojo. "Kauno diena" pakalbino žinomus kauniečius apie šių metų įvykius ir viltį, kad viskas bus gerai. "Šie metai Kaunui buvo kaip ir visai Lietuvai, kaip ir visam pasauliui", – turėdamas mintyje 2020-uosius paženklinusią COVID-19 pandemijos žymę sako Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

"Vis dėlto yra kuo pasidžiaugti – šie metai Kaune buvo didžiausi statybų metai tikriausiai per visą nepriklausomybės laikotarpį", – priduria miesto vadovas.

Ant jo, neįmanoma visko sutalpinti tik į 2020-uosius, nes daug projektų parengta, konkursai vyko ir ankstesniais metais.

Kaip vieną didžiausių darbų V.Matijošaitis paminėjo S.Dariaus ir S.Girėno stadiono statybas. Tiesa, situaciją kiek apkartino ir procesą pristabdė konkursą laimėjusi Turkijos bendrovė – statybininkai Naujuosius metus pradėjo protestais ir piketais prie miesto savivaldybės, mat juos čia dirbti atvežusi bendrovė nemokėjo pinigų, nors su rangovu buvo atsiskaitoma. "Teko nutraukti sutartį su turkais. Šiandien "Autokausta" stato stadioną ir tikrai sėkmingai turėtume jį užbaigti, nes finansavimas užtikrintas", – tikisi Kauno meras.

Norisi, kad Kaune veiktų ne tik fabrikai, kurie baldus gamina, dešras kemša ar ką nors siuva, bet kad ir aukštąsias technologijas kuriantis verslas ateitų.

Anot jo, netrukus bus baigta ir legendinės Sporto halės rekonstrukcija, o prie "Girstučio" kultūros ir sporto centro – dviejų aikščių ledo arenos statyba. "2021 m. sausio 10 d. užbaigsime, bet kadangi pandemija, užšaldysime, išbandysime ledą ir vėl reikės ištirpinti. Kol kas pastovės tuščia", – apie šių dienų realijas kalba V.Matijošaitis.

Dar vieno itin svarbus objekto, anot mero, "Mokslo salos" Nemuno saloje, reikalai pajudėjo, o kartu – ir naujo tilto į salą statyba vyksta visu pajėgumu: viskas išbetonuota, turi tik sustingti. Šalia "Žalgirio" arenos kyla naujas pramogų centras – baseinas ir SPA. "50 m ilgio, 10 plaukimo takelių baseinas bus vienas geresnių baseinų visoje Lietuvoje", – nesikuklina pasidžiaugti Kauno vadovas.

Anot jo, šiemet pajudėjo ir lengvosios atletikos maniežo projektavimo darbai. "Labai norėčiau, kad jis iškiltų ir atsidarytų kartu su S.Dariaus ir S.Girėno stadionu, bet dabar bent jau žemės darbus turime padaryti, kad galėtume gerbūvį aplink sutvarkyti, – sako miesto vadovas ir čia pat susigriebia, kad vardija labai konkrečius ūkinius darbus. – Man, kaip žmogui, atėjusiam iš verslo, kaip žmogui, turinčiam inžinieriaus specialybę ir pabaigusiam Vilniaus Gedimino technikos universitetą, tokie dalykai ir darbai yra artimi širdžiai. O mieste anksčiau to labai ir trūko."

Giria savivaldybės darbuotojus

Kauniečiai jau vaikšto naująja Laisvės alėjos danga, džiaugiasi naujais želdiniais po senosiomis liepomis, bet, pasak mero, dar likę nebaigtų darbų.

"Yra dar tokių pavienių nebaigtų gabaliukų, pavyzdžiui, prie Muzikinio teatro, nes ten ir miesto žemė, ir teatro žemės gabaliukas. Tokiose situacijose nutinka taip, kad vienas jau turi projektą, o kitas dar tik rengia, bet tokie niuansai išsprendžiami. Aš jau įpratau, kad per visokias procedūras laiku visko nespėji", – daug operatyviau privačiame versle vykstančius procesus prisimena pašnekovas.

"Esu labai patenkintas savivaldybės komanda. Jei pastebėjote, antrą mero kadenciją pasilikau iš skyrių vadovų suformuotą vadovaujančią administracijos komandą, kuri tiesiogiai visus darbus organizuoja – paaukštinome pareigas, ir visi dirba su šypsenomis veiduose. Tai yra svarbiausia", – įsitikinęs miesto vadovas.

Paklaustas apie darbus buvusios Aviacijos gamyklos teritorijoje, V.Matijošaitis iš pradžių atsargiai pripažįsta, kad darbų pradžia visada būna pati sunkiausia. "Paimtas savivaldybės žinion ir suformuotas sklypas, padaryta beveik visa infrastruktūra su keliais, reikalingomis prieigomis ir kitais dalykais. Žmonės gal nelabai supranta, ką mes ten darome, bet norisi, kad Kaune veiktų ne tik fabrikai, kurie baldus gamina, dešras kemša ar ką nors siuva, bet kad ir aukštąsias technologijas kuriantis verslas ateitų. Turime 30 ha žemės sklypą, paruoštą bet kuriam investuotojui – pandemija gal čia ir trukdo, bet ateis laikas, kai ateis čia verslas, kuris kurs aukštesnės vertės darbo vietas, – optimistiškai nusiteikęs V.Matijošaitis. – Ir miestiečiams siūlyčiau važiuojant Europos prospektu pasižiūrėti, kas padaryta buvusioje sraigtasparnių gamyklos teritorijoje."

Gyventi ir džiaugtis

Viltis miršta paskutinė – reikia gyventi ir džiaugtis.

Kauniečiai neabejotinai pastebėjo, kad būtent šiemet miesto gatvių infrastruktūros remonto darbai labai smarkiai pasistūmėjo pirmyn. "Mums pavyko susiderėti su kelininkais dėl gerų įkainių, tokių net privatus verslas negeba išsiderėti, atvirai pasakius, ir visi kelininkai gali dirbti Kaune, kai tik leidžia oro sąlygos – nėra įšalo. Be to, buvusi Vyriausybė šiemet dar papildomai skyrė beveik 13 mln. eurų, todėl matote – tvarkomi ir šaligatviai, ir gatvės, ir parkai, ir visa kita. Man buvo labai lengva su buvusiu premjeru dirbti. Pažiūrėsim, kaip su nauja gražia komanda dirbsime", – viltingai į kitus metu žvelgia Kauno meras.

Paklaustas, kas vis dėlto šiemet buvo kebliausia, V.Matijošaitis nedaugžodžiavo. "Man sunkiausia yra visi tie konkursai darbams atlikti", – prisipažįsta jis ir kaip pavyzdį pateikia jau minėtą sutartį su turkų bendrove, kurią reikėjo nutraukti.

"2022 m. Kaunas taps Europos kultūros sostine. Noriu pasidžiaugti komanda, kuri ruošia šventę miestui, Europai ir net pasauliui. Žinoma, dėl pandemijos bus pakitimų, bet darbas vyksta, laiko jau liko visai nedaug, atidarymas – 2022-aisiais sausio pabaigoje", – primena meras ir pasidžiaugia, kad jo buvęs patarėjas kultūros klausimais Simonas Kairys naujojoje Vyriausybėje tapo kultūros ministru. "Kaip mano patarėjo jo pagrindinis darbas ir buvo kuruoti KEKS projektą. Visa ta komanda gera, ir darbo ten daug. Kultūra nėra vien smuiku pagroti", – šypteli V.Matijošaitis.

Besibaigiant 2020-iesiems, Kauno meras, kreipdamasis į kauniečius, pirmiausia prašo laikytis karantino. "Pirmoji koronaviruso banga gal buvo švelnesnė, bet antroji tikrai parodė savo nagus. Prašau, saugokime save ir savo artimuosius. Kaip aš dažnai sakau, saugokime mano klasiokus – tai yra vyresnius žmones, nes jie yra labiausiai pažeidžiami. Geriau susilaikykime nuo didelių švenčių, pabendraukime telefonais, vaizdo ryšiu – juk ir senelius galima to išmokyti. Nesugalvoja Vyriausybė apribojimų žmonėms šiaip sau – juk ir ekonomika, ir žmonių gyvenimas kenčia. Bet reikia užsiveržti tuos diržus, užsidėti kaukes, laikytis atstumų ir gyventi tikint, kad bus geriau. Viltis miršta paskutinė – reikia gyventi ir džiaugtis", – optimistiškai į ateinančius metus žvelgia Kauno meras V.Matijošaitis.

Rašyti komentarą
Komentarai (178)

Anonimas

SIKINYKA STATE KUPCINSKAS VISU JUSU MILYMAS KONSERVATORIUS TAI JO IR KLAUSKYT O NE DABARTINIO MERO

Daugybos lentelė

158 eur x 3,4528 = 545,5 tūkst. litų. Skaičiuot nemoki ? Dar daugiau nei pusė milijono. Tai tiek kainavo auksinis šikinykas, kuris daug daug metų tarnavo ir dabat dar metalo "skipkėj" toliau tarnauja.

Žilvinas Ručys

esu paskiepytas tvartelio seno KGB ožio myžalais, ko pasekoje IQ- kaip žilo ožio
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS